• DOLAR 34.696
  • EURO 36.688
  • ALTIN 2961.823
  • ...
Ceviz büyüklüğünde yağan dolu meyve bahçelerini vurdu
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

Önceki gün Bursa’da yağan şiddetli dolu sonrası meyve bahçelerinin büyük zarar görmesi ilişkin konuşan Gürsu Ziraat Odası Başkanı Kamil Dönmez, son 20 yılın en büyük felaketinin yaşandığını söyledi.

Yaklaşık 10 bin dönümlük meyve bahçesini etkileyen dolu yağışının sonrasında 5 bin ton meyvenin zarar gördüğü belirtildi. Özellikle Bursa’nın Gürsu ilçesinde etkili olan yağışın bölgedeki seraları da büyük ölçüde olumsuz etkilemesi üreticiyi zor durumda bıraktı.

Zarar gören bahçelerde incelemeler yapan Gürsu Ziraat Odası Başkanı Kamil Dönmez İlke Haber Ajansı’na (İLKHA) açıklamalarda bulundu.

“Son 20 yılda böyle bir şey görmedik”

3-6 Haziran tarihleri arasında havanın değişmesiyle aniden bir dolu felaketi yaşandığını ifade eden Dönmez, “Bölgemizdeki Kazıklı, Ağaköy ve İğdir mahalleleri dolu felaketinden etkilendi. Son 15-20 yılda böyle bir şey görmedik. Yaklaşık 5 santim büyüklüğünde dolu yağdı. Doludan meyve bahçeleri ve seralar da etkilendi. Bizim tek temennimiz dolunun iri fakat seyrek yağması. Dolu iri yağarak vurduğu meyveyi koparmış. Fakat 4 meyveden 1 tanesine zara vermiş. İlk belirlemelere göre yüzde 25-30 arasında şeftali ve armut bahçelerinde zarar mevcut. Ekonomik olarak yaklaşık 7- 8 milyon civarında bir zararımız oldu.” dedi.

“Ekonomik olarak zararımız 120- 130 milyona ulaştı”

Bu yılın başından beri defalarca böyle doğal afetlerde çok kayıp yaşadıklarını ifade eden Dönmez, “Mayıs’ın 3’ünde bir dolu 15’inde bir dolu Haziran’ın başında tekrar bir dolu. Şu anda ilçemizde üretimde yüzde 70 yüzde 80 bir zarar var. Ekonomik olarak baktığımızda zararımız 120- 130 milyon civarına ulaştı. Hem ülkemizde hem de ilçemizde meydana gelen doğal afetlerden dolayı çiftçinin durumu gerçekten kötü. Çünkü şu anda karşılaştığımız her çiftçi borçlarının ertelemesini soruyor ve bu borçların ertelenmesini istiyor. Bu borç ertelenmesi hala çıkmış değil. Gürsu'da doludan 10 bin dönüm alan etkilendi. Bu zarar 2-3 gün içerisinde daha net ortaya çıkar. Tahmini olarak da 5 bin ton civarında sadece dün akşamki doludan meyve zarar gördü." şeklinde konuştu.

“Maalesef zararımızın gerçek karşılığını alamıyoruz”

Bu yılın geçen yıllara göre daha vahim olduğunu ifade eden Dönmez, “Bununla ilgili de hükümetten beklentilerimiz var. Çünkü sıkıntı büyük ve baktığımızda Tarım Sigortalar Havuzunda da (TARSİM) sıkıntılar var. TARSİM’de muafiyetler var. Bunların puanlamasında zarar tespitlerinde, oranlama olaylarında maalesef zararımızın gerçek karşılığını alamıyoruz. Hiç yoktan daha iyi tabi TARSİM. Ama TARSİM’in de zarar tespitlerinde biraz daha olayı minimize etmesi ve daha prosedürü değiştirmesi gerekiyor.  TARSİM’ de ki ikinci bir sıkıntı ise bölgede ki tespitler halen yapılmadı vatandaşında bundan doğan bir mağduriyeti var. Çünkü doludan oluşan zarar dal beresi veya meyvedeki bere aynı zamanda ateş yanığı hastalığına da davetiye çıkarıyor. Bunun için TARSİM deki yetkililerin bir an önce çiftçinin bu zararını tespit edip, çiftçiye zararının raporu verilip çiftçinin de gelecek yıl için bu ağaçları kurtarması ve bakımını yapması için bir imkân tanınmalıdır.” diye konuştu.

Zarar gören İğdir köyü meyve bahçesi sahiplerinden Adnan Altın, yaşadıkları bu doğal afet sonucunda büyük mağduriyet yaşadığını belirtti.

30 yıldır meyve bahçesi olduğunu söyleyen ve yaşanan zararın yetkililer tarafından giderilmesini isteyen Altın,  “Son 20 yıl içinde böyle bir felaket yaşamadık. Daha önceki yıllarda dolu vardı ama bu dolu farklı. Küçük bir yumurta büyüklüğündeydi. Battık, mahvolduk diye düşündüm.  Zararımız büyük, 250 ton meyve topladığımız bahçemizde 70-80 ton kaybımız var." ifadelerini kullandı.

Öte yandan bölgede seraları olan diğer çiftçiler sera çadırlarının doludan dolayı delik deşik olduğunu söyleyerek yetkililerden bir an önce sıkıntı ve mağduriyetlerle ilgili destek beklediklerini dile getirdiler.  (Zeki Aras –İLKHA)



























Bu haberler de ilginizi çekebilir