Diyarbakırlı kasaplar et fiyatından şikayetçi
Özellikle kaçak yolla piyasaya giren etlrrden dolayı fiyatlarda dengesizlik olduğunu belirten Diyarbakırlı kasaplar yetkililerin bir an önce bu duruma çözüm getirmesini istedi.
Özellikle kaçak yolla piyasaya giren etlerden ve büyük şirketlerin Diyarbakır’dan et ihtiyacını karşıladığından dolayı fiyatlarda dengesizlik olduğunu belirten Diyarbakırlı kasaplar yetkililerin bir an önce bu duruma bir el atmasını istediler.
Ramazan ayı dolayısıyla işlerinin iyi olduğunu ifade eden kasap Ahmet Bilen, Ramazan ayından önce et fiyatlarının 29 TL olduğunu ve hala fiyatların değişmediğini belirtti.
Sadece kıyma fiyatlarının değiştiğini, dana eti fiyatının ise aynı olduğunu belirten Bilen, “Bayram’a yakın Diyarbakır piyasasına kaçak et çok girdiğinden dolayı fiyatlar düşebilir. Ama kaçak yolla piyasaya giren et hem kalitesiz oluyor, hem de sağlıklı koşullarda satılmıyor.” dedi.
İnsanların bilinçsiz bir şekilde et tüketimi yaptığını belirten Bilen, “Müşteri gelip bizden fiyat soruyor. Bizde 2 TL’si fazla ise bu sefer fiyatı düşük olan yere gidiyor. Daha sonra o eti beğenmediğinden dolayı tekrar bize geliyor. Bunun sebebi bazı yerlerin Diyarbakır’a kaçak yolla sokulan etleri satmasından dolayıdır.” diyerek dürüst olan yerlerden alış veriş yapılmasını tavsiye etti.
İnek eti ile tosun etinin farklı olduğunu söyleyen Bilen, inek etinin fiyatının daha düşük olduğunu ifade etti.
Yetkililerin gelip Diyarbakır piyasasını denetlemesi gerektiğini belirten Bilen, “Fiyatların dengelenmesi için yetkililerin hayvan pazarını denetlemeleri lazım. Yerinde oturup konuşmak basittir. Hayvan pazarına gidip durumu görmeleri gerekir. Bazen bizler gece yarısı gidip görüyoruz çok fark görüyoruz.” şeklinde konuştu.
“Et fiyatları altın gibi yükselip çıkıyor”
Bir başka kasap ustası olan Nurettin Kayalı da Ramazan ayının gelmesiyle işlerinin açıldığını ve bu ayın çok bereketli geçtiğine dikkat çekti.
Ramazan ayından önce kuzu etinin 24 TL olduğunu şimdiler ise 2 TL zam geldiğini belirten Kayalı, dana ve tosun etine de aynı şekilde zam geldiğini belirtti.
Ramazan ayından dolayı ete zam gelmesine rağmen zam yapmadıklarını söyleyen Kayalı, “Bizler de bu mübarek ayda faydalı olma adına zamlı fiyatı uygulamadık. Bu ayda vatandaş etli yemek tüketmek istiyor. Biz de bu şekilde imkânlarımızı zorlamaya çalışıyoruz.” dedi.
Bayram’da fiyatlarda değişme olmayacağına dikkat çeken Kayalı, “Fiyatlar düşmez ve bu şekilde devam eder. Diyarbakır et borsası İstanbul’a bağlı. Altın gibi yükselip çıkıyor. Türkiye’nin çoğu yerine buradan et gidiyor. Dolayısıyla büyük şirketler gelip eti buradan aldıklarından, küçük esnaf buradan mal alamıyor. Küçük esnafa et kalmadığından dolayı pahalıya satmak zorunda kalıyor.” İfadelerini kullandı.
İstanbul piyasasına 600 bin ton et girdiğinden dolayı fiyatlarda düşüş olduğunu söyleyen Kayalı, “Burada ise Et Balık Kurumu 23 buçuğa et veriyor. Hayvan pazarında ise 25 TL’ye veriyor. Et fiyatlarının normalleşmesi için devletin bu soruna bir el atması lazım. Yoksa bu durumu devletten başka kimse düzeltemez.” diyerek yetkililerin bu soruna çare bulmasını istedi.
Et fiyatlarının pahalı olduğunu söyleyen Tahir Gelin adlı vatandaş ise bir an önce yetkililerin et fiyatlarının düzelmesi konusuna el atması gerektiğini ve maddi durumu düşük olan insanların et alamadığını dile getirdi. (Yunus Sırat, Emrah Deniz-İLKHA)