• DOLAR 35.443
  • EURO 36.354
  • ALTIN 3063.15
  • ...
Camiyi yıkıp yerine otel yaptılar!
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

Diyarbakır`da yıllardır hizmet veren M.T.A. Sigorta Cami yıkılıp yerine otel inşa edildi. Yenişehir Mahallesi Ali Emiri 4. Sokakta bulunan camiinin yerine başka yerde daha güzel bir cami yapma sözü veren otel sahipleri, bir sokak ötede barın yanında bulunan bir bodrumu cami yapmak istedi. Müftülük ve alkol düzenlemesi gereğince barın yanında yapılmasına müsaade edilmeyen camide şu an ibadet yapılmıyor.

Yıkılan cami nedeniyle mağdur olan halk, ibadetlerini 800 metre uzaklıkta bulunan Yeşil Camii`nde yaptıklarını söyleyerek, otel sahiplerinin daha büyük bir camii yapma sözü verdiklerini ancak bu sözün yerine getirilmediğini söylediler.

Camilerinin 3 yıl önce otel sahibinin verdiği söz ile boşaltıldığını ifade eden Muhammet Olat, otel sahiplerinin tutumunu eleştirdi.

“Otel sahipleri bize 'Nereye başvuruyorsanız başvurun biz cami yapmıyoruz' dediler”

30 yıldır aynı mahallede oturduğunu dile getiren Olat, süreci şöyle dile getirdi: “Cami, 3 yıl önce mal sahibinin iknaları sonucu boşaltıldı. Bize yeni bir cami yapma sözü verdiler. Yenisini yapacağız derken hocalarımızın yanında Kur'an-ı Kerim`e el basarak yemin ettiler. Otel sahibi ‘Siz burayı boşaltın, ben daha iyi bir cami yapacağım` dedi. O`nun öyle demesiyle biz de camiyi boşalttık. Camiye ait cihazlar hâlâ bir arkadaşımızın evinde duruyor. Camiyi yıktıktan sonra ise otel sahipleri bize 'Nereye başvuruyorsanız başvurun, biz cami yapmıyoruz' dediler.”

Otel sahiplerinin bu tutumundan sonra halkın Cumhurbaşkanı ve Başbakana dilekçeler yazdığını söyleyen Olat, ardından otel sahiplerinin bir başka yerde barın yanında mescid açmaya çalıştıklarını ifade etti.

“Müftülük barın yanında cami açıldığını görünce hemen camiyi kapattı”

Müftülüğün bar nedeniyle camiye ruhsat vermediğini kaydeden Olat, sözlerine şöyle devam etti: “Otel sahipleri Ali Emiri 5. sokakta bir barın yanındaki bodrum katında cami yapmak istediler. Bunu yaparken de barın kapısına kiralık yazısı astılar. Müftülük bu barı görünce hemen işlem başlatıp o camiyi kapattı.  İnsanlar bunu yanlış anlıyor olabilirler ama bir barın yanında cami olması imkânsızdır.”

“Biz camimizi geri istiyoruz”

Mahallelerine cami istediklerini ifade eden Olat, “Burada 5 sokak var ama cami yok. Biz camimizi geri istiyoruz. Buraya en yakın cami Yeşil Cami'dir. Oraya gitmekte zorlanıyoruz. Ben bu bölgenin bir ferdi olarak yetkililere sesleniyorum, biz camimizi geri istiyoruz. Bakın SGK binası boşaltılmış orası ya da arka sokakta bir garaj var orası da camii olabilir. Hatta caminin altı garaj olarak da kalabilir.” diye konuştu.

“Mahalledeki çocuklar Kur'an-ı Kerim dersi alamıyor”

Bir başka mahalleli Nezir Gezen ise artık ezan sesi duymak istediklerini belirterek, kendilerine verilen sözün neden tutulmadığına anlam veremediklerini söyledi. Gezen, “Artık ezan sesini işitmiyoruz. Bize en yakın cami Yeşil Cami'dir. O da yaklaşık 800 metre uzağımızdadır. Teravih namazlarını kılamıyoruz, mahalledeki çocuklar Kur'an-ı Kerim dersi alamıyor. Bize yeni bir cami sözü verdiklerinde çok sevinmiştik ama maalesef şu an otel tamamlandı ama camiden eser yok. Bize bir barın bitişiğinde, lavabosu olmayan ve bir okulun mescidi olamayacak büyüklükte bir depoyu tutmuşlar. Bu durumdan mahalle sakinleri olarak çok rahatsızız. Ezan sesinin gelmemesi bizi rahatsız ediyor. Bugün mahallede kime mikrofon uzatsanız hepsi size aynı şeyi söyleyecek. Neden bize verilen söz tutulmadı? Otel inşaatı tamamlandığı halde neden hâlâ camiden eser yok?” dedi.

“Otelin sahibinin eğer vicdanı bunu kabul ediyorsa bıraksın camisiz kalalım”

Gezen, sözlerinin devamında şu ifadeleri kullandı: “Cami olmadığı için çocuklar artık benim evimde ders alıyor. Ben evimi bu konuda çocuklara açmışım. Bu otelin sahibi biraz empati kursun, eğer vicdanı bunu kabul ediyorsa bıraksın camisiz kalalım.”

Öte yandan kimi mahallelinin Başbakanlık İletişim Merkezi`ne (BİMER) konu hakkında dilekçe vermesi üzerine Yenişehir İlçe Müftülüsü Şevket Dilmaç imzasıyla şu cevap veriliyor:

“Göndermiş olduğunuz e-maile istinaden müftülüğümüz tarafından konu ile ilgili olarak yapılan incelemede; MTA Sigorta Camii`nin bulunduğu yerin sahibi ile caminin bulunduğu bina yıkılmadan önce yapılan görüşmede yıkılan yerde yapılacak olan binanın zemin katında bir mescit yapacağını şifahi söylemiş ancak, inşaatı yeni biten binada mescit yapılmadığı tespit edilmiştir.

Bunun üzerine, taşınmaz sahibi ile Şubat ayı içerisinde yapılan görüşme sonrasında kendisi Ali Emiri 5. Sokakta bodrum katta bulunan bir yer satın alarak mescit olarak kullanılmak üzere Türkiye Diyanet Vakfımıza bağışlamak için müracaat etmiştir. Müftülüğümüzce bağışlanmak istenen yerde yapılan inceleme neticesinde; bu mekânın mescit olarak kullanılmaya uygun olmadığı kanaatine varıldığından, camii veya mescit olarak kullanılabilecek uygun bir yer temini için müftülüğümüzün çalışmaları devam etmektedir.”

Yaşanan bu olay karşısında görüştüğümüz otel sahipleri ise konu hakkında konuşmak istemediklerini belirttiler. (M. Hüseyin Temel, Mahsum Tunç - İLKHA)


























 

 

Bu haberler de ilginizi çekebilir