• DOLAR 32.455
  • EURO 34.829
  • ALTIN 2438.673
  • ...
İftarda yiyecek bulamayan Suriyeli ailenin yürek burkan dramı
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

Suriye’nin Serêkaniyê bölgesinden kaçarak Türkiye’ye sığınan 7 çocuklu Ahmed İbrahim Halil ile Nejma Muhammed Mahmud çiftinin mağduriyeti Ramazanın gelmesiyle daha da arttı. Ramazanda sofralarında doğru dürüst yiyecek bir şeyleri olmayan ailenin  durumu yürekleri sızlatıyor. Aile reisi Ahmed İbrahim Halil, bazı günlerde yiyecek bulmakta zorlandıklarını belirterek, çocukları için yetkililerden ve hayırseverlerden yardım eli beklediğini söyledi.

Batman’ın İluh Mahallesi 611 sokakta sığındıkları bir gecekonduda kalan Suriyeli aile, Türkiye’ye geldiklerinden beri mağduriyetlerinin hiç bitmediğini dile getirdi.

Çok zor şartlarda yaşam mücadelesi verdiklerini ifade eden Ahmed İbrahim Halil, Ramazan'da iş imkanlarının azaldığını bu yüzden de eve ekmek götüremediğini belirtti.

Suriye'deki savaştan dolayı Türkiye'ye sığındıklarını belirten Halil, "Ülkemizden savaş ve kıtlık yüzünden kaçtık. Oradaki evimiz yıkıldı. Suriye'de çiftçiydim, geçimimizi rahatlıkla yapabiliyordum. Türkiye'de hayat şartları zor. Hayırseverlerin desteği olmazsa çocuklarımla aç kalıyoruz. 9 nüfusluyuz ve eşim hamiledir. İş olmadığından yetkili ve hayırseverlerden destek bekliyoruz. Derme çatma bir evde kirada kalıyoruz. Bazen çalışıyor bazen de iş bulamadığımdan çalışamıyorum. Ramazan'a girdiğimden beri iş yok, çalışamıyorum. Ben ve eşim açlığa da her türlü sıkıntılara da tahammül ederiz. Ancak çocuklarımız çok zor durumdalar. AFAD eskiden 2 ayda bir 300 TL para veriyordu. 5 aydır oradaki yardım da kesilmiş durumdadır. Çocuklarımız için yetkililerden yardım beliyoruz."diye konuştu.

Bazen aylarca kiralarını dahi verecek para bulamadıklarını ifade eden anne Nejma Muhammed Mahmud, tek isteğinin çocuklarının aç ve yaklaşan Ramazan bayramında onlara elbise alınması olduğunu dile getirdi. Anne Mahmud, "Ramazan öncesi eşim cüzi bir paraya inşaatlarda çalışıyordu. Zor da olsa günlük geçimimiz oluyordu. Ama şimdi ise çalışamadığından soframızda doğru dürüst yiyeceğimiz yok. Bayram geliyor, çocuklarımız için bayramlık alacak imkanımız yok. Çocuklarıma yiyecek ve bayramlık yardımı yapılmasını istiyorum." ifadelerini kullandı.

"Çocukların bayramlık aldıklarını gören kardeşlerim ağlıyor"

Suriyeli ailenin en büyük çocuğu olan Narin Ahmet İbrahim Halil, yaklaşan Ramazan bayramında bayramlık elbise alamamanın üzüntüsünü yaşadıklarını söyledi. Küçük çocuk, diğer çocuklar gibi kendilerinin de bayramlık elbise almak istediklerini fakat alacak paralarının olmadığını söylemesi yürekleri burktu.

Suriyeli çocuk duygu dolu konuşmasında şunları söyledi:

"Geçen sene iki bayramda da bayramlık elbise almayı umuyorduk, ancak alamadık. Bu bayram da yaklaşıyor ve daha bayramlık almadık. Bazı kurumlar kaydımızı aldılar ve bayramlık alacaklarını söylediler ancak daha kimse bize bayramlık almadı. Hayırseverlerden elbise almalarını istiyorum. Bayramlarda bütün çocuklar yeni elbiseler giyiyor. Yeni elbise giyen çocuklara bakınca bizim de elbiselerimiz olmadığından çok üzülüyorum. Evimizin önünden geçen çocukların bayramlık aldıklarını kardeşlerim görünce ağlıyorlar." ( M.Fatih Akgül/M.Sait Çelik - İLKHA)















Bu haberler de ilginizi çekebilir