Fotoğrafçılar haksız rekabetten dolayı muzdarip
Diyarbakır'ın Ergani ilçesindeki fotoğrafçılar, sabit bir fiyat politikasının olmamasından ve haksız rekabetten dolayı muzdarip olduklarını belirttiler.
Yaz sezonunun başlamasıyla beraber düğün ve etkinliklerde bir yoğunluk yaşanmasına rağmen iş yapamadıklarını belirten fotoğrafçı Yusuf Kaya, haksız rekabetten ve sabit bir fiyat politikasının olmamasından dolayı iş yapamadıklarını belirtti.
Rekabetten dolayı çok düşük bir fiyata çalışmak zorunda kaldıklarını belirten Yusuf Kaya, “Bu fiyat bizi kurtarmıyor. Bunun sebebi de rekabettir. Her fotografçının kendi kafasına vesikalık, dış çekim, stüdyo çekimlerinde kendini ne kadar kurtarıyorsa o fiyatı vermesidir. ‘Şu meslektaşımı bitireyim bu bölge bana kalsın’ zihniyeti yüzünden yıllardır fiyatlar yükselmiyor. Kayıt olabileceğimiz ve fotoğrafçıları bağlayan bir odamız da yok, gidip şikâyet edelim. 10 yıldır 10 TL'ye vesikalık fotoğraf çekiyoruz. Diyarbakır, Çermik daha yüksek fiyata resim çekiyor.” dedi.
“Düğün salonlarının yaygınlaşması bizi olumsuz etkiledi”
Düğün salonlarının yaygınlaşmasıyla beraber işlerinin daha da kötüye gittiğini belirten Kaya, kimi fotoğrafçıların düğün salonlarıyla anlaştıklarını söyledi.
Kaya, “Eskiden salon yaygın olmadığı için mahalle ve köy düğünlerinde evli çiftler stüdyo çekimi için geliyorlardı. İlçemizde yaklaşık 10 düğün salonu var. Bu salonlar bazı fotoğrafçılarla anlaşmış. Çoğu fotoğrafçının elinde salon var. Onların elinde salon olduğu için diğer vesikalık fotoğraflarda fiyatları düşürüyorlar. Onlar fiyat düşürünce bizim gibi stüdyo fotoğrafçıları da mağdur oluyor. Düğün salonları resimleri ve düğün video çekimlerini beraber pazarlıyor. Bunlar olmasaydı bizim de iş yapma imkânımız olurdu.“ ifadelerini kullandı.
“Başvurabileceğimiz bir oda veya derneğimiz yok”
Fotoğrafçıların sorunlarının dile getirilmesi ve sabit bir fiyat politikası için başvurabilecekleri bir yerlerinin dahi olmadığını söyleyen Kaya, tüm çabalarına rağmen fotoğrafçıları bir araya getiremediklerini dile getirdi.
Kaya, konuşmasını şöyle sürdürdü: “Herhangi bir oda ve derneğimiz yok. Biz fotoğrafçılar kendi aramızda toplantı yapmak istiyoruz. Düğün salonu ile anlaşan fotoğrafçılar toplantıya gelmiyor. ‘Gelin sorunlarımızı konuşalım, ortak bir fiyat oluşturalım, ortak bir politika belirleyelim, haksız rekabet olmasın’ diye toplantı yapmak istiyoruz, gelmiyorlar. Bazı arkadaşlarla sorunlarımızı konuşuyoruz. Müşteri gelince liste fiyatı söylüyoruz, onlar daha düşük fiyat söyleyince mağdur oluyoruz. Bir türlü toparlanamıyoruz. Bir odamız da yok. Diyarbakır’da fotoğrafçıları bağlayan odalar, dernekler var. Onların fiyat listesi var. Diyarbakır’da listeye uyuyorlar. Ergani’deki fotoğrafçılar sorun çıkarıyorlar. 6-7 fotoğrafçı yan yana gelip bir oda kuramıyoruz. Fiyatların sabitlenmesi durumunda müşterimiz kaçar diye yanaşmıyorlar.” dedi.
“Okulların kayıt zamanı da iş yapamıyoruz”
Son yıllarda fotoğrafçıların okullarla anlaşmasından dolayı vesikalık resimlerde düşüş yaşandığını belirten Kaya, “Okulların kayıt zamanı da bazı fotoğrafçılar öğretmen ve müdürlerle konuşup tüm öğrencilerin fotoğrafını çekiyorlar. Fotoğrafçı okula gidince bütün öğrenciler aynı kişiye mahkûm oluyorlar. Sınıfın içinde bütün resimler çekiliyor. Kayıt zamanı gelmiş bizim öyle bir sevincimiz, öyle bir sezonumuz yok. Öğrencinin evde fotoğrafı var veya veli size gelmek istiyor, bu bir anlam ifade etmiyor. Böyle olunca fiyatlarda düşüyor. Vesikalık fotoğraf 10 TL iken okula gidip 5 TL’ye fotoğraf çekiyorlar.” şeklinde konuştu.
“Fotoğrafçılığın yanında başka işler yapmak zorunda kalıyoruz”
Yaşadıkları sıkıntılardan dolayı kimi arkadaşlarının fotoğrafçılığın yanında başka işlerle meşgul olduklarını belirten Kaya, son olarak “Söz konusu sıkıntılardan dolayı başka işlere el atıyoruz. Çoğu meslektaşımız reklamcılığa, grafik işlerine başlamış, kimi de stüdyoda telefon malzemeleri, tablet satmaya çalışıyor. Tüm fotoğrafçılar beraber hareket etseydi bu sıkıntılar olmazdı. Bir an önce bu sorunların çözülmesi lazımdır.” dedi. (İLKHA)