• DOLAR 32.402
  • EURO 34.634
  • ALTIN 2386.704
  • ...
'Tarımda Havza modeli' Şanlıurfa'da tartışıldı
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

Şanlıurfa Ziraat Odaları İl koordinasyonu Başkanı ve aynı zamanda Hilvan ilçe Ziraat Odası Başkanı Hikmet İpar Şanlıurfa da yapılan havza bazlı destekleme toplantısından sonra  tarım, ziraat ve çiftçilerin sorunlarını çözme konusun da değerlendirmelerde bulundu.

Daha önceki destekleme modellerinde yeri geldiğinde bazı ufak tefek hatalardan dolayı çiftçinin  mağdur olduğunu belirten İpar,” Bakanlık yeni bir destekleme modeline girdi. Şu anda o adımın ilk meyvesi olan ve dün Tarım il Müdürlüğü, İlçe Müdürlükleri ve bütün Ziraat odası başkanlarıyla birlikte Şanlıurfa Gıda Tarım ve Hayvancılık il Müdürlüğün’de yaptığımız toplantıda ‘Havza modelinin destekleme sistemi’ tartışıldı.

Havza modelini, bir bölgede en iyi yetişen ve en çok verim veren ürün hangileriyse o ürüne destek vermek, bunu da kayıt altına alıp Türkiye’de  bir tarım politikasını oluşturmak şeklinde tanımlayan İpar, “Şu anda Bakanlığın bizden istediği beş tane ana ürün var. Bunun üzerinden bölgemizde desteklemeye gidilecek. Bunlar pamuk, buğday, arpa, mercimek ve mısır ön planda. Her ne kadar Bakanlık tarafından mısırın desteklemesi aşağıya çekilmiş ise de biz bunun mücadelesini verip mısırın tekrardan bu bölgede yerleşmesi ve  burada üretilmesini artırmamız için desteklemenin yükseltilmesi gerektiğini ve havza modelinde olması gerektiğini ısrarla belirttik.” diye konuştu.

İpar, “Toplantının  konusu  her ne kadar havza bazlı destekleme modeli olsa da, toplantıda ve su sıkıntısı dahil çiftçinin diğer sorunlarını da dile getirmek durumunda kaldık. tarım il müdürlükleri ile birlikte bölgede bir kuraklığın yaşandığını ve bu kuraklıkta çiftçinin bayağı mağdur olduğunu söyledik.“ şeklinde konuştu.

Şanlıurfa’da yaşanan elektrik kesintileri sorununa da değinen İpar,”Aslında elektrik sorunu Bakan Faruk Çelik, Enerji Bakanı ve  Orman ve Su işleri Bakanı ile beraber Şanlıurfa’ gelip yaptıkları 5-6 saatlik toplantı neticesinde çiftçinin isteği doğrultusunda çözümler sundular.  Bakanlarımız çiftçinin talebi doğrultusunda hareket etti. Ancak, çiftçimiz bazı bölgelerde nispeten de kabul etmesine rağmen elektrik kesintilerimiz had safhaya ulaştı. Hilvan olarak düşündüğümüz zaman yüzde 90-95 oranında bir sayaç takma onayımız var. Normalde sözleşmeye göre bizde elektrik kesintisinin olmaması gerekirken ve bize TEDAŞ tarafından böyle sözler verilmiş olmasına rağmen, bugün itibariyle son bir haftadır elektriklerimizde kesintiler olmakta ve biz bunu tabi ki tepkiyle karşılıyoruz ve ilk fırsatta yetkililerle görüşmeye gideceğiz.” dedi.

İpar konuşmasını şöyle sürdürdü: “Bakanlığın aldığı karara göre, günde dört saat elektrik kesintisi olacaktı, fakat  Hilvan’da bizim TEDAŞ ile yaptığımız özel görüşmelerde, sayaçlarımızı taktırmamız şartıyla elektriğimizin kesilmeyeceği sözünü almıştık. Hatta bunu sözleşmeyle de belirlemiştik. Fakat son günlerde 2-3 saat elektriğimiz kesiliyor. Biz elektriğimizin kesilmesini  istemiyoruz bu bizim en doğal hakkımızdır.” Çiftçilerin  çok büyük sorunlarının yanında şu anda  üç tane temel sorunları olduğunu belirten İpar, “Bunlar, kuraklık riski, ödenmemiş hububat desteklemelerimiz ve TEDAŞ’ın bloke koyduğu  desteklemelerimizi alamayışımız var. Ne zamanki biz bu sorunlarımızı çözebilirsek o zaman daha iyi tarıma yönelebiliriz. Son dönemlerde insanlarımız yavaş yavaş topraktan kopma durumuna geldi. Bu insanlarımızı tekrar toprağa döndürebilmek için çiftçiliği, tarımı ve ziraatı çok büyük desteklerle ayakta tutmamız gerekiyor.” İfadelerini kullandı.

Son olarak siyasilerden beklentilerinin olduğunu belirten İpar, “Siyasilerden her zaman şunu bekliyoruz tarım konusu siyasilerin işi olmayabilir. Siyasetçi tarımdan anlamayabilir ama tarımdan anlayan insanlara öncülük edip sorunları çözme aşamasında destek ve ön ayak olmaları gerekiyor. Bu konuda özellikle Şanlıurfa siyasetçilerinin hepsine  görev düşüyor.   Hükümetin veya devletin insanlarımızı toprakla barıştırması için çok ciddi adımlar atması gerektiğini düşünüyorum.”  Şeklinde konuştu. (Ramazan Şefkatlı-İLKHA)









Bu haberler de ilginizi çekebilir