"Böbrek taşı oluşumunu engellemek için bol su tüketin"
Böbreklerde oluşan taşların birçok zararının olduğunu belirten Üroloji Uzmanı Doç. Dr. Abdullah Gedik, taş oluşumunu engellemek için bol su tüketilmesini tavsiye etti.
Memorial Diyarbakır Hastanesi Üroloji Uzmanı Doç. Dr. Abdullah Gedik, hangi etkenler nedeniyle oluştuğu tam olarak bilinmeyen böbrek taşlarının tedavisiyle ilgili bilgilendirme yaptı.
Böbrek taşlarının düşürülmesi için bol su tüketilmesi tavsiyesinde bulunan Gedik, yapılacak hareket egzersizlerinin de faydalı olacağını söyledi.
Bu yöntemlerle böbreklerde oluşan kristallerin atılmasının kolaylaşacağını belirten Gedik, “Eskiden hastalarımıza yazın 5 litre, kışın 3 litre sıvı tüketin derdik ama güncel kılavuzlar, içilen sıvı miktarından çok çıkarılan idrar miktarı üzerinde odaklanıyorlar. Taşı olan bir hastanın bir buçuk litrenin altında, 2 litrenin de üzerinde olmayacak kadar sıvı tüketmesini tavsiye ediyoruz. Taş oluşumunun engellenmesi için mutlaka sıvı tüketiminin arttırılması gerekiyor. Hareket egzersizi yapmak gerekiyor.” dedi.
6 milimetreden küçük taşların kendi kendine düşme ihtimalinin yüksek olduğu bilgisini veren Gedik, şöyle konuştu:
“Taş oluştuktan sonra ne yapmamız gerekiyor? 6 milimetre ve daha küçük taşların düşme ihtimali çok yüksek. Bu büyüklükteki taşlara sahip hastalara kendi kendilerine taşların düşmesini beklemelerini tavsiye ediyoruz. Daha büyük taşlarda çeşitli tedavi seçeneklerimiz var. Vücut dışından ses dalgalarıyla taşı kırma yönteminde taşın 2 santimden küçük olması gerekiyor. ULS dediğimiz bir aletle girip taşın lazerle kırılması yöntemi gibi yöntemler var. Şu an için neredeyse açık cerrahiden vazgeçmiş gibiyiz. Hastaların çoğunluğunda kapalı ameliyatlarla taşlardan tamamen kurtulma şansımız var.”
Böbreklerde oluşan küçük bir taşın dahi böbrek fonksiyonlarını tamamen engelleyebildiğini dile getiren Gedik, “Küçücük bir taş dahi böbrek fonksiyonlarını tamamen engelleyebiliyor. 5-6 milimlik taş nedeniyle kanal tıkandığında, böbrek ürettiği idrarı aşağı akıtamadığı zaman hastalarda böbrek fonksiyonları azalabiliyor. Zaman içinde böbrek fonksiyonu tamamen azalabiliyor. Bazen 7 milim taşlardan dolayı böbreğini aldığımız hastalar olabiliyor. Dolayısıyla böbrek fonksiyonlarını korumak için taşın düşürülmesi gerekiyor.” ifadelerini kullandı. (Hamza Adiyaman/Emrah Deniz-İLKHA)