• DOLAR 34.554
  • EURO 36.075
  • ALTIN 2999.5
  • ...
Meyan kökü şerbeti rağbet görüyor
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

Doğu ve Güneydoğu Anadolu Bölgesi'nin birçok ilinde yaz mevsimi ile birlikte tüketilen içeceklerin başında gelen "Meyan Şerbeti" (Ava Susê) Ramazan ayında iftar sofralarını süslüyor.

Ramazan ayı ile birlikte Şanlıurfa’da en çok satılan bitkiler arasında yer alan meyan kökü birçok hastalığa deva oluyor. Hafif şekerli bir tat veren bu bitki susuzluk haricinde astım, solunum yolları enfeksiyonları, ses kısıklığı, boğaz ağrısı, ağız içi iltihapları, kramp çözücü, on iki parmak ülseri, mide rahatsızlığı, sedef ve sinirsel hastalıklara da fayda sağlayan bir bitkidir.

Özellikle de son yıllarda daha fazla rağbet gören meyan kökü, Kahramanmaraş’tan alınarak Şanlıurfa’ya getiriliyor. Burada işi bilen ustalar meyan kökünü bir eleğe yerleştikten sonra üzerine koydukları buz kalıplarıyla 2-3 saat bekletiyor. Bu zaman zarfında eriyen buz kalıpları meyan kökünün suyuyla karışarak şerbet halini alıyor.

35 yıldır meyan kökü şerbeti sattığını söyleyen Ahmet Ölmez, vatandaşların özellikle ikindiden sonra daha fazla rağbet gösterdiklerini ifade etti.

Ölmez, “35 yıldır meyan kökü şerbeti satıcılığı yapıyorum. Kahramanmaraş’tan aldığımız meyan köküyle yapıyoruz. Aldığımız kökü önce bir eleğin içine yerleştiriyoruz daha sonra üzerine buz koyup 2-3 saat bekletiyoruz. Daha sonra poşetleyip satışa çıkarıyoruz. Gelende ikindiden sonra müşteriler gelip alıyorlar. Sadece iftar için değil diğer günlerde de satılıyor.” dedi.

Sadece Ramazan ayında değil diğer günlerde de bu işi yaptığını söyleyen Ölmez, meyan kökü şerbetinin birçok faydası olduğunu söyledi.

Ölmez, “Meyanın birçok şeye faydası var. Kansere, bağışıklık sistemine faydaları vardır. Birçok insan bunun faydalarını bilmiyor. Ama bilinmesi gerekir. Limonata suyu ile arasında fazla fark yok ikisi de aynıdır. Limonata faydadan çok soğuk içecek diye tüketiliyor.”

Fiyatların geçen yıllara göre değişmemiş olup aynı fiyatla sattıklarını ifade eden Ölmez, son olarak şöyle konuştu: “Meyan kökünden yapılan bu şerbetin sahur vaktinde 1 çay bardağı kadar tüketilmesi susuzluğu gidermede oldukça etkili olur. Ayrıca iftarda da doğal bir içecek olarak tüketilebilir.” (Ramazan Casuk-İLKHA) 









Bu haberler de ilginizi çekebilir