• DOLAR 32.593
  • EURO 35.012
  • ALTIN 2456.414
  • ...
"Dağda öldürülen yakınımız olmadığı için evi yıktılar"
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

Geçtiğimiz gün Diyarbakır’da DBP’li Kayapınar Belediyesi’ne bağlı ekipler, polis eşliğinde gittikleri Fırat Mahallesi’ne bağlı Küme Evleri’nde tek katlı bir evi ‘kaçak olduğu’ gerekçesiyle yıktılar.

Aynı mahallede kendi durumlarında birçok evin bulunduğunu ve bu evlere müdahale edilmediğini söyleyen ev sahipleri, belediyede görevli zabıtaların, ev yapabilmeleri için kendilerinden 15 bin TL istediklerini ileri sürdüler.

Vakıf arazisi olarak bilinen bölgedeki tek katlı evlerin yıkılarak yerlerine apartmanlar yapılmaya çalışıldığını söyleyen mahalle sakinleri ise müteahhitlerle anlaşan belediyenin rant peşinde olduğunu iddia etti.

İnşaatlarda işçi olarak çalıştığını ve akrabalarının yardımıyla başını koyabilecek bir ev inşa ettiğini kaydeden ev sahibi Ecevit Demirtaş, dün sabah saatlerinde belediye görevlileri ile polisin evlerine gelerek, yıkım işlemlerini başlattıklarını hatırlattı.

Polis tarafından ellerinin kelepçelendiğini, eşinin de  darp edildiğini ifade eden Demirtaş, “Sabah saat 04.00 sıralarında zabıtalar polis eşliğinde gelerek evimizi yıktılar. Yıkmadan önce cep telefonlarımızı aldılar ve ellerimizi kelepçelediler. Hatta eşim direndiği için kendisini darp ettiler. Gurbetçi olarak çalışıyorum. Şimdi gidebilecek hiçbir yerim yok. Diyarbakır’da benim evimin durumunda olan binlerce ev var. Neden sadece benim evim yıkılıyor? Burası babalarımızdan bize kaldı, köyün ortak malı.” dedi.

Zabıta amirleri evi yapabilmesi için 15 bin TL istediler

Demirtaş, inşaata yeni başladığında bazı zabıta amirlerinin yanına geldiğini, evi yapabilmesi için kendisinden 15 bin TL rüşvet istediğini belirterek kendisinin de evinin yıkılmaması için belli bir miktar kendilerine ödediğini aktardı.

Paranın yarısını veremediği için evinin yıkılmasını ve kendileriyle aynı durumda olan diğer insanlara farklı muamelede bulunulmasına tepki gösteren Demirtaş, şunları söyledi:

“Evi yapmaya yeni başlarken bir kez yıktılar. Olaydan sonra yanımıza gelen zabıta memurları Özgür ve Kemal, evi yapabilmemiz için bizden 15 bin TL istediler. Parasının yarısından fazlasını ödedim. Dün gelip geri kalan kısmını istediler ama param olmadığı için veremedim. Zaten bugün gelip evi yıktılar. Böyle bir hukuk yok.  Ensesi kalın adamlara müdahale edilmiyor. Olan bizim gibi fakirlere oluyor.”

Demirtaş’ın yakın akrabası olan İbrahim Oruç ise belediye görevlileriyle defalarca görüştüğünü ancak hiçbir neticeye varamadığını belirtti.

Belediye görevlilerinin, ‘Şehidiniz ya da dağda olan yakınınız var mı? Parti için ne kadar bedel ödediniz?’ gibi sorular sormasına anlam veremediğini söyleyen Oruç, ev yapabilmek için dağa adam göndermeleri gerekmesinin yanlış olduğunu vurguladı.

“Ev yapabilmek için dağa adam mı göndermeliyiz?”

Belediyenin tüm vatandaşlara eşit bir şekilde yaklaşması gerektiğini dile getiren Oruç, “Kız kardeşimin evini yıktılar. Bu yasaklar neden sadece bizim için geçerli? Yasak varsa herkese olsun. Belediyedeki yetkililer bize dağda öldürülen yakınınız var mı, partiye bir katkınız olmuş mu diye soru soruyorlardı. İlla bunları mı yapmak lazım? Ev yapabilmek için dağa adam mı göndermeliyiz? Dağa çıkan ya da dağda öldürülen yakınımız olmadığı için evi yıktılar.” şeklinde konuştu. (Hamza Adiyaman/Emrah Deniz-İLKHA)





























Bu haberler de ilginizi çekebilir