Başbakan Yıldırım madencilerle iftar yaptı
Başbakan Yıldırım, Kütahya Tunçbilek'te madene inerek yerin 400 metre altında işçilerle iftar yaptı.
Başbakan Binali Yıldırım, Kütahya Tunçbilek'teki Garp Linyitleri İşletmesi Ömerler Yeraltı Mekanize Maden Ocağı'nda maden işçileriyle bir araya geldi. Yerin 400 metre altında maden işçilerinin sofrasına konuk olan Yıldırım, bir işçi tarafından okunan ezanın ardından madencilerle iftar yaptı.
Yıldırım ve beraberindeki bakanlar ile 120 işçinin katıldığı iftarda, yöreye özgü bir et yemeği olan "Tavşanlı güveci"nin yanı sıra çorba, pilav ve yine yöreye özgü tahin helvası yenildi.
Başbakan Yıldırım, daha sonra maden ocağındaki anı defterini imzaladı. İşçilere hitap eden Yıldırım, Soma'daki maden faciasını hatırlatarak, hayatını kaybeden işçiler için dua istedi.
Başbakan Yıldırım, merhum başbakan Adnan Menderes'ten sonra Tunçbilek maden ocağını ziyaret eden ikinci başbakan oldu.
“Yerli kömüre özendirerek memlekette iş aş sağlayacağız”
Başbakan Binali Yıldırım, madene inmeden önce gazetecilere açıklamalarda bulundu. Yıldırım, yerin onlarca metre altında ekmek parası için ter döken işçilerle bir arada olmaktan, onların iftar sofrasına ortak olmaktan büyük mutluluk duyduklarını ifade etti.
Türkiye'nin son 14 yılda her alanda çok büyük mesafeler kat ettiğine işaret eden Yıldırım, özellikle enerjideki yeterlilik ve enerji güvenliği açısından ciddi anlamda olumlu gelişmeler sağlandığını bildirdi.
"65. Hükümet döneminde termik enerjide yerli kömüre çok daha fazla önem vereceğiz." ifadesini kullanan Yıldırım, "Termik santralleri daha çok teşvik edeceğiz, bunu teşvik ederken de yerli kömür kaynaklarımızın kullanılmasını özendireceğiz, hatta şart koşacağız. Böylece hem dışa bağımlılığı azaltmış olacağız hem de memlekette iş, aş, vatandaşımıza ekmek kapısı sağlamış olacağız." diye konuştu.
Başbakan Yıldırım, madenciliğin çok zahmetli ve ağır bir iş kolu olduğunu, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığının, Soma faciasının ardından bu alana yönelik çalışma hayatını yeniden ele aldığını anlattı.
Dünyada ne gibi emniyet tedbirleri varsa bunları yerine getirecek, çalışanların çalışma, istirahat saatlerine varıncaya kadar kapsamlı düzenlemeler yaptıklarına dikkati çeken Yıldırım, "Madende çalışan işçilerimizin emeklilikle daha erken yaşlarda, 50 yaşında emekli olmasını sağlayacak, yıpranmalarını emeklilik süresinden sayacak düzenlemeleri de hayata geçirdik. Dediğim gibi alın teriyle, bilek gücüyle çalışıp ekmeğini kazanan, kendisi kazanırken Türkiye'ye de kazandıran kardeşlerimize, madencilerimize ne yapsak hakkıdır, ne yapsak layıktırlar.” dedi. (İLKHA)