• DOLAR 34.266
  • EURO 37.658
  • ALTIN 2888.569
  • ...
Kanalizasyon sularının dereye akıtılmasına tepki
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

Şırnak merkeze 10 km uzaklıktaki Kumçatı beldesinden geçen iki dereye lağım sularının akıtılması nedeniyle dereden su içen hayvanlarının hastalandığını söyleyen belde halkı, yetkililerden bu soruna bir an önce çözüm bulmasını istedi.

Risor ve Nerte deresine kanalizasyon sularının akmasından dolayı büyük rahatsızlık duyduklarını söyleyen belde halkı, derede yüzmek isteyen çocuklarının da hastalıklarla karşı karşıya kaldığına dikkat çekti.

Kumçatı beldesinin Aşağı Mahallesi’nde ikamet eden Ahmet Çiçek, belediyenin 5 yıla yakındır kanalizasyon sularını Risor ve Nerte derelerine akıttığını söyledi.

Çiçek, “Beldemizin 10 bine yakın nüfusu var. Bu derenin suyunu sulama için tarlalarımızda kullanıyoruz ve hayvanlarımız bu sudan içiyor. Belediye kanalizasyonları yaptığından beri kanalizasyonun pis suları bu dereye akıyor.  Belediye, kanalizasyonu bu dereye akıttığı için dere çok kirlenmiş durumda. Hemen evimizin önünden geçtiği için gelen pis kokulardan dolayı idare edemiyoruz.” dedi.

Dereden su için hayvanlarının hastalandığını ve bazıların telef olduğunu ileri süren Çiçek, derenin kirlenmesinden dolayı birkaç yıldır tarlalarını ekemediklerini söyledi.

Konu hakkında belediyeye defalarca gittiklerini ancak ilgilenmediklerini belirten Çiçek, “Kanalizasyon borularını ilk döşediklerinde derenin diğer tarafında bir arıtma tesisi kuracaklarını ve bu pis suları derenin diğer tarafına geçireceklerini söylemişlerdi. Şimdi bunu onlara söylediğimizde ‘Biz bunu yapamayız’ deyip öylece bıraktılar. Aşağıda bulunan Risor deresinde köyün bütün çocukları sürekli yüzdükleri için hastalanıyor. Artık çocuklarımızı hastaneye götürüp getirmekten yorulduk. Bir an önce buna bir çözüm bulmaları ve bu pis suların artık bu derelerin üzerinden kesilmesini istiyoruz." diye konuştu.

Derelerden gelen pis kokulardan dolayı sinek ve sivrisineklerin arttığına işaret eden Çiçek, evlerinin pencerelerini bu yüzden açamadıklarını ifade etti.

Söz konusu derelerin ıslah edilmesi gerekliliğine de değinen Çiçek, kış mevsiminde derelerin taştığını ve bu yüzden bazı evlerin altında çökmelerin meydana geldiğini dikkati çekti.

Havaların ısınması nedeniyle serinlemek maksadıyla Risor deresine giren çocuklar ise hastalanma riskiyle karşı karşıya olmalarına rağmen yüzmek zorunda kaldıklarını söyledi.

Gönüllerince yüzmek ve derede balık yakalamak istediklerini söyleyen çocuklar, derenin ıslah edilmesini istedi. (İLKHA)























Bu haberler de ilginizi çekebilir