• DOLAR 35.347
  • EURO 36.795
  • ALTIN 2960.66
  • ...
Önemli başkentlerde büyük değişim
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

Bağdat Büyükelçisi Faruk Kaymakçı, AB Daimi Temsilciliği'ne atandı
Binali Yıldırım`ın hükümeti kurmasının ardından 24 Mayıs`ta yaptığı ilk grup toplantısında “Düşmanları azaltacağız, dostlarımızın sayısını artıracağız. Tarih, bize bugün bölgede çok önemli sorumluluklar veriyor. Bu sorumluluğu ya bugün yaparız ya da yaşanacak hayal kırıklığının vebalini tarih boyunca hissederiz” demişti.

‘Bazı uygulamalarda değişiklik zaruri`

Yıldırım`ın dış politikada değişiklik sinyali veren bu sözlerinin ardından Başbakan Yardımcısı ve Hükümet Sözcüsü Numan Kurtulmuş da 31 Mayıs günü Ankara`da bazı gazetecilere yaptığı açıklamada benzer sinyaller verdi:

“Çok hızlı değişen dış politika atmosferi var. Eskiden beri yaptığımız bazı uygulamalarda mutlaka bir takım değişikliklere gidilmesi zaruri görülüyor. Dünya çok büyük bir çatışma dönemine girdi. Biz istesek de her sorunu çözebilecek gücümüz de yok her sorunu çözebilme imkânı da yok. Yapmamız gereken etrafımızdaki bu çatışma alanlarını mümkün olduğu kadar azaltmak, Türkiye`nin maalesef tarafı olduğu birçok çatışmanın en azından Türkiye kısmının hafifletilmesini temin etmek.”

Kurtulmuş bu sözlerin ardından Suriye`de “halkın bütün kesimlerinin katıldığı bir sürece” Türkiye`nin destek vereceğini söyledi. “Irak`ta da farklı toplumsal kesimlerin işin içinde olduğu, merkezi hükümetle kuzeydeki yönetimin arasındaki ilişkilerin düzenlendiği atmosferi tercih ederiz” dedi. Ruslarla ilişkilerin düzelmesini, İsrail ile normalleşme sürecinin tamamlanmasında ısrarın süreceğini ve vize serbestisinin sonuçlandırılması gerektiğini belirtti.

Bu açıklamalardan yaklaşık on gün sonra gelen büyükelçiler kararnamesinde, kritik başkentlerde değişiklikler yapıldı.

Tahran, Riyad, Doha, Beyrut gibi Ortadoğu başkentleri ile Washington ve Londra gibi kritik başkentlerdeki büyükelçiler değişmedi.

İsrail görüşmelerinin sonuçlandırılması bekleniyor

Türkiye Dış Politikası`nın son yıllardaki en etkili isimlerinden olan ve yedi yıldır Dışişleri Bakanlığı Müsteşarı olarak görev yapan Feridun Sinirlioğlu, New York`ta BM Daimi Temsilciliği`ne atandı. Sinirlioğlu`nun yürüttüğü en kritik görev; İsrail ile normalleşme görüşmeleri.

8 Nisan`da Sinirlioğlu, İsrail Başbakanı Netanyahu`nun özel temsilcisi Joseph Ciechanover ile Londra`da bir araya gelmişti. Türkiye dışişleri, bir sonraki görüşmede anlaşmanın sonuçlandırılacağını duyurdu. Sinirlioğlu`nun BM`deki görevine, İsrail ile mutabakat sağlandıktan sonra, birkaç ay içerisinde başlaması bekleniyor. Bu sürede Bakanlar Kurulu kararı ve resmi gazetede yayımlanma gibi prosedürler de tamamlanacak.

Sinirlioğlu aynı zamanda Ege Denizi`nde yaşanan sorunların çözümü için Yunanistan ile istikşafi görüşmeleri yürütüyordu. Kıbrıs`ta yürütülen müzakereleri de yakından takip eden isimdi.


AB Daimi Temsilcisi Selim Yenel Ankara'ya dönerken New York BM Daimi Temsilcisi Halit Çevik Atina Büyükelçiliği'ne atandı.  

New York`tan Atina`ya

Türkiye`nin New York`taki BM Daimi Temsilcisi olan Halit Çevik`in yeni görev yeri de Atina oldu. Atina, Kıbrıs müzakerelerinin 2016 sonunda referandumla sonuçlandırılması beklenirken ve Yunanistan`ın İsrail ile Doğu Akdeniz`de enerji ve güvenlik anlaşmaları yaptığı bir sırada kritik başkentlerden biri.

Merkeze dönecek olan Atina Büyükelçisi Kerim Uras, 2010`da Tel Aviv Büyükelçisi olarak göreve başlamak üzere İsrail`den agreman almış ancak bu atamadan vazgeçilerek ismi kararnameye konulmamıştı.

Kaymakçı Irak`tan ayrılıyor

Ortadoğu`daki en kritik atamalardan biri de Bağdat Büyükelçisi Faruk Kaymakçı`nın AB Daimi Temsilciliği`ne getirilmesi oldu. Kaymakçı, 2011-2013 arası Basra Başkonsolosluğu görevindeydi. Ardından Bağdat Büyükelçiliği`ne getirildi.

Irak ile ciddi sorunların yaşandığı Maliki dönemi, IŞİD`in Türkiye`nin Musul Başkonsolosluğu`ndaki 49 kişiyi alıkoyduğu, Irak`ta Türkiye vatandaşlarının farklı zamanlarda ve yerlerde kaçırıldığı bir dönemde bu görevi yürüten Kaymakçı, Irak görevleri öncesinde AB dairesinde görev yapmıştı.

Geri Kabul anlaşmasının yapıldığı ve AB-Türkiye zirvelerinin sıklık kazandığı dönemde Brüksel`de görev yapan AB Daimi Temsilcisi Selim Yenel de Ankara`da görevine devam edecek.

Kaymakçı`nın yerine Bağdat Büyükelçiliği görevine getirilen Fatih Yıldız, ilk misyon şefliği görevine Chicago Başkonsolosu olarak 2010`da başladı. 2014`ten bu yana Dışişleri Bakanlığı İnsan Kaynakları Daire Başkanlığı görevini yürütüyordu.

Fatih Yıldız, IŞİD`in Musul baskını sonrası rehin alınan Türkiye vatandaşlarının aileleriyle bakanlık adına iletişim kuran ve güncel bilgileri paylaşan isimdi.

Kudüs'te iki yılın ardından değişim

2013`ten bu yana Kudüs`te görev yapan Büyükelçi Mustafa Sarnıç`ın yerine de Gürcan Türkoğlu atandı. Son dönemde İsrail`in Gazze saldırıları sırasında ve İsrail ile müzakereler yürütülürken Kudüs`te görev yapan Sarnıç, Ankara`ya dönüyor.

Daha önce Şam ve Bağdat`taki diplomatik temsilciliklerde çalışan Türkoğlu, 2006-2007`de İran Büyükelçisi olarak görev yaptı. Abdullah Gül döneminde iki yıl cumhurbaşkanlığı dışişleri başdanışmanlığı da yaptı.


Ortadoğu Genel Müdürü Can Dizdar'ın yeni görev yeri Abu Dabi. 

Abu Dabi`ye Ortadoğu Genel Müdürü

Mısır`daki darbe sonrası Sisi`ye destek veren Birleşik Arap Emirlikleri ile Türkiye`nin ilişkileri bu sebeple gerilmişti. Ancak Suudi Arabistan`ın devreye girmesiyle Çavuşoğlu, uzun süredir ertelediği ziyareti Mart sonunda gerçekleştirdi.

Dışişleri Bakanı Çavuşoğlu`nun Birleşik Arap Emirlikleri`ne yaptığı ziyaret sonrasında, iki ülke ilişkilerinin geliştirilmesine karar verildi. Hastalık gerekçesiyle iki yıl önce Ankara büyükelçisini çeken Abu Dabi, 7 Mayıs`ta Ankara`ya yeni bir büyükelçi atadı. Son kararnameyle Türkiye de Abu Dabi büyükelçisi olarak Can Dizdar`ı görevlendirdi.

Dışişleri Bakanlığı Ortadoğu Genel Müdürü Can Dizdar, uzun süredir özellikle Suriye politikasının belirlenmesi ve uygulanmasındaki kritik isimlerdendi. Son Cenevre görüşmelerinde de Türkiye`yi Dizdar temsil etmişti. Dizdar, Suriye içinde Türkiye`nin desteklediği gruplarla da yakın ilişkileri olan isimdi.

Moskova ve Berlin`e yeni büyükelçiler

Kasım 2015`te Türkiye hava sahasını ihlâl eden Rus uçağının düşürülmesinin ardından ilişkilerin gerildiği Moskova`ya da, Brezilya`daki büyükelçi Hüseyin Diriöz atandı. Moskova Büyükelçisi Ümit Yardım, Ankara`ya dönüyor.

Uzun yıllar NATO`da, NATO Daimi Temsilciliği`nde ve NATO Dairesi`nde çalışan Diriöz, aynı zamanda eski Ortadoğu Genel Müdürü. Diriöz, 2009`da da dönemin cumhurbaşkanı Abdullah Gül`ün dışişleri baş dnaışmanıydı.

2 Haziran`da parlamentoda 1915 Ermeni olaylarını ‘soykırım` olarak tanınması üzerine Ankara`ya çağrılan Berlin Büyükelçisi Hüseyin Avni Karslıoğlu`nun görevi de merkeze alındı. Berlin`den büyükelçi ‘istişareler için` Ankara`ya çağrıldı ancak son kararnamede Berlin`e de yeni bir isim atandı: İkili Siyasi ve Afrika İşleri Müsteşar Yardımcısı ve eski Libya Büyükelçisi Ali Kemal Aydın.

Ortadoğu`da bir değişiklik de Amman`da yapıldı. Amman Büyükelçiliği`ne, Ulanbator Büyükelçisi Murat Karagöz atandı.

Suriye ve Irak`ta önemli operasyonların yürütülmesinde rol oynayan MİT Müsteşar Yardımcısı İsmail Hakkı Musa da Paris Büyükelçiliği`ne atandı.


Müsteşar Yardımcıları Murat Salim Esenli ve Ümit Yalçın.

Müsteşar Yardımcılarından Murat Salim Esenli Roma Büyükelçiliği, Levent Murat Burhan Dublin Büyükelçiliği, Ali Kemal Aydın da Berlin Büyükelçiliği görevine getirildi. Yeri değişmeyen müsteşar yardımcılarından Ahmet Muhtar Gün ve Ümit Yalçın`ın adı, Sinirlioğlu`ndan boşalan müsteşarlık görevi için geçiyor.

Kaynak: Al Jazeera

 

Bu haberler de ilginizi çekebilir