"Mezuniyet törenleri toplumun geleneklerine uyuşmuyor"
Okullarda dönem sonu hazırlanan mezuniyet törenlerinin batı kaynaklı olduğunu belirten Diyanet-Sen Batman Şube Başkanlığı, toplumun gelenek ve görenekleriyle uyuşmayan bu programların yapılmaması gerektiğini söyledi.
İlk kez 1912 yılında Amerika Deniz Harp Okulu'ndan mezun olan öğrencilerin keplerini havaya fırlatarak kutladığı ve o günden sonra yaygınlaştırılan mezuniyet törenleri ile ilgili olarak değerlendirmede bulunan Diyanet-Sen Batman Şube Başkanı Hamit Ergin, toplumun gelenek ve görenekleriyle uyuşmayan mezuniyet törenlerinin yapılmaması gerektiğini belirtti.
Müslümanların dini ve milli geleneklerinin olduğunu dile getiren Ergin, "Dolayısıyla geleneklerimizde dinimizden yüzyıllarca oluşa gelen adetlerimizin kaynağı da dindir. Zamanla yapıla yapıla bir nevi gelenek haline gelmiştir. Dolayısıyla gelenek görenek dediğimiz şeylerde dinin bir parçasıdır. Yeter ki hurafeler olmasın ve İslam'ın şeriatına ters olmasın. Dinde de geleneklerin yeri vardır." dedi.
"Mezuniyet törenlerinden sakınmamız gerekiyor"
Öğrencilere sahip çıkılmadığı takdirde akidesi bozuk bazı öğretmenlerin öğrencileri kötü yollara sevk edebileceklerini vurgulayan Ergin, "O öğretmenlere karşı da bütün velilerimizi uyarıyoruz. Çünkü bizim bir dinimiz, ahlakımız, gelenek ve göreneklerimiz var. Bunlara aykırı olabilecek fiillerde itina ile kaçınmamız gerekiyor. Öğrenciler mezuniyet törenleri yapacak. Biz burada öğrencileri okul dönemi süresince almış oldukları eğitim ile öne çıkmalarını istiyoruz. Nefisleriyle öne çıkmalarını istemiyoruz. Mezuniyet törenlerinde sanki her şey meşrudur. Günahlara itilip çocukları dağa bayıra götürüp kızlı erkekli karma bir şekilde anne babanın gözetimi dışında öğrencilerin götürülmesine karşıyız. Bu konuda hem STK'ları hem de eğitim camiasını da dikkatli olmaya davet ediyoruz. "şeklinde konuştu.
"Öğrencilerimizde geleceğimizi görmek istiyoruz"
Mezuniyet törenlerinde velilerin hassas olmalarını isteyen Ergin, sözlerini şöyle sürdürdü: "Bu öğrencilerimizin hayatları kararabilir. Öğrencilerimiz ne yaptıklarını bilmezler, dolayısıyla öğrencilerimiz ve velilerimizi o konuda itina göstermelerini diliyoruz. Sonuçta bu çocuklar bizim çocuklarımızdır. Çocuklarımızın başına gelebilecek bir musibet hepimizi üzecektir. Çocukların sevinci de hepimizi sevindirecektir. Biz öğrencilerimizle iftihar etmek istiyoruz. Biz öğrencilerimizle geleceğimizi görmek istiyoruz. Öğrencilerin ne hayatlarının kararmasını ne de birilerinin emellerine alet olmasını istiyoruz. Bu itibarla öğrencilerimize sahip çıkacağız. Menfi olabilecek şeylere karşıda tedbirimizi alacağız. Çocuklarımızın geleceğimizi inşa edecek eğitim almalarını istiyoruz. cahilce davranışların peşinden gitmenin faydası yoktur. Öğrencilerimizi toplumu felaha ulaştıracak şekilde görmek istiyoruz."
Toplumun ahlakını bozacak bazı kötü niyetli insanların olduklarına işaret eden Ergin, "Bazı kişiler bilinçli bir şekilde toplumumuzun gelenek ve göreneklerine aykırı, toplumu ifsada götürecek faaliyetler içinde olduklarını müşahede ediyoruz. Halkımızı bu menfi faaliyetler karşısında uyanık olmalarını diliyoruz. İnsanların dini inançlarına gelenek ve göreneklerine aykırı toplumu gerecek hareketlerden özellikle kaçınmamız gerekiyor. Elbette birbirimize saygılı olacağız ki güzel bir şekilde hayatımızı idame edebilelim. Toplum bu şekilde ileriye gidecek." ifadelerini kullandı.
Öğrencilerin ifsada götürecek mezuniyet törenlerinden kaçınmasını isteyen Ergin, son olarak şunları söyledi: "Öğrencilerimiz mezuniyet törenlerinde yapılan kötü hareketlerden kaçınacak ki huzurlu bir toplum olalım. Bu toplumu huzur ile ileriye götürelim. Çocuklarımızın geleceği için endişe etmeyelim. Toplumumuzu insan hakları konusunda aydınlatmamız gerekiyor. Herkes birbirine ve inancına saygı gösterecek ama hürriyetinde bir yerde bitiğini bilecek. Hürriyet her şeyi yaparım anlamı değildir."(M.Sait Çelik - İLKHA)