• DOLAR 32.473
  • EURO 34.712
  • ALTIN 2436.353
  • ...
İnsülin İğnesi Orucu Bozar mı?
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

Bazı şeker hastalarının günün belirli saatlerinde kullanmak zorunda kaldıkları insülin iğnesiyle ilgili asri âlimlerin farklı görüşleri bulunmaktadır. Orucun bozulduğunu söyleyenler bu kişilerin oruç yerine fidye vermeleri gerektiğine hükmederler. Fakat bu iğnenin sadece tedavi amacıyla kullanılan diğer iğnelerden farkı yoktur. Nasıl ki vitamin olarak değil de tedavi amacıyla kullanılan diğer iğneler orucu bozmuyorsa aynı şekilde diyabet hastalarının kullanmak zorunda kaldıkları insülin iğnesi de orucu bozmaz. Zira insülin ilaçları hastalara gıda vermekten ziyade, şekerinin yükselmesiyle geçirdiği krizi hafifletmek amacıyla kullanılmaktadır.

Bu vb. hastalıklara müptela olmuş kişilerin fidye vermek yerine oruç tutmaları daha isabetli bir görüştür. Çünkü diyabet hastalığı tıbbi olarak da ispat edildiği üzere geçici bir hastalık değildir. Vefat edene kadar devam eden bir hastalıktır. “İnsülin orucu bozar, bu kişilerin fidye vermesi gerekir.” görüşüne gitmek geçici olmayan diyabet hastasının ömrü boyunca hiç oruç tutmaması demektir.

Bununla birlikte insülin ilacı günde bir veya iki defa kullanılıyor ve ani krizleri önlüyorsa bunun vaktini iftar ve sahur arasına denk getirmek en iyisidir.

fetvakurulu.com

Bu haberler de ilginizi çekebilir