• DOLAR 35.489
  • EURO 36.649
  • ALTIN 3077.27
  • ...
"Birecikliler Sahil Güvenlik istiyor"
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

Şanlıurfa’da ‘Fırat’ın incisi’ olarak bilinen Birecik ilçesinde hemen her yıl onlarca insan boğularak hayatını kaybediyor. İlçenin hemen yanı başından geçen Fırat Nehri, sıcak yaz mevsiminde serinlemek isteyenlerin tercihi arasında yer alıyor.

Yaz ayında yoğun rağbet gören Fırat Nehrinde yeterli güvenlik önlemlerinin alınmaması nehrin birçok insanın ölümüne sebep oluyor. İşin daha vahimi ise boğulma vakaları gerçekleştiğinde ilçede bu insanları kurtaracak Sahil Güvenlik ekiplerinin bulunmaması. Olaylar esnasında vatandaşlar tarafından aranan Şanlıurfa ya da Adıyaman’dan gelen ekipler, ilçeye ancak saatler sonra ulaşabiliyor.

Bu durumda nehre giren birçok insanın ekiplerin geç gelmesinden dolayı boğulma ihtimaline karşı ilçe halkı, boğulma vakaları esnasında Sahil Güvenlik yerine 3 adet teknesiyle turistleri gezdiren restaurant işletmecisi Halil Beğer’i arıyor.

Geçenlerde Birecik köprüsünden atlayarak intihar eden genç bir kızı kurtaran Beğer, iki gün önce nehirde boğulan iki gencin cesedinin çıkarılması için polis ekiplerinin kendisini arayıp yardım istediğini söyledi.

Yaklaşık 20 yıldır ikamet ettiği ilçeye Sahil Güvenlik Ekibinin şart olduğunu ifade eden Beğer, İLKHA mikrofonlarına konuştu.

“Her yıl Birecik’te 5 ile 10 kişi arasında insanımız boğularak hayatını kaybediyor”

Her yıl onlarca insanın ilçeden geçen nehirde boğulduğunu belirten Beğer,  “Restauranta gelen müşterilerimiz Fırat Nehrinde gezdirmek için 3 adet teknem var. 20 yılı aşkın bu şehirdeyim ve burada sahil güvenlik olması gerekiyor, dalgıç olması gerekiyor ama maalesef yok. Her an herkes boğulabilir. Hava sıcak olduğundan insanlar Fırat’a giriyorlar. Her yıl 5 ile 10 kişi arasında insanlar suda boğularak hayatını kaybediyor. Dalgıçlar ise ya Şanlıurfa’dan ya da Adıyaman’dan geliyor. Geçen gün 2 genç Fırat’ta boğuldu. Adıyaman’dan gelene kadar 3-4 saat geçiyor. Yetkililerin her an insanların boğulabilme ihtimali karşısında önlem alması gerekiyor. Bunun için memleketimizde acilen Sahil Güvenlik ve Dalgıç Ekiplerinin olması gerekiyor.” diye konuştu.

“Burada sahil güvenlik, dalgıç ve güzel teknelerin olması gerekiyor”

Bazen kıyıda hazır olmadığında insanlara yardım edecek kimsenin olmadığını belirten Beğer, “Bazen biz burada olmaya biliyoruz o zaman nasıl olacak? Biz ancak gördüğümüz zaman insanlara yardım edip sudan çıkarabiliyoruz. Ama Sahil Güvenlik profesyonel olduğundan bizden daha iyi işini yapacaktır. Çünkü biz bu işin eğitimini almamışız. Elimizden ne geliyorsa insanlara faydalı ola bilmek için onu yapmaya çalışıyoruz. Yetkililere sesleniyorum her yıl Birecik’te 5-ile 10 kişi arasında insanımız boğularak hayatını kaybediyor. Burada sahil güvenlik, dalgıç ve güzel teknelerin olması gerekiyor.” şeklinde konuştu.

“Geçen günler köprüden atlayan genç kızı kurtardım”

Beğer, yaşadığı bazı olayları şöyle anlattı: “Bir arkadaşım telefonla arayarak Köprüden birinin atladığını söyledi. Bende tekneye binerek köprünün orta ayakları yakınındaki dala tutunan genç bir kıza ulaştım. Genç kızı nehirden kıyıya çıkardım. Genç kız suda soğuktan donacak duruma gelmişti. Ambulansla sağlık ekipleri gelip alarak hastaneye götürdüler. Yine geçenlerde 17-18 yaşlarında olduğu söylenen 2 genç boğulmuştu. Polisler beni arayıp yardımcı olmamı istediler. Olay yerine gittiğimizde bir gencin cesedini teknenin çangalıyla nehirden çıkarmayı başardık. Ama diğer genci de çıkarmak isterken dalga çıktı suyun altını da göremediğimiz için diğer gence ulaşamadık ve sonrasında dalgıç gelip çıkarttı.” (Bahattin Coşkunkan, Osman Gülebak-İLKHA)









Bu haberler de ilginizi çekebilir