• DOLAR 35.444
  • EURO 36.663
  • ALTIN 3099.46
  • ...
Elek ustaları baba mesleğini sürdürmek için direniyor
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

Gelişen teknolojiyle beraber tarihe karışmaya başlayan elekçilik mesleğinin son demlerini yaşadığını belirten 46 yıllık elek ustası Mehmet Eşkiler, eskiden köylülerin ektikleri tahıllarını elemek ve içindeki yabancı maddeleri ayıklamak için kullandıkları eleklerin günümüzde yok olmaya yüz tuttuğunu belirtti.

Gaziantep’te elekçilik mesleğinin sadece birkaç temsilcisinin kaldığını ve mesleğinin bitme durumuna geldiğini belirten Gaziantep’in Bakırcılar Çarşısı esnaflarından Mehmet Eşkiler usta, bu şekilde giderse elekçilik mesleğini ileriki zamanlarda yapacak kimsenin kalmayacağını kaydetti.

Dede ve baba mesleğini sürdürmek için direndiğini ifade eden Eşkiler, kendisine babasından kalan dükkânda çalışmalarına devam ettiğini ifade ederek, “Biz gittikçe ekonomik açıdan kötüye gidiyoruz. Mesleğimiz eskidi. Elek alan satan kalmadı. Mesleğimiz maalesef gittikçe unutuluyor. Kendi oğluma bile bu mesleği öğretmiyorum.” dedi.

Biçerdöverlerin çıkması ve gelişen teknoloji ile elektronik aletlerin de yaygınlaşması ile artık köylerde eleklere ihtiyaç kalmadığını söyleyen Eşkiler, “Daha önceleri batı ve doğu illerinden her yerden un elekleri alınıyordu. Şimdilerde ise sadece doğu illerindeki müşterilerimiz alıyor. Fakat doğu illerinde de yüzde 70 oranında işlerimiz durdu. Çünkü artık fabrikalar sıfır un üretiyor. Unu elemeye ihtiyaç kalmıyor. Onun için elekçilik 5-10 sene sonra biter. Son bir 10 yıllık ömrü kaldı. Onun için çocuğuma dahi öğretmiyorum. Çocuklarıma okuyun diyorum. Benim yaşım olmuş 51, bu meslek bizi öldürür. Ama çocuklara bu meslek yetmez.” ifadelerini kullandı.

"Evvelden bu çarşıda adım atacak yer olmazdı"

Ata mesleğini devam ettirmek amacıyla elekçilik yaptığını dile getiren Eşkiler, “Şu an zaten işlerimiz bitmiş bir duruma geldi. Eski işlerimiz ve satışlarımız kalmadı. Evvelden bu çarşıda adım atacak yer olmazdı. Cumartesi günleri doğudan hep toptancı müşterilerimiz gelirdi. Şimdi ancak turist geliyor. Eskiden günde 300-500 tane elek satıyorduk. Şimdi 500 tane elek yapmış olsak bize 2 ay yeter. Şimdi müşteri 10 tane istiyor. Evvelden 500 tane siparişimiz olurdu. Ardından bin tane daha sipariş alırdık. Kamyonlarla elek yapardık. Şimdi toptancı olan bile ancak 10 tane alıyor. Dediğim gibi bu elekçiliğin sonu yok. Bizde artık bu mesleğin son ustalarıyız. Şu dükkan malımız olmazsa inanın kendi aylığını çıkaramayız. Allah (cc) herkese yardım etsin.” şeklinde konuştu.

"Önceden işlerimiz köylü vatandaşların sayesinde iyiydi"

Eski zamanlarda köylü vatandaşlarla ticari ilişkilerinin iyi olduğunu, ancak gelişen teknolojiye yenik düştüklerini belirten Eşkiler, “Önceden işlerimiz köylü vatandaşların sayesinde iyiydi. Eskiden pekmez kutuları, yağ kutuları olurdu. Şimdi bunların hiçbiri kalmadı. Çünkü biz teknolojiye yenik düştük. Teneke kutu, plastik kutu çıktı. Bunlar da eleğe ilgiyi azalttı. Daha önceleri çeşit çeşit elekler vardı. Şu an çeşitleri bile azalttık.” diye konuştu. (İbrahim Koçyiğit-İLKHA)













Bu haberler de ilginizi çekebilir