• DOLAR 35.443
  • EURO 36.354
  • ALTIN 3063.15
  • ...
Mardin'de Ramazan
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

Cennet kapıların sonuna kadar açıldığı rahmet ve mağfiret ayı Ramazan-ı Şerif, tüm güzelliğiyle yaşanmaya devam ediyor. Mardinliler, Ramazan’ın bereketini ve maneviyatını iliklerine kadar hissettiklerini söylediler.

“Ekmeğimizi ateşten çıkarıyoruz”

90 derece sıcak altında pide üretimi yapan fırın işçileri, “Ekmeğimizi ateşten çıkarıyoruz.” diyorlar. Ramazan pidelerine ilginin oldukça yüksek olduğunu belirten fırıncı Halil Usta, “Pideleri vatandaşlarımızın isteğine göre susamlı, yumurtalı, bol yumurtalı susamlı şeklinde yapıyoruz. Ramazan ayında vatandaşlarımız pide yiyor. Onun için vatandaşlarımızın isteği doğrultusunda pide çeşitlerimizi de arttırıyoruz.” dedi.

Camii palas devri

Kimi esnaf ise sıcakta oruç tutmakta zorlandığı için öğle saatlerinde iş yerlerini kapatarak serinlemek için klimalı ortama veya camilere akın ediyorlar. Günün en sıcak saatlerinin yaşandığı 13.00 ile 16.00 saatleri arasında bitkin düşen oruçlu vatandaşlar, camilerin duvar ve pencere kenarlarına uzanarak zamanlarını geçiriyor. Özellikle merkez camileri tercih eden vatandaşlar, “Dışarı çok sıcak olduğu için namazdan önce camiye geliyoruz. Namaz vaktine kadar da burada dinleniyoruz.” dediler.

Kadim bir gelenek: Mukabele

Ramazan ayının geleneklerinden biri olan mukabele okumaları da camilerde, mescitlerde veriliyor. Peygamber Efendimizin Cebrail (a.s) ile Ramazan ayında karşılıklı Kur'an-ı Kerim okuması olarak bilinen Mukabele, Doğu ve Güneydoğu`daki bütün camilerde yapılarak bu gelenek sürdürülmeye çalışıyor.

Ramazan ayı boyunca sesli olarak bir hafızın veya cami görevlilerinin okuduğu Kur'an-ı Kerim sureleri o mekânda bulunanlar tarafından dinlenerek veya yüzünden takip ediliyor. Mukabelenin Kur'an sevgisi aşılamasının yanı sıra öğrenme imkânı da sağlıyor. Mardin’deki tüm camileri dolduran Müslümanlar, Ramazan ayı boyunca her gün bir cüz okuyarak bayrama kadar bütün Kur’an-ı baştan sona okuyarak hatim edeceklerini söylüyorlar. Mukabele geleneğinin sürdürüldüğü camilerde, öğle namazından sonra başlayan ve ikindi namazından sonra da devam eden mukabeleye vatandaşlar büyük ilgi gösteriyor.

Meyan şerbeti

Bu arada Ramazan’da iftar sofralarının vazgeçilmezi olan meyan şerbeti, seyyar satıcılarının yüzünü güldürdü. Şerbetin doğallığı ve ferahlatıcı özelliğinin yanı sıra, başta safra kesesi, mide ve bağırsaklar olmak üzere, böbreklerin temizlenmesine büyük katkı sağladığı biliniyor. Ailesinin yaklaşık 70 yıldır meyan şerbeti sattığını anlatan Mardinli Meyan Şerbeti Satıcısı Abdulkadir Işıktaş, meyan şerbetinin faydalarını saymakla bitmediğini söyledi.

Ramazan bereketi esnafın yüzünü güldürdü

Öte yandan ekonomik sıkıntı nedeniyle yeterince satış yapamadıkları için sıkıntılı günler yaşayan esnaf, Ramazan bereketiyle yüzleri gülmeye başladı. Yılın 11 ayında harcamalarında tasarruflu davranan vatandaşlar Ramazan'da bol bol alış veriş yapıyor. Özellikle kasap, fırın ve tatlı işleriyle uğraşan esnafın yüzü gülerken, Ramazan ayında sıcak havaya denk gelmesine rağmen tatlı sektöründe hareketlilik devam ediyor. Tatlıcı Mustafa Usta, iftar vaktine bir saat kala işlerinde hareketlilik yaşandığını ve bu hareketliğin bayrama kadar süreceğini ifade etti.

Kasimiye’de teravih sevinci

Öte yandan Teravih namazını Kasımiye Medresesi’ni kılan Halit Erkul, Medresede namaz kılmaktan büyük bir mutluluk duyduğunu belirterek, “Tarihi bir mekânda yıllarca ilmin öğretildiği ve âlimlerin yetiştiği bir yerde namaz kılmak, manevi açıdan farklı bir duygu yaşatıyor. Bu maneviyatın yaşanmasında katkısı olan herkese teşekkür ediyorum ve bütün Mardin halkını bu tarihi atmosferi yaşamaları için Kasımiye Medresesi’nde teravihe bekliyoruz.” diye konuştu.

İftardan sonra parklar dolup taşıyor

Bu arada aşırı sıcaklardan gündüzleri dışarı çıkamayanlar, teravih namazının ardından kendilerini dışarı atıyor. Çocuklarını alıp parklara yönelen aileler burada sahur vaktine kadar kalıyorlar. (M. Salih Keskin – İLKHA)













Bu haberler de ilginizi çekebilir