• DOLAR 35.443
  • EURO 36.354
  • ALTIN 3063.15
  • ...
Yaban hayatına zarar verenlere 60 bin TL'ye kadar ceza
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

Orman ve Su İşleri Bakanlığı, Nesli Tehlike Altında Olan Yabani Hayvan ve Bitki Türlerinin Uluslararası Ticaretine İlişkin Sözleşme (CITES) kapsamında yasaklı bitki ve hayvanları evde besleyenlere ve satışını yapanlara karşı Batman'da denetimler yapılıyor.

Yaban hayatına karşı işlenen suçlar ve bu suçları işleyen şahısların yakalanmasına yönelik yapılan çalışmalar sonucunda Batman'da geçen yıl yaklaşık 250 bin TL para cezasının uygulandığı belirtildi.

Batman Doğa Koruma ve Milli Parklar Müdürlüğü Orman Mühendisi Eyyup Yıldırım, İLKHA'ya yaptığı açıklamada, aslan, kaplan, timsah, maymun, yılan gibi yırtıcı ve saldırgan türlerin evde beslenmesinin yasak olduğunu anımsattı.

Yıldırım, “Kara avcılığı kanununa göre hiç bir şekilde yırtıcı ve zehirli (yaban) hayvanlar bulundurulamaz. Ancak bakanlığın özel izniyle sirklerde gösteri amaçlı ve hayvanat bahçelerinde sergi amaçlı bulundurulabilir. Bu hayvanların satışı kesinlikle yasaktır. Satışını yapanlar kara avcılık kanununa göre hayvanın türüne göre idari para cezaları ve tazminatlar vardır." dedi.

Keklik ve benzeri hayvanları avlayan ve bulunduranların Batman'da sayılarının çok olduğunu ifade eden Yıldırım, "Hayvanat bahçesinden Batman'a izinsiz getirilen bir kaplan yakaladık ve gönderdik. Zaman zaman örümcek ve maymunlar satılıyor. Bu maymunları bulunduranlara yönelik 5 bin TL'ye kadar idari para cezası var. Merkez Av Komisyonu (MAK) 2015-2016 av dönemi süresinde koruma altına alınan bir hayvan için yüklü miktarda tazminat bedeli var. Bu hayvanlar birileriyle yakalandığı taktirde cezai işlemden sonra hayvan doğaya salınacak. Kesilen cezalar verilmediği takdirde şahıs icraya verilir. Bir av ve yaban hayvanı için 50 bin TL ile 60 bin TL arası idari para cezaları veriyoruz." şeklinde konuştu.

"Zehirle avlanmaya 1 yıldan 3 yıla kadar hapis cezası var"

Koruma altındaki bir hayvanı yasal avcıların bile vurmasının büyük bir suç olduğunu dile getiren Yıldırım, "Av hayvanları belli zamanlarda avlanılabilir. Tabi avcı belgeli olması ve günlük limite uyacak şekilde av yapabilir." dedi.

Avcı limitin üzerinde av yaptığı zaman beledini idari para ceza ile ödeyeceğini belirten Yıldırım, "Para cezası vurduğu hayvana göre değişiyor. Zehirle avlamaya idari yaptırım ve tazminat yok ama 1 yıldan 3 yıla kadar hapis cezası var." şeklinde konuştu.  

Batman'daki avcılar ile ilgili bilgi veren Yıldırım, "Batman'da 500 üzeri av sertifikasını alan ve 339 resmi avcımız var. Av belgesi olamayan biri hayvan avlarsa belge olmadan avlanmaktan dolayı ilgili kanun gereği beli bir miktar para cezası ve avlamış olduğu hayvan başına tekrar tazminat var. Belgeli avcıya sadece limit aşımı uygulanabilir ama belgesiz avcıya hem öldürdüğü hayvan başına tazminat hem de belgesi olmadan avlama yaptığı gerekçesiyle 500 TL idari para cezası olur." diye belirtti.

Domuzun ekinlere zarar vermesi halinde bile avlanamayacağını dile getiren Yıldırım, "Domuz ekinlere zarar vermesi durumda çiftçi ilk etapta ilgili kaymakamlığa gider başvuru yapar. İlgili kaymalık da başvuru ile ilgili gereğinin yapılması için yazıyı Doğa Koruma ve Milli Park Şube Müdürlüğümüze gönderilir. Yani hayvan çiftçinin ekine zarar verdi diye kalkıp onu vuramaz. Bizden izin talep etmek zorundadır. Bize talep formu geldiği zaman o alanın çiftçiye ait olup olmadığını tespit edeceğiz. Eğer bir tapu kaydı veya hazineden kiralık belgesi yoksa hiçbir şey yapamaz. Alanın kendisine ait olduğunu kanıtladığı zaman hayvanın yaptığı zararı da belgelemek zorundadır. Bütün bunlardan sonra belgelerle ilgili bizler de gereğini yaparız." dedi.

Hayvanın türüne göre para cezaları

Yıldırım, hayvanın türüne göre para cezalarını şu şekilde belirtti:

"Yaban koyunu 60 bin TL, pars (leopar) 50 bin TL, alageyik 25 bin TL, çengel boynuzlu dağ keçisi 15 bin TL, çizgili sırtlan 13 bin TL, kızıl geyik ile yaban keçisi 12 bin TL, Akdeniz foku 8 bin TL, ceylan 7 bin 500 TL, vaşak ile karakulak 6 bin TL, boz ayı 5 bin TL, su samuru, yaban kedisi ile saz kedisi 3 bin 200 TL, karaca 3 bin TL, kurt, alaca sansar ile oklu kirpi bin TL, porsuk, gelincik, kokarca, kakım ile sincaplar familyasındaki bütün ürünler 300 TL, kuyruksüren 150 TL, korunan memeli ve sürüngenlerden yukarıda belirtilmeyen diğer türler 300 TL, atmacalar ve doğangillerden familyasındaki bütün ürünler 7 bin 500 TL, tepeli pelikan, mezgeldek, toy ile yakalı toy 4 bin 500 TL, kelaynak ile ince gagalı kervançulluğu 5 bin TL, orman horozu, dağ horozu, turgagiller ile urkeklik 3 bin TL, ak pelikan, flamingo, kuğular, leylekgiller familyasındaki diğer ürünler 2 bin TL, küçük karabatak ile küçük sakarca 800 TL, dikkuruk, pasbaş patka, yazördeği, sibirya kazı ile bıldırcın kılavuzu bin TL, küçük suçulluğu, kızkuşu, balıkçılgiller familyasındaki bütün ürünler, ördekgiller familyasındaki korunan diğer türler 450 TL, sülün, turaç ile çilkeklik 600 TL, Kargagiller 100 TL."

Bulundurulması ve avlanmasında para cezası kestikleri diğer hayvan türlerini Yıldırım, şöyle sıraladı: "Yukarıda belirtilmeyen diğer türler 400 TL, tilki, kaya sansarı, yabani tavşan ile ada tavşanı 500 TL, yaban domuzu 100 TL, çakal 200 TL, sakarca ve yaban ördekleri 400 TL, kınalı keklik, kum keklik, karatavuk, öter ardıç, tahtalı, üveyik, çulluk ile suçulluğu 350 TL, kargagiller (alakarga hariç) 50 TL alakarga ile serçe 150 TL kaya güvercini, sakarmeke ile bıldırcın 300 TL, canlı mühre olarak kullanılan yaban ördekleri, kazlar, güvercinler, keklik ve saka 500 TL idari para cezası var."  (M.Sait Çelik - İLKHA)

























Bu haberler de ilginizi çekebilir