• DOLAR 32.455
  • EURO 34.829
  • ALTIN 2438.98
  • ...
Dolu yağışları kurutmalıklarda büyük bir zarara neden oldu
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

Güneydoğu bölgesinin kurutmalık sebze üretim merkezlerinden olan Gaziantep’te kurutmalık ürünler bu yıl dolu yağışları nedeniyle yüzde 50 oranında zarar gördü.

Gazianteplilerin önemli bir gelir kaynağını oluşturan kurutmalık sebzeler, Mayıs ve Haziran aylarında etkili olan yağmur ve doludan dolayı büyük zarar gördü.

Zararlarının çok olduğunu belirten üreticiler, bu yıl maliyetlerin de yüksek olması nedeniyle üreticilerin sıkıntı yaşadığını dile getirdi.

Ürünlerinin yağışlardan zarar gördüğünü dile getiren Necati Karakuş, son yağan yağmur ve dolu yağışının bütün kurutmalıkları küflendirdiğini belirterek, her bir üreticinin yaklaşık 75-80 bin TL civarında zararının olduğunu söyledi.

Karakuş, “Son yağan dolu ürünlerimizi böyle yaptı. Gördüğünüz gibi çok ciddi bir zararımız var. Bütün kurutmalıklar küflendi. Bunu bu şekilde vatandaşa satamayız. Tek tek küflenmiş olanları içerisinden ayırıyoruz. Sağlam olanlarını ayırıp onları satışa sunuyoruz.” dedi.

"75-80 bin TL arasında zararımız var"

Maddi zararının 75-80 bin TL civarında olduğunu ifade eden Karakuş, “Yeni sezona haftaya başlarız. Bunlar sarı biber, yani tatlı olan biberler. Dolu ve yağmurun vurdukları hep küflendi. Sağlamlarını seçiyoruz. Küflenmiş olanları atıyoruz. Bunların sağlamlarını seçmezsek bunlar bu şekilde yenilemez. İnsan sağlığı açısından zararlıdır. Şu an 75-80 bin TL arasında zararımız var.” diye konuştu.

"50 adet sebzenin bulunduğu bir düzinede sadece 3-4 adet sağlam kalmış"

Çok zor durumda olduklarını vurgulayan Karakuş, konuşmasına şöyle devam etti:

“Çok büyük bir afetle karşı karşıyayız. Kurutmalık üreticileri olarak çok zor bir durumdayız. Gördüğünüz gibi sağlam olarak serdiğimiz ürünlerin hiçbiri sağlam kalmadı. Bunun için ne yaparız ne ederiz bilmiyorum. Tahmini olarak çok ciddi bir zararımız var. Yeni ürünler yapacağız. Çünkü bunlar hep zarar gördü. Bir düzine de 50 tane var, sadece 3-4 tane sağlam kalmış. Diğerleri hep doludan dolayı zarar görmüş. Yani bir düzinede 4 tane sağlam kalmış. Çok ciddi bir anlamda zararımız var.”

Normal şartlarda bir düzineden sadece 3-5 adet fire verdiklerini belirten Karakuş, yağışlardan dolayı ürünlerinin büyük bir bölümünün heba olduğunu ve bunları çöpe atmak zorunda olduklarını ifade etti. (İbrahim Koçyiğit-İLKHA)



















Bu haberler de ilginizi çekebilir