• DOLAR 35.452
  • EURO 36.607
  • ALTIN 3086.06
  • ...
`Çiftçilerin borçları ertelensin`
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

Bu sene yağışların yeterli olmaması nedeniyle çiftçinin ektiği mercimek, buğday ve arpa gibi hububat ürünlerinde zarar ettiğini belirten Şehitkâmil Ziraat Odası Yönetim Kurulu Başkanı Cuma Yiğit, bu yıl verimin düşmesi nedeniyle çiftçilerin mağdur olduklarını söyledi.

Bu yılki hasadın biçer parasını dahi çıkaramadığını söyleyen Yiğit, hububat çiftçisinin çok büyük sıkıntılar yaşadığını, birçok çiftçinin arazilerini ekemeyecek duruma geldiğini belirtti.

Şehitkâmil Ziraat Odası Yönetim Kurulu Başkanı Cuma Yiğit, bu yılki hububat hasadı, çiftçinin sorunları ve çiftçinin beklentileri ile ilgili İLKHA`ya değerlendirmelerde bulundu.

Özellikle arazisini sulama imkânı bulunmayan çiftçilerin daha çok zarar ettiğini belirten Yiğit, “Bu yıl kurak olduğundan dolayı arazisi sulu olmayan çiftçimizin tamamı zarar etti. Bu ister buğdayda ister arpada olsun durum aynı. Mercimek zaten tamamen kurudu. Şu an kuraklık halen devam ediyor. Çiftçilerimiz çok zor durumda.” dedi.

"Çiftimizin borçlarının ertelenmesini istiyoruz"

Çiftçilerin Tarım Kredi Kooperatifi ve bankalara olan borcunun ertelenmesini talep eden Yiğit, “Tarım kredisi ve Ziraat Bankasına borcu olmayan çiftçimiz yok. Çiftçimizin bu borçları ertelenmezse çiftçimiz çok büyük sıkıntılar yaşayacaktır. Gelecek sene birçok çiftçi arazilerini ekemeyeceklerdir. Bu durum Tarım Bakanlığı`na ve vekillerimize iletildi. Çiftçilerin borcu ertelenmezse gelecek sene birçok çiftçi arazilerini süremez hale gelir. Çok zor durumda kalırlar. Onun için biz inşallah bakanlığımızdan çiftimizin borçlarını ertelemelerini istiyoruz. Buğday çiftçisinin ne durumda olduğunu Ziraat Odaları Genel Başkanımız bizatihi gelip yerinde gördü. Çiftçinin durumu bu sen iyi değil. Normalde yağış güzel olsaydı dönüm başı 600-700 kilo buğday hasadı alınırdı. Fakat bu yıl biçilen yerden 100-150 kilo buğday bile alamadılar. Birçok çiftçi zarar ettiği için arazisini sürdü. Çünkü biçer masrafını bile çıkarmazdı. Onun için çiftçinin hiçbir garantisi yok. Çiftçi Allah'a (cc) tevekkül eder. Çiftçi bütün imkanlarını sarf eder. Daha sonrasında ise Allah`a tevekkül eder. Hiçbir çiftçimizin hasat için bir garantisi yoktur. Çiftçinin şu an durumu içler acısı.” şeklinde konuştu.

“Borcu olmayan çiftçimiz neredeyse yok”

2015 yılının bölge çiftçisi açısından oldukça iyi bir yıl olduğunu ancak 2016 yılı için aynı şeyi söyleyemediğini belirten Yiğit, “Borçsuz çiftçimiz yok Tarım Kredilerine, Ziraat bankasına ve özel bankalara borcu olmayan çiftçimiz neredeyse yok. Çiftçimizin kredi borçları bu yıl ertelenmezse tarlasını ekemez hale gelecek,  çiftçi çok zor durumda kalacak.” ifadelerini kullandı.

Büyükşehir Belediye`sinde kurulan Tarımsal Hizmet Daire Başkanlığı`nın Türkiye genelinde bulunan Belediyelerde de kurulması gerektiğini ifade eden Yiğit, son olarak şunları söyledi:

“Bu dairenin bize çok büyük bir desteği var. Bu sene buğday tohumu ve arpa verilmesi için bir çalışmamız var. Belediyemiz sağ olsun elinden gelen imkânı yapıyorlar. Çiftçimize bin 600 ton buğday verildi. O sene yağışımız güzel oldu. 36 bin ton geri buğday aldık. Hem esnaf hem de çiftçi rahatladı. Küçükbaş hayvan yetiştiricimize her yıl 500`er kilo yem veriliyor. Bunlar güzel bir destek. Fıstık üreticilerine feromon tuzak aletleri verildi. Dünyada tarımda en çok ilaç kullanan ülke biziz. Bu feromon tuzağı ilaçsız. Bu alet fıstık üreticimiz için çok faydalı oldu. Bunun devamını araştırıp bulmamız gerekiyor.” (İbrahim Koçyiğit-İLKHA)




 

Bu haberler de ilginizi çekebilir