• DOLAR 34.614
  • EURO 36.626
  • ALTIN 2944.524
  • ...
`Gazeteciler Yasal Koruma Altına Alınsın`
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 
BATMAN - Batman Mezopotamya Gazeteciler ve Yayıncılar Cemiyeti (BM-YGC) "10 Ocak Çalışan Gazeteciler Günü" nedeniyle gazetecilerle kahvaltılı basın toplantısı düzenledi. Toplantıya Batman`da bulunan ulusal ve yerel gazete temsilci ve çalışanları katıldı.
 
Saat: 09.30`da Malikane`de gerçekleşen kutlama amaçlı toplantıya gazeteciler, yoğun ilgi gösterdi.
İlk olarak Cemiyet Onursal Başkanı Nizamettin İzgi, selamlama konuşması yaptı. Daha sonra söz alan Batman Mezopotamya Gazeteciler ve Yayıncılar Cemiyeti Genel Başkan M.Kemal Çelik, "10 Ocak Çalışan Gazeteciler Günü" nedeniyle bir araya geldiklerini belirtti.
 
Başkan Çelik, "1961 yılında gazetecilerin çalışma haklarında önemli iyileştirmeler getiren 212 sayılı yasanın yürürlüğe girmesinden sonra gazete patronlarının hesabına bu yasa gelmediği için Babıâli`de 9 gazete sahibi yasayı protesto etmek amacıyla 3 gün süreyle gazetelerini yayımlamama kararı aldıklarını ve bu gelişme karşısında çalışan gazetecilerin de, 10 Ocak 1961 günü haklarına ve basın özgürlüğüne sahip çıkma adına bağlı oldukları sendika öncülüğünde İstanbul Valiliği`ne kadar yürüyüş gerçekleştirerek, 11-12-13 Ocak 1961 tarihinde üç gün boyunca gazete çıkararak, patronlarına karşı onurlu bir direniş sergilediklerini hatırlattı.
 
Çelik, "Bu nedenle 10 Ocak, "Çalışan Gazeteciler Bayramı" olarak kutlanmaya başlanmıştır. Ancak, 1971 yılında yaşanan 12 Mart askeri müdahalesinden sonra tüm çalışanların hakları ve basın özgürlüğüne getirilen kısıtlamalardan ötürü 10 Ocak Bayram olmaktan çıkarılmış ve "10 Ocak Çalışan Gazeteciler" olarak anılmaya ve kutlanmaya başlanmıştır." dedi.

Çelik, 2011`de yaşanan acı dolu ölüm olaylarının kendilerini üzdüğünü ve bu yüzden gazeteciler gününü buruk bir şekilde kutlandıklarını belirtti.
 
Basın Özgürlüğünde Türkiye Dünyada 138. Sırada
Çalışan emekçi gazetecilerin ne kadar zor şartlar altında çalıştıklarını bildiklerini ve bunun düzeltilmesi gerektiğini belirten Çelik, Sınır Tanımayan Gazeteciler Örgütü tarafından yapılan değerlendirmede, basın özgürlüğü sıralamasında tüm dünyadaki 208 ülke arasında Türkiye`nin 138. sırada yer aldığını dile getirdi.
 
Çelik, "Bugünde bir gazetecinin tutuklandığı haberini aldık. Halen imtiyaz sahibi 17 olmak üzere Yazı İşleri Müdürü ve Muhabirlerle birlikte toplam 97 gazeteci cezaevlerinde tutuklu bulunmakta ve 4 binin üzerinde gazeteci de tutuksuz olarak yargılanmaktadır. Bu rakamlar Türkiye`deki basın özgürlüğünün ne denli baskı ve kıskaç altında olduğunu göstermektedir." diye tepki gösterdi.
 
Gazeteciler Yasal Koruma Altına Alınsın
Yargı baskısı ve değişik kesimlerin baskıları olduğunu ve bunları kınadığını söyleyen Çelik, gazetecilerin ifade ve basın özgürlüğünün sağlanması gerektiğini kaydetti.
 
AK Partinin anayasa çalışmaları olduğunu ve bu amaçla aydınları, STK`lar ve meslek örgütlerinden görüş alındığını söyleyen, Çelik, gazetecilerin yasal koruma altına alınması, Türkiye`de basın ve ifade özgürlüğünün genişlemesi için yeni bir Anayasal düzenlemenin şart olduğunu ifade etti.
 
Çelik, "Hükümetin üzerinde ciddiyetle durduğu yeni Anayasal değişikliklerde ifade ve basın özgürlüğü ile çalışan gazetecilere yasal hakların tanınması ve gazete çalışanlarının şartlarının düzeltilmesini istiyoruz." dedi.
 
Çelik açıklamasını çalışan tüm gazeteci meslektaşlarının "10 Ocak Çalışan Gazeteciler Gününü" kutlayarak tamamladı.
Program gazetecilerin "10 Ocak Çalışan Gazeteciler Günü" nedeniyle görüşlerini belirtmeleriyle sona erdi.
 
Veysi Demir, Veysi Rüzgar-İLKHA
 

Bu haberler de ilginizi çekebilir