Fotoğraf Sergisinde Ahlaksızlık
Dini değerlere hakaret içeren fotoğraf sergisi Türkiye`yi ayağa kaldırdı... Sergideki fotoğraflar arasında, sanat adı altında dinlerin ortak değerlerine ve ahlâka hakaret içeren kareler de yer alıyor
İzmir Büyükşehir Belediyesi`ne ait İzmir Sanat`ta, 3-23 Ocak 2012 arasında ziyarete açılan `Aykırı` adlı sergide, Müslüman ve Hristiyan kadınlara hakaret içeren fotoğraflar bulunuyor.
Farklı kişilere ait 38 eser arasında tepkiye sebep olanların başında, başı örtülü bir kadının bikinili fotoğraflandığı kare geliyor. Dinî değerlere hakaret içeren bir diğer kare ise başı örtülü iki kadının dudak dudağa yakınlaşması. Sergide, rahibe kıyafeti bulunan bir kadını hamile gösteren ve iki erkeğin dudak dudağa öpüştüğü fotoğraflar da tepki toplayan karaler arasında.
Sergiyi gezerken gördüklerine inanamadığını belirten İrem Sezer tepkisini, "İzmir Sanat, bu resim sergisine nasıl yer vermiş anlaşılır gibi değil." diyerek dile getirdi. Ailelerin, küçük çocuklarıyla beraber geldiğini ve içeriğini bilmeden sergiyi dolaşabileceğine dikkat çeken Sezer, "Erkek erkeğe öpüşenler, başörtülü iki kadının öpüşmesi ve başında örtü olan bir kadını iç çamaşırlarıyla gösteren fotoğraflara inanamadım. Aileler gelip dolaşıyor bu sergileri, çocuklar da görüyor. Eşcinselliği özendirici ve başörtülü dindar hanımları aşağılayan bu sergi hemen kapatılmalı." dedi.
İFOD: HAKARET AMACI GÜDÜLMÜYOR
İFOD Yönetim Kurulu Başkanı Beyhan Özdemir, rahatsız olanlar bulunabileceğini, işin özünde kimseyi küçük görme, aşağılama ve hakaret amacı güdülmediğini söyledi. Serginin adının `Aykırı` olduğunu hatırlatan Özdemir, "Her sanatçı arkadaşımız, kendince aykırısını oluşturuyor.
Fotoğraflar, beş kişilik seçici kurulun önüne geliyor, içeriğine göre seçme yapılıyor. Sergide, 21 fotoğrafçının seçilen 28 fotoğrafıyla beş jüri üyesinin doğrudan giren ikişer fotoğrafı olmak üzere toplam 38 fotoğraf bulunuyor. Herhangi birini aşağılamak, hakaret etmek ya da eleştirmek değil, aslında o konuyu kendince aykırı gördüğünce ifade ediyor. Sanatçı, kafasında oluşturduğu aykırı gördüğü şeylerin fotoğrafını çekiyor ya da kurgulayabiliyor. Orada başörtülü kadın dediği bir rahibe, çünkü rahibelerin hamile olmayacağı düşünülüyor. Diğeri gerçekten havaalanında öpüşen iki erkeğin fotoğrafı. O da hayatın içinden, karşılaşabileceğimiz aykırı durumlardan zaten." diye konuştu.
Bikinili başörtülü kadın fotoğrafının ise kurgu olduğunu belirten Özdemir, "Burada kimseye bir hakaret yok. Üstelik oradaki başörtülü ve çıplak olan bir modeldir, kendisi poz vermiştir fotoğrafçıya. Zaten sokakta göremeyeceğiniz bir şey. O modelle fotoğrafçı arasında oluşturulmuş bir fotoğraf. İFOD, yıllardır soyut konular üzerinden gider genelde." şeklinde konuştu.
İnsanların alışık olmadığı şeylerin aykırı olduğunu söyleyen Özdemir, "Bir travestinin fotoğrafını çekip o sergiye koysak benim için aykırı olabilir, bir başkası için olağan olabilir. İzmir belki bunu kaldırabilir ama bir Anadolu şehri kaldırmayabilir, yani aykırılık biraz kişisel, farklı olabilir. O fotoğrafların seçici kurulunda ben de vardım. Sayıyı tamamlamak üzere aykırı olmayan üç beş tane fazladan fotoğraf bile girmiştir oraya." açıklamasını yaptı. Serginin, herkesin gelip geçtiği bir yere açılmadığını da kaydeden Özdemir, fotoğrafların daha çok sanatla ilgili kişilerin gelip görebileceği bir mekanda sergilendiğini sözlerine ekledi.
"O FOTOĞRAFLAR SERGİDEN KALDIRILACAK"
İzmir Büyükşehir Belediyesi yetkilileri de sergi açmak isteyen dernek ve kurumlara talep etmeleri halinde yer tahsisi yaptıklarını belirtti. Sergide yer alan fotoğrafların içeriğiyle ilgili bilgi sahibi olmadıklarını kaydeden belediye yetkilileri, tepkiye neden olan söz konusu fotoğrafların kaldırılması için İFOD yönetimi ile temasa geçildiğini, en kısa zamanda kaldırılacağını açıkladı.
Kaynak: Cihan