• DOLAR 34.282
  • EURO 37.71
  • ALTIN 2913.087
  • ...
Kurutmalık sebze sezonu bu yıl durgun başladı
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

Gaziantep’te önemli bir sektör haline gelen kurutmalık sebze sezonunun bölge başta olmak üzere Türkiye’nin değişik illerinde yaşanan şiddet olayları nedeniyle bu yıl çok durgun başladığını belirten üreticiler, umudu yurt dışından gelecek olan gurbetçilere bağladıklarını söylediler.

Kış aylarında tüketilmek için bin bir zahmetle hazırlanan ve Gaziantep'in en önemli mutfak kültürü arasında yer alan, aynı zamanda Gazianteplilerin önemli bir gelir kaynağı olan kurutmalık sebzeler kurutularak kış ayına hazırlanıyor.

Mevsimlik işçiler tarafından Oğuzeli ilçesi ve çevresindeki tarlalardan 40 derece sıcaklıkta toplanan sebzeler, üretici tarafından sebze haline götürülüyor. Sebze halinden kurutmacılar tarafından satın alınan patlıcan, biber ve salatalıklar ev kadınları tarafından oyularak dolmalık haline getiriliyor.

Mahalle aralarında ev kadınlarına oydurulan sebzeler, daha sonra kurutmacılar tarafından alınarak dağ yamaçlarına getiriliyor. İnce urganlar, iğneler yardımıyla tek tek geçirilen sebzeler, şehrin dağ yamaçlarında güneş altında kurumaya bırakılıyor.

Dağ yamaçlarında rengarenk bir görüntü oluşturan kurutmalık sebzeler, izleyenlere adeta görsel bir şölen sunarken, kurutmalıkların rüzgarla olan dansı ve çıkardığı sesler ise belgesel tadında görüntüler ortaya çıkartıyor.

40 yıldır babası ile birlikte kurutmalık işi ile uğraştığını belirten Mehmet Karakuş, Güneydoğu bölgesi başta olmak üzere özellikle Gaziantep’te kışın tüketilmek için bin bir zahmetle hazırlanan kurutmalık sebze ürünlerinin, aynı zamanda aileler için de önemli bir gelir kaynağı olduğunu söyledi.

"Bu yıl fiyatlar artacak"

Bu yıl sezonun çok durgun başladığını belirten Karakuş, “Şu an satışlarımız durgun. Piyasa bayağı bir durgun geçiyor. Her yerde olaylar olduğu için satışlar olmuyor. Turistler geldiği zaman Ramazanın 15’ine doğru açılır diye bekliyoruz. Bizim müşterilerimiz normalde her zaman sabittir. Biz her sene sabit olan müşterilerimize bu sebzeleri yapıyoruz. Fazlası olursa da ihtiyacı olanlara veriyoruz. Bu yıl fiyatlar artacak. Bu sene biber kısıtlı geliyor. Havalarda serin olduğu için biberler kurmuyor. Hatta biberler bu yıl hep zarar gördü.” dedi.

"Sezon başlayalı bir buçuk ay oldu"

Kurutmalıkların kuruma sürelerinin güneşin ısısına göre değiştiğini belirten Karakuş, patlıcanların bibere göre daha çabuk kuruduğu bilgisini vererek şöyle devam etti:

“Bu patlıcanların hazır olması üç gün sürer. Hazır olması bir gün, kuruması ise üç gün sürüyor. Biber ise 15-20 gün sürer. Tabi yine de hava şartlarına bağlı. Havaları ısındığı zaman 10 günde de kuruyor. 12 gün içerisinde vatandaşa sunuyoruz. Bunu akşam serdik. En geç cuma günü toplarız. Patlıcan kabuğu ince olduğu için bibere göre daha çabuk kuruyor. Sezon şu an başlayalı bir buçuk ay oldu. Kurutmalıkların sezonu 5’inci ayda başlar. Kurutmalık sadece Gaziantep’e has bir gelenek ve geçim kaynağıdır. Patlıcanda Oğuzeli, biberde de Gaziantep. Kurutmalığın beyni Gaziantep’tir. Başka bir memlekette bu şekilde bu seviyede kuruma imkânı yoktur. Diğer bölgelerde rutubet olduğu için burada çabuk kuruyor.”

Güneş altında yaklaşık 40 derecede çalışmanın kendilerini yorduğunu da sözlerine ekleyen Karakuş, ancak toptan veya perakende olarak satışa sunulan kurutmalıkların fiyatının ise ürün kalitesine göre farklılık gösterdiğini belirtti.

Kurutmalıkları değişik illere ve Gaziantep içerisinde dağıttıklarını belirten Karakuş, “Kuruttuğumuz bu patlıcan ve biberleri Türkiye’nin her yerine gönderiyoruz. İstanbul, İzmir, Ankara, Eskişehir, Bursa ve Konya yani birçok ile gönderiyoruz. Bizim belli müşterilerimiz var. Onlar yurt dışına da gönderiyorlar." ifadelerini kullandı. (İbrahim Koçyiğit-İLKHA) 



































Bu haberler de ilginizi çekebilir