Bingöl'ün organik salatalığı tezgahlardaki yerini alıyor
Bingöl'de verilen desteklemeler kapsamında çeşitli meyve ve sebze yetiştiren çiftçiler, çileğin ardından şimdide çıkan salatalığın hasadını yaparak ilde bulunan hal esnafına satışa başladı.
Bingöl merkeze bağlı İncesu (Derenazik) köyünde sebze yetiştiren çiftçilerin, İl Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü'nün verdiği desteklerle ektikleri organik salatalık tohumları ürün vermeye başladı. Çiftçiler ürünlerini hal esnafına kilosunu 1 TL ile bin 200 kuruştan satışa sunuyor.
Çiftçiler sabırla bekledikleri emeklerinin karşılığını almaya başlarken, yerli sebzelerin çıkmasıyla Bingöllüler de çarşı pazarda daha ucuz tüketime başladı.
Salatalık ve çilek üretimini yapan çiftçilerden Abdullah Tekin, “Daha önce çileğimiz çıktı şimdide doğal ortamda ürettiğimiz salatalığımız çıktı. Nisan ayı sonralarında ektiğimiz fideler şu an verim verdi. Bingöl’de havalar soğuk olduğu için dışarıda fide ekimi olmuyordu. Serada tamamen doğal ve organik bir ortamda üretim yaptık. Elde ettiğimiz salatalığı hal esnafına, onlar da vatandaşa ulaştıracaklar.” dedi.
Bilimsel teknikleri bilmeden verimli bir ürün alınmaz
Bingöl İl Gıda Tarım Müdürlüğünün verdiği destekle doğal ortamda ve bilinçli bir şekilde üretim yaptığını anlatan Tekin, “Yaklaşık iki yıldır serada salatalık üretimi yapıyorum ve bu konuda deneyimliyim. Bilinçli tarım bizim köyde daha yeni yeni başladı, inşallah yayılarak devam eder. Rastgele yaptığımız bir iş değil, fidenin kalitesi, yetiştirirken uygulanan yöntemler, zararlı böcek ve otlarla mücadele ve benzeri durumları bilmek lazım. Burada suni gübre kullanmıyorum, doğal gübre kullanıyoruz. Tarım ve bilimsel teknikleri bilmeden verimli bir ürün alınmaz.” diye belirtti.
Binlerce dönüm arazi su bekliyor
Dikilen salatalık fidelerinden 25 gün içinde verim aldıklarını belirten Tekin, Bingöl ovasında binlerce dönüm tarım yapılmayan arazi olduğunu ifade ederek, “Bu ovada sadece ot geliyor ve insanlar ot biçiyor. Su olmadığı için köylü başka bir şey yapamıyor. Eğer bu topraklara su ulaşırsa buranın kaderi değişir.” şeklinde konuştu.
40 yıldır ovaya su gelecek ama bir türlü gelmiyor
Köylülerden Hilmi Sarıçelik ise yaşadıkları su sorununa değinerek şunları ifade etti: “42 yaşından bu yana İncesu köyünde yaşıyorum. Ben de salatalık üretimini yapıyorum. Su olmayınca kendi imkânımla sondajla su çıkardım, bu da çok maliyetli oldu. Bildim bileli bu ovaya Gülbahar Barajı’ndan su gelecek ama bir türlü gelmedi. Açık alanda her nevi sebze üretiyorum. Bu sene serada salatalık üretimini yaptım. Bizim burada binlerce dönüm arazi var ama su olmadığı için sadece ot bitiyor ve ekilemiyor.”
Salatalık üretiminden de memnun olduklarını söyleyen Sarıçelik, “İlk hasadımızı yaptık ve beklenen verimi aldık. Salatalığın kilosu değişiyor bin 200 kuruşa kadar toptan olarak hal esnafına veriyoruz ve onlarda piyasaya ulaştırıyor. İşimden, halimden memnunum. Boş kalmaktansa böyle hem kendime ve hem de topluma faydalı olmaya çalışıyorum. Çiftçilik gayret ve bilinç ister. Evde boş oturan ve binlerce dönüm arazisi olan insanlar var, oturacaklarına arazilerini değerlendirsinler.” dedi. (Nihat Kanat-İLKHA)