• DOLAR 32.447
  • EURO 34.786
  • ALTIN 2443.575
  • ...
Savaştan kaçan Felluceliler Fırat`ta boğuluyor
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

Felluceli siviller, Irak ordusu ve Şii milislerin kenti IŞİD'den almak için başlattığı operasyonda, savaştan kaçmak için Fırat nehrini yüzerek ya da el yapımı botlarla geçmeye çalışıyor. Yerel bir yetkili, nehri geçmeye çalışanlardan 2'si çocuk, biri kadın ve biri yaşlı olmak üzere en az 4 kişi boğulduğunu açıkladı.

Şehirden kaçan siviller IŞİD'in saldırıları dışında Irak ordusu ile hareket eden Şii milislerin de kendilerine saldırdığını ve işkence ettiklerini söylüyor.

İl Genel Meclisi Başkanı Şakir Essavi, Fellucelilerin sadece şehrin güneyinde tarım arazileri ile kesişen 250-300 metrelik bir kısmından, ellerine ne geçerse kullanarak geçmeye çalıştığını açıkladı.

Bazıları lastikler ya da varillerle yaptıkları botlarla ailelerini geçirmeye çalışırken genç olanlar yüzerek karşıya geçmeye çalışıyor. Essavi, şimdiden binden fazla ailenin Fırat nehrini geçtiğini ancak nehir kenarında bekleyen keskin nişancıların bazı sivilleri vurduğunu söyledi.

Başbakan Haydar İbadi, 1 Haziran'da Felluce operasyonunun sivilleri korumak için yavaşlattıklarını açıkladı.

Birleşmiş Milletler, Başkent Bağdat'a 50 km uzaklıktaki Felluce'de 50 bin kişinin gıda, su ve ilaç sıkıntısı altında yaşadığını açıkladı.

Irak Ordusu 23 Mayıs'ta, IŞİD'in Ocak 2014'te aldığı kenti geri almak için, Şii milisler ve ABD öncülüğündeki koalisonun yardımı ile harekât başlatmıştı.

Kaynak: Reuters, Al Jazeera

Bu haberler de ilginizi çekebilir