• DOLAR 32.482
  • EURO 34.884
  • ALTIN 2420.09
  • ...

Genç çiftçilere verilecek 30 bin lira hibe desteğini kazananların açıklandığını belirten Gaziantep Gıda, Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü Mehmet Karayılan, Türkiye genelinde 14 bin 970 genç çiftçinin, Gaziantep`te ise 7 bin 701 başvurudan  152 projenin destek almaya hak kazandığını söyledi.

En fazla başvurunun 10 bin 500 projeyle büyükbaş hayvan yetiştiriciliği için olduğunu belirten Karayılan, Gaziantep merkez ve ilçelerinde toplam 152 çiftinin hibe almaya hak kazandığını ifade etti.

Karayılan, “Gaziantep`ten kabul edilen 152 projenin büyük bölümünü büyükbaş ve küçükbaş hayvan üretimi teşkil ediyor. Projeler arasında arıcılık, büyükbaş, besi danası, büyükbaş damızlık düve-sımmental, küçükbaş- kıl-keçisi, balcılık ve üzümsü bitkiler, kapama meyve bahçesi, örtü altı tesisi, tıbbı aromatik bitkiler, fide-fidan süs bitkisi, coğrafi işaretli ürünler ve gıdalar, mantarcılık ve farklı tarımsal üretimler yer alıyor.”dedi.

Hibe hakkı kazanan projelerin her aşamasının kontrol altında olacağını, yükümlülükleri  ise yerine getirmeyenlerin yerine ise yedek projelerin hak kazanacağını belirten Karayılan, “Proje genç girişimci çiftçiler için önemli bir fırsat oldu. Oluşturulan asil-yedek listeler İl Müdürlükleri`nce öngörülen şekilde ve ‘gencciftci.tarim.gov.tr` adresinden ilan edildi. Listeler 27 Haziran-1 Temmuz  2016 tarihleri arasında askıda kalacak. Asil listede olan genç çiftçiler ile İl ve İlçe Müdürlükleri arasında 11-15 Temmuz`da sözleşme imzalanacak. Gaziantep`te toplam 152 girişimci hibe almaya hak kazandı. İlçe başına 10-15 arası proje düşüyor.  Şimdi denetimleri düzenli yaparak bu projelerin amacına uygun bir şekilde yürütülmesini sağlayacağız.”ifadelerini kullandı.

Karayılan, “Bu bir hibe projesi ve verilen desteğin geri istenmesi gibi bir şey söz konusu değil. Ancak burada yardımlar ayni olarak yapılacak. Girişimcinin alacağı makine, araç, gereç komisyon tarafından piyasa araştırılması yapıldıktan sonra parasal değeri belirlenecektir. Yani projeler başlangıçtan sonuna kadar titizlikle incelenecektir. Bu nedenle girişimcilerimizin tüm detayları göz önünde bulundurarak her aşamayı yönetmeliğe uygun bir şekilde uygulamalıdır. İl Müdürlüğü olarak ekiplerimiz bu projeleri yakından takip edecektir.”şeklinde konuştu.

Tarımsal üretimin teknolojik yeniliklere ve çağın gerekliliğine uygun bir şekilde geliştirilmesi için bu projenin büyük önem taşıdığını da sözlerine ekleyen Karayılan, projeler arasında çok önemli konular olduğunu ve Gaziantep`te tarımsal üretimdeki kalitenin artması ve gelişmesi adına umutlu olduklarını sözlerine ekledi.   (İbrahim Koçyiğit-İLKHA)