• DOLAR 34.271
  • EURO 37.686
  • ALTIN 2913.417
  • ...
"Bayramda ziyaretlerin artırılması gerekir"
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

Ramazan Bayramı nedeniyle önemli tavsiyelerde bulunan bölgemizin tanınmış âlimlerinden Molla Abdurrahman İçlek, bayramda ziyaretlerin artırılması gerektiğini vurgulayarak, bu vesileyle Müslümanlar arasında muhabbetin çoğalacağını söyledi. 

Ramazan bayramının zorluktan sonra gelen büyük bir sevinç olduğunu belirten İçlek, "Ramazan Bayramı'nı bir yorgunluktan sonra Allah (cc) Müslümanlara bahşetmiştir. Peygamber Efendimiz Mekke'den Medine'ye gittiğinde Medine halkı iki bayram yapıyorlardı. O iki bayramda halk oynayıp keyif yapıyorlardı. Peygamber Efendimiz durumu sorunca 'Nevroz ve Mehrican bayramlarımız var. Bu bayramlarda keyif yapıyoruz.' Peygamber Efendimiz de onlara, 'Allah-u Teâlâ bu iki bayram yerine daha hayırlı bayramlar vermiş, bu bayramlarda Ramazan ve Kurban Bayramlarıdır' dedi. Demek ki bayramlar keyif, sevinç, ferah ve güzellik manalarındadır." diye konuştu.

"Bayram kutlamaları sevgi vesilesidir"

Ramazan Bayramı'nın hicretin 2'nci senesinde Ramazan orucu farz olduktan sonra teşri kılındığını ifade eden İçlek, "Bayram tebrikleri Müslümanlar arasındaki muhabbete vesile oluyor. Peygamber Efendimiz bir hadislerinde 'İman etmedikçe cennete giremezsiniz, birbirinizi sevmedikçe de mümin olamazsınız' diyor. Sevginin vesilelerinden biride bayram kutlamalarıdır. Ramazan Bayramı 3 gün değil, 24 saat yani bir gündür. Nedeni de, Ramazan Bayramı'nın sonraki gün oruç tutulabilir. Kurban Bayramı ise öyle değildir. Kurban Bayram 4 gündür. Çünkü 4 gün boyunca oruç tutulamaz. Ramazan Bayramı bir gün, Kurban Bayramı da 4 gündür." dedi.

"Akraba ziyaretlerini yapmak sünnettir"

Bayramda yapılan tekbirlerin bayram günü zikirleri olduğunu söyleyen İçlek, "Ramazan Bayramında tekbirler bayram namazından öncesinde başlar. Tekbirler namazlardan sonra değil, evlerde, sokaklarda, çarşılarda her zaman tekbir verilir, ta ki imam bayram namazına gidene kadar. Tekbir vermek sünnettir. Ramazan Bayramı'ndan sonra farz namazlarında tekbir vermek sünnet olmamıştır. Kurban Bayramı'nda arife günü sabah namazından sonra sünnet tekbirler başlar. Bayramın 4'ncü günü ikindin namazına kadar devam ediyor. Farz namazlar dışında da tekbir vermek sünnettir. Ramazan Bayramında böyle bir sünnet yoktur. Bayramın sünnetleri bayram namazına gitmeden gusül almak, yıkanmak, güzel ve yeni elbise giymek, güzel koku sürmek sünnettir. Akraba ve ahbapları ziyaretlerini yapmak sünnettir. Çok tekbir getirmek de sünnettir. Bunlar bayram sünnetleridir." ifadelerini kullandı.  

"Vahdet ve birlikte kuvvet, tefrikada da zillet vardır"

Birlik ve beraberlikte kuvvet, tefrikada ise zillet olduğuna dikkat çeken İçlek, konuşmasını şöyle sürdürdü: "Müslümanlara en büyük tavsiyelerde bulunmak Allah'ın ve Peygamberlerin tavsiyelerini hatırlamaktır. Allah (cc) tüm Müslümanlara 'Hepiniz Allah'ın ipine sarılın ve dağılmayın' tavsiyesinde bulunuyor. Bugün Müslümanlar arasına tefrika girmiş, bu da Müslümanların zafiyetidir. Vahdet ve birlikte kuvvet vardır. Tefrikada da zillet vardır. Müslümanlar arasına zilletin girmesi tefrikanın çoğalmasındandır. Allah (cc) bizlere Allah'ın ipine sarılmayı Kur'an ve sünnet etrafında toplanmayı üzerimize farz kılmıştır. Allah-u Teâlâ Müslümanların münakaşaya girmemelerini emretmiş. Müslümanların kuvveti azalması büyük sebebi birliğin olmamasından kaynaklanıyor. Müslümanların kuvveti dağılınca da Müslüman kanı dökülüyor. Müslümanlar üzerine bombalar yağdırılıyor. Günde yüzlerce Müslüman öldürülüyor. Bu zilletin sebebi tefrikadır. Allah'ın bizlere tavsiye ettiklerini bu bayramda o şuuru anlayalım. Aramızda vahdet ve birliği yapmalıyız. Müslümanların sevgisini kalbimize koymalıyız. Kâfir ve dinsizlerin sevgisi hiç kalbimize girmemelidir. Münafıklığın bir alameti de kâfirlerle dost olup, Müslümanların dostluğunu terk etmektir. Bunun için kendimize müminleri dost edinmeliyiz."

"Bayramlar ümmetin vahdetine vesile olsun"

Müslümanların bayramı nasıl kutlaması gerektiği hakkında ise İçlek, şu tavsiyelerde bulundu: "Bayramda Müslümanlar arasındaki muhabbeti artıracak hareketlerde bulunmalıyız. Bayramdaki tebrik, ziyaret ve hediyeleşmek, muhabbete sebebiyet verir. Bunun için Müslümanların sevgisine vesile olacak hareketlerde bulunulmalıdır. Bayramda ziyaretler ve tebrikleri artırmalıyız ki, Müslümanlar arasına muhabbet girsin. Müslümanlar arasındaki kin kalksın, Müslümanlar tek vücut ve ümmet olsun. Allah (cc) bu ümmeti en iyi ümmet yapmış. Bu ümmet, verilen makamı muhafaza etmelidir." (M. Sait Çelik - İLKHA) 






 

Bu haberler de ilginizi çekebilir