• DOLAR 34.255
  • EURO 37.658
  • ALTIN 2890.077
  • ...
Diyabet hastalarına sıcak hava uyarısı
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

Memorial Dicle Hastanesi Dâhiliye Bölümü’nden Uz. Dr. Abbas Zülfüoğulları, diyabet hastalarının, hava sıcaklıklarının arttığı yaz günlerinde uymaları gereken hususlarla ilgili bilgilendirmelerde bulundu.

Diyabetlilerin, yaz aylarında günlük yaşantılarındaki pek çok noktaya dikkat etmeleri gerektiğini belirten Zülfüoğulları, terleme sonucu oluşan sıvı kaybı, beslenme düzeninin değişmesi ve uyku saatlerinde düzensizliğin hastalarda kan şekeri seviyesinde dalgalanmalara neden olabildiğini vurguladı.

Diyabet hastalarının güneş ışınlarının dik geldiği öğle vaktinde dışarı çıkmalarının zararlı olduğunu belirten Zülfüoğulları, “Çünkü güneşe maruz kalmak, terlemeyle birlikte sıvı ve elektrolit kaybına neden olur. Bu da kan şekerinin yükselmesine ve kan basıncının düşmesine yol açar. Bu sorunların yanı sıra diyabet hastalarında sinir hasarı sonucu duyu kaybı da oluştuğundan, güneşin zararlı ışınları nedeniyle vücutlarında yanıklar görülebilir. Diyabet hastalarının güneş ışınlarının dik geldiği öğle vakitleri yerine, sabah erken ve akşamüzeri saatlerinde dışarı çıkmaları önerilmektedir.” dedi.

Yaz mevsiminde diyabet hastalarının bol miktarda sıvı tüketmelerinin önemli olduğunu vurgulayan Zülfüoğulları, şunları söyledi:

“Özellikle aşırı sıcak bölgelerde yaşayan diyabet hastalarının, klimalı ortamlarda bulunmaları, beslenme ve uyku düzenlerine dikkat etmeleri çok önemlidir. Aksi halde sıcak hava kan şekerini olumsuz yönde etkileyerek, yaşamı tehdit edebilecek boyutlara varabilir. Yaz mevsiminde diyabet hastalarının bol miktarda sıvı tüketmesi önerilmektedir. Asitli içecekler ve meyve suları kan şekerini yükseltmektedir. Çay, kahve gibi içecekler ise günlük sıvı alım miktarına dahil edilmemelidir.”

Karpuz, kavun, üzüm, şeftali ve kiraz gibi meyvelerin az miktarda tüketilmesinin çok önemli olduğunu hatırlatan Zülfüoğulları, diyabet hastalarınca fazlaca tüketilen bu meyvelerin, kan şekerinin yükselmesine neden olduğunu ifade etti.

Diyabet hastalarının, yağlı yiyeceklerden ve kırmızı etten uzak durmasının sağlık açısından faydalı olacağını sözlerine ekleyen Zülfüoğulları, “Günlük öğünlerini kontrol altına alması gereken diyabet hastalarının öğün atlamaması çok önemlidir. Özellikle kahvaltı zamanı iyi ayarlanıp,  öğle yemeği zamanında yenilmelidir. Kızartma gibi yağlı yiyeceklerden ve kırmızı etten uzak durulması, bol sebze tüketimine özen gösterilmesi önerilmektedir. Diyabet hastalarının yara iyileşme hızı düşük olduğu için ayaklarının yaralanmaması çok önemlidir. Diyabetli hastalarda ayaktaki sinirler etkilendiğinden kumların sıcaklığı hissedilmeyebilir. Bu durumda ayak yaralarına yol açabilir. Yazın diyabetlilerin plajda ve toprak alanlarda çıplak ayakla dolaşmaması, denize girerken özel sandaletlerini çıkarmamaları çok önemlidir.” şeklinde konuştu. (İLKHA)



Bu haberler de ilginizi çekebilir