• DOLAR 34.447
  • EURO 36.303
  • ALTIN 2837.002
  • ...
Fırıncıların bayram çöreği mesaisi başladı
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

Ramazan Bayramı’nın başlamasına saatler kala misafirlere ikram edilmek üzere ev hanımları tarafından hazırlanan bayram çörekleri hamuru, pişirilmek üzere fırınlara gönderiliyor. Günde binlerce çörek pişirdiklerini söyleyen fırıncılar ise oluşan yoğunluk dolayısıyla memnun olduklarını belirttiler.

Süt, un, yağ, şeker, maya, çörek otu, tuz ve karbonat gibi malzemelerden yapılan bayram çörekleri, fırıncıların 24 saat mesai yapmalarına sebep oluyor.

Bayramlardan önce çörek yapmanın geleneksel hale geldiğini söyleyen Diyarbakırlı fırıncılar, günlük yaklaşık bin çörek pişirdiklerini belirtirken yaşanan yoğunluğa dikkat çektiler.

Bayram bereketiyle oluşan müşteri yoğunluğunun kendilerini memnun ettiğini söyleyen Tarık Şan, bugünlerde yaptıkları çalışmayla günlük kazançlarının birkaç katını elde ettiklerini vurguladı.

Bayram çöreği hazırlama kültürünün kentte geleneksel hale geldiğini ifade eden Şan, “15 yıldır çörek yapıyorum. Ramazan Bayramı’nın başlamasına sayılı günler kaldı. Diyarbakır’ımızın geleneksel bayram çöreği günleri başladı. Yoğun mesai yaptığımız bugünlerde geceli gündüzlü çalışarak halkımıza bayram çöreği hazırlıyoruz. Çörekleri başka şehirlerdeki yakınlarına götürenler de var. Günlük satışımızın iki ya da üç katını yapıyoruz.” dedi.

Diyarbakır insanının uzun yıllardır bu geleneği sürdürdüğünü kaydeden Suphi Taş ise bayrama birkaç gün kala hemen hemen her evde çörek kokularının tüttüğünü, bazı ailelerin çörekleri fırıncılara vererek pişirdiklerini belirtti.

Ev çöreği pişirme geleneğinin sevilerek devam ettirildiğini dile getiren Taş, “Bayram çörekleri evde özel olarak hazırlanıyor. Hanımlar, hamuru yoğurduktan sonra çeşitli malzemelerle karıştırdıkları çöreklere güzel şekiller vererek bize getiriyorlar. Biz de üzerlerine yumurta sürerek fırına atıyoruz ve böylece pişmesini sağlamış oluyoruz. Bir fırında binlerce çörek çıkabiliyor. Diyarbakır’da bu geleneği sürdüren birçok aile var.” şeklinde konuştu.

Hayat şartları değiştiği için bazı insanların artık bayram çörekleri hazırlamadığını sözlerine ekleyen Taş, bayram çöreği yapma geleneğinin devam etmesi gerektiğini söyledi. (Emrah Deniz/Hüseyin Genel-İLKHA)























Bu haberler de ilginizi çekebilir