• DOLAR 32.45
  • EURO 34.829
  • ALTIN 2438.673
  • ...
Arefe gününde Eyüp Mezarlığı
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

İstanbul`da mezarlıklar Ramazan Bayramı`nın arefesinde doldu taştı. Eyüp mezarlığına, sabah saatlerinden itibaren gelen vatandaşlar ölülerinin ruhlarına dualar etti.

Ellerindeki su dolu pet şişelerle kabirdeki çiçekleri sulayıp, akrabalarının mezarlarını temizleyen Esat Amca, “Kabir ziyaretine geldim. Fatihalar okudum. Geçmişlerimizi hatırladım. Bu mezarlıkta annem var, oğlum, kayınpederim, kayınvalidem var. Onları ziyaret ettim. Ramazanın son günü kabirleri ziyaret etmek gerekiyor.” dedi.

“Mezarlıklar geçmişimizdir”

Tekirdağ`dan İstanbul`a gezmeye geldiğini söyleyen Erdoğan Saral, Eyüp Mezarlığına da uğramayı ihmal etmemiş. Saral, “Buranın manevi havası çok güçlü. Eyüp Sultan Hazretleri olsun, çevresindeki Necip Fazıl Kısakürek, Mareşal Fevzi Çakmak ve etrafındaki daha bilmediğimiz birçok zatı ziyarete geldik. Çocuklarımıza öğreteceğimiz bu maneviyatı, geçmişimizi ve geleceği öğretmek için geliyoruz. Bir de hayır dua için…” diye konuştu.

Eyüp Mezarlığı`nda Üstad`ın talebeleri var

Bediüzzaman Said-i Nursi`nin talebelerinden Ahmet Aytimur`un yeğeni Selahattin Cihan da ailesi ile birlikte Eyüp Mezarlığındaydı. Cihan, “Arife günü olduğu için ziyarete geldik. Yasin okumak için. Bu vesileyle Risale-i Nur talebelerini ziyaret edip Kur`an-ı Kerim okuduk.” dedi. Cihan, Üstadın talebelerinin mezarlarının hiç boş kalmadığını da sözlerine ekledi.

Eyüp Mezarlığı`nda Bediüzzaman Said-i Nursi`nin talebelerinden Tahiri Mutlu, Ahmet Aytimur, Mustafa Sungur, Zübeyir Gündüzalp, Risale-i Nur`un avukatı Bekir Berk`in de kabirleri bulunuyor.

Haliç kıyısında bir mezarlık…

Mezarlık girişine ellerinde su bidonları ve kazma bulunan çocuklar mezar ziyaretine gelen vatandaşların, yakınlarının mezarlarını para karşılığında temizleyip suladı. Harçlıklarını bu şekilde çıkardıklarını söyleyen çocuklar, her bayram öncesi bu mezarlıkta yerlerini aldıklarını, kendi harçlıklarını bu şekilde çıkardıklarını söylediler.  

İstanbul'un Eyüp ilçesinde, Haliç kıyısında bulunan mezarlık, İstanbul'da ki en büyük Müslüman mezarlıklarından biri… Eyüp Sultan Mezarlığı ismiyle de anılan, tarihi mezarlıkta padişahlar, sadrazamlar, şeyhülislamlar, vezirler, kumandanlar, hanım sultanlar, saray mensupları, din, tasavvuf, ilim, fikir, sanat adamları, şairler ve halktan kişiler de yatıyor. (Mehmet Tahir Özsoy-İLKHA)








































 

Bu haberler de ilginizi çekebilir