• DOLAR 35.434
  • EURO 36.639
  • ALTIN 3100.08
  • ...
Dışişleri Bakanlığı: Karar utanç verici
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

Dışişleri Bakanlığı, Almanya parlamentosunun 1915 olaylarını ‘soykırım` olarak nitelendiren yasa tasarısını kabul etmesine ilişkin yazılı bir açıklama yaptı.

Açıklamada, “Meşru bir tartışma konusu olduğu Avrupa hukuku içtihadına girmiş 1915 olayları hakkında Alman Federal Parlamentosu`nun 2 Haziran 2016 tarihinde aldığı karar anılan kurumun itibarı bakımından utanç vericidir.” denildi.

Kararın cehalet ve hukuka saygısızlık örneği olarak nitelendirildiği açıklamada, “Kararın altında imzası olanlara şunları bir kez daha hatırlatmak istiyoruz.” Denilerek,  “1915 olaylarına ilişkin anlaşmazlıktan uzlaşıya varılabilmesi, diyalog, duygudaşlık ve adil bir bakış açısıyla mümkündür. Bu anlayışla, Osmanlı Ermenilerinin acılarını paylaşarak hatıralarını yaşatmaya çalışan; Ermeni kültürel varlıklarına sahip çıkan ve iki komşu halk arasında uzlaşı yollarını açmak için önemli adımlar atan Türkiye`nin Alman Federal Parlamentosu`ndan öğreneceği hiçbir şey yoktur.

Alman Federal Parlamentosu, Osmanlı İmparatorluğu`nun yıkılış sürecinde yaşananları öğrenmek istiyorsa, 2005 yılından bu yana ısrarla önerdiğimiz özgür, herkese açık ve bilimsel temelde çalışacak Ortak Tarih Komisyonu`nun kurulmasına katkıda bulunabilir.” ifadelerine yer verildi.

Açıklamanın devamında şunlar belirtildi: “Özgürlüklerin pek çok alanda rahatlıkla kullanılabildiği Almanya`da, 1915 olayları konusunda ise tek sesli ve baskıcı bir ortam vardır. 1915`te ne olduğunu anlamak ve anlatmak yerine, Ermeni anlatısını dikte etmek üzere bu ülkede uzun yıllardır yürütülen çalışmalarla üretilen çok sayıda kitap, belgesel ve film Alman kamuoyunda tek yönlü bir kanaat oluşturma görevini üstlenmiştir. Bu politikanın arkasında yatan sebepler arasında, ırkçılığa varan Türk ve İslam karşıtlığı, güncel iç ve dış politik gelişmeler, kibirli ve fırsatçı bazı siyasetçiler ile Almanya`nın Namibya`dan Holokost`a uzanan insanlığa karşı suçlar ve soykırım sicilinin yarattığı derin travma sayılabilir.”

Ermeni anlatısını eğitim yoluyla genç nesillere dikte etmeye yönelik girişimlerin endişe verici olduğu vurgulanan açıklamada, “Almanya`daki Türk çocuklarının tarih derslerinde başarılı olabilmeleri için, inanmadıkları ve doğru olmadığını bildikleri bir anlatıyı savunmalarını beklemek, böyle bir eğitim anlayışı, demokratik bir ülkeyle bağdaşmadığı gibi, uyum çalışmalarına da yardımcı olmayacaktır. Bu dayatmaya karşı hukuki yollar da dahil, her türlü imkan kullanılarak direnileceği şüphesizdir.” ifadeleri kullanıldı.

Alman Federal Parlamentosu`nun, tarihi kendi bildiği gibi yorumlaması; öte yandan, hukuku hiç dikkate almamasının kaygı verici olduğu belirtilen açıklamada, “Bu önyargılı ve mantık dışı siyasetin ciddi bir öz eleştiriye ihtiyacı olduğu ortadadır.” denildi. (İLKHA)

Bu haberler de ilginizi çekebilir