Uluslararası `Tütün Çalıştayı` Muş`ta yapıldı
Muş`ta yapılan `Tütün Çalıştayı`nda, tütünün tarım sektöründeki önemine değinilerek, hak ettiği seviyeye ulaşması gerektiği belirtildi.
Muş'ta ilki düzenlenen Tütün Çalıştayı Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı, Muş Valiliği, Muş Belediyesi, Muş Alparslan Üniversitesi ile DAKA`nın katkılarıyla yapıldı. Çalıştayda Türkiye`de, özellikle Doğu-Güneydoğu'da tütün tarımının nasıl geliştirileceği konusu üzerinde duruldu.
Muş Alparslan Üniversitesi yeni kompleksinde yapılan çalıştya, Eski Kalkınma Bakanı Cevdet Yılmaz, AK Pati Genel Başkan Yardımcısı Vekili Vedat Demiröz, Muş Milletvekili M. Emin Şimşek, Muş Valisi Seddar Yavuz, Muş Belediye Başkanı Feyat Asya, MŞÜ Rektörü Fethi Ahmet Polat ile kurum ve siyasi parti temsilcilerinin yanı sıra değişik ülkelerden temsilciler katıldı.
Çalıştayın açılış konuşmasını Muş Tütün Koperatifi Başkanı Şehmus Solgun yaptı. Solgun konuşmasında tütüne getirilen kotanın bölge halkını mağdur ettiğini, dünyanın en kaliteli tütünlerinden birinin bölgede üretilmesine rağmen, tütünün dış ülkelerden ithal edilmesine bir anlam veremediklerini söyledi.
"Bir ülkede gerçek servet insan gücüdür"
Düzenlenen Tütün Çalıştayı'nda konuşan Eski Kalkınma Bakanı Cevdet Yılmaz, Türkiye'de 81 ili kapsayacak kalkınma ajansının kurulduğunu hatırlattı.
Türkiye'nin bütün bölgeleriyle daha çok gelişeceğine dikkat çeken Yılmaz,"Bölgemiz kalkınma açısından en sıkıntılı bir bölgedir. Tabi belli bir bölgenin kalkınmasıyla bir ülke kalkınmaz. Bir ülke, bütün yönleriyle kalkınmasıyla güçlenir. Bir ülkede gerçek servet insan gücüdür, gençlerdir. Bu anlamda üniversiteler sadece eğitim araştırma kurumları değil, kalkınma kurumları da olmalıdırlar. Ülkemizde 81 ili kapsayacak şekilde kalkınma ajansları kuruldu. Türkiye bütün bölgeleriyle daha çok gelişecek. Doğu- Güneydoğu bölgesi başta olma üzere çok geniş bir bölgenin umudu olacağız. Türkiye bu yolda ilerliyor ve inşallah yakında yüksek gelirli ülkeler arasına girecek. Bölgede sesimizin çıkmasından rahatsız olanlar olsa da biz yolumuza devam edeceğiz." şeklinde konuştu.
"Kalkınmanın gerçekleşmesi için huzurun sağlanması gerekir"
Daha sonra çalıştay'da konuşan Muş Valisi Seddar Yavuz, HDP/PKK'ye göndermelerde bulunarak, "Kalkınmanın gerçekleşmesi için huzurun sağlanması gerekir. Silahların namlusunu halka uzatıp oy devşirenlerin topluma verecekleri bir mesajı yoktur. Bölge halkını kalkındırmak istiyorsak huzuru sağlamalıyız. Yaklaşık 450 bin nüfusu olan ve nüfusunun yüzde 61'i şu an kırsalda yaşayan Muş bizim için hala tarımsal özelliği taşıyan bir şehirdir. Muş geniş ovası ve hayvansal üretim potansiyeliyle sadece Muş'a değil bütün doğu Anadolu`ya yetecek bir potansiyele sahiptir." dedi.
Yapılan konuşmalarda ayrıca ilk çalıştay'ın Muş'ta yapılmasının sevindirici ve önemli olduğuna dikkat çekilerek çalıştay'da emeği geçenlere teşekkür edildi.
Son olarak, Yılmaz ve protokolde ki diğer katılımcılara plaket sunumu ile verilen yemeğin ardından çalıştay'ın ilk etabı sona erdi. Çalıştay'ın iki gün süreceği belirtildi. (Ayetullah Tarhan-İLKHA)