• DOLAR 34.447
  • EURO 36.303
  • ALTIN 2837.002
  • ...
50 yıldır Ramazanda meyan şerbeti yapıyor
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

Özellikle Ramazan ayının sevilen içecekleri arasında yer alan ve oldukça faydalı olduğu bilinen meyan şerbetinin Gaziantep’te 50 yıldır Ramazan ve yaz aylarında Fırat Nehri’nin çevresinde yetişen meyan kökünü şerbet yapıp sattığını belirten Halil Gezer, meyan şerbeti satan 6'ncı kuşak olduğunu söyledi.

Gaziantep’in en eski mesleklerinden birisinin de meyan şerbetçiliğidir. Bu mesleğin Gaziantep’teki öncülerinden Şerbetçi İmam ve Mustafa Budumlu çocukları; Şükrü, Hasan, Sait, Adil ve Habeş, Bahittin Budumlu ve damadı Şerbetçi Hacı Hasan'dır. Şu an ise 6’ncı kuşak olan Halil Gezer bu mesleğin en son temsilcilerinden birisidir.

Her Ramazan ayında büyük bir ilgiyle karşılaşan Şerbetçi Halil Ustadan vatandaşlar iftara saatler kala uzun kuyruklar oluşturup, meyan şerbeti almak için sıraya giriyor. Meyan şerbeti alan vatandaşlar, iftar sofralarında da bu içeceği tercih ediyor.

Birçok derde faydalı olduğu bilinen meyan şerbeti Ramazan’ın vazgeçilmezi olarak görülüyor. Meyan bitkisi kökünden üretilen, sıcak havalarda serinlemek için buzla servis edilip içilen değişik tatlı şerbet, Ramazan’da Gazianteplilerin vazgeçilmezi oldu.

Fırat Nehri’nin çevresinde yetişen meyan kökünün Güneydoğu’nun Şanlıurfa, Kilis, Adıyaman, Mardin ve Gaziantep gibi illerinde yoğun şekilde tüketildiğini belirten Halil usta, özellikle Ramazan ayında iftar sofralarının vazgeçilmez içeceği olan meyan kökü şerbetine yoğun ilgi gösterildiğini belirtti.

İftar sofralarının vazgeçilmez içeceği olan meyan şerbetinin yoğun bir ilgi gördüğünü belirten Gezer, “Ramazan ayı bereket ayıdır. Yaptığımız meyan şerbetini gelen müşteri ve misafirlerimize ikram ediyoruz. Çok şükür Ramazan ayı güzel geçiyor. Hava biraz serin geçiyor. Ama meyanda Ramazan ayında damak tadı olduğu için vatandaşlar meyan almaya geliyorlar. Yapmış olduğumuz meyanların hepsini tüketiyoruz. Bununla beraber ben otellere gidiyorum. Otellerimiz, lokantalarımız hepsi yoğun geçiyor. Sahur vaktinden itibaren meyanı hazırlamaya başlıyorum.” dedi.

Vatandaşların doğal meyanı tüketmeleri konusunda da uyaran Gezer, "Bizim meyanımız yüzde yüz doğaldır. Hiç katkı maddesi yoktur. Piyasada devamlı hem doğal hem de fabrikasyon meyanlar var. Vatandaşlar doğal meyanı istedikleri kadar içebilirler. Ama fabrikasyon olan meyanı az içsinler. Doğal olan meyanlar tansiyon ve şeker yapmaz. Ama fabrikasyon meyanlarda kimyasal madde olduğu için az içsinler. Doğal meyan 3 saatte hazır olur. Ama fabrikasyon meyan 15 dakikada hazır olur. Asıl meyan doğal meyandır. Bu meyan Fırat kenarında, Batman’da, Hatay’da, Şırnak’ta ve Azerbeycan gibi yabancı ülkelerde toplanıyor.” ifadelerini kullandı.

"Meyan şerbetinin en büyük özelliğinin mideyi rahatlatmasıdır"

Meyan şerbetinin birçok faydası olduğunu belirten Gezer, meyan kökünün böbrek taşlarına, idrar yollarına, mideye ve mide asidi ile şeker ve tansiyona iyi geldiğini söyledi. Halil usta, Ramazan ayında içilen şerbetin mideyi rahatlattığını söyledi.

Halil usta, "Ramazan ayında 17-18 saat oruçlu oluyoruz. Mide meyan şerbetini tüketince bir rahatlık hissediyor. Ama fabrikasyon meyan içilince bu mideyi rahatsız ediyor. Sonra doktorlar diyor ki; ‘Meyan içmeyin’ Fırat kenarında toplanan meyanlar şeker gibi olur. Bunlarda kesinlikle hiçbir katkı olmaz. Tamamen doğaldır. Bizde meyana ‘Antep kolası’ derler. Meyan şerbeti bir litrelik poşetlerle 2 buçuk TL’den satışa sunuluyor.” ifadelerini kullandı. (İbrahim Koçyiğit-İLKHA) 















Bu haberler de ilginizi çekebilir