• DOLAR 34.613
  • EURO 36.4
  • ALTIN 2930.978
  • ...
Dolu yağışı çilek tarlalarını vurunca çiftçiler mağdur oldu
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

Elazığ`ın Maden ilçesine bağlı Hanevler (Resûlan), Akboğa, Kazar, Yenbibahçe, Gerre ve çevresindeki diğer köydeki çilek yetiştiricileri, geçim kaynağı olan çileğin dolu yağışından dolayı zarar görmesiyle mağdur olduklarını belirtiler.  Köylüler mağduriyetlerinin giderilmesi için devletten yardım beklediklerini söylediler.

Önceki gün ceviz büyüklüğünde Elazığ ve çevresinde yağan dolu, bölgenin tek geçim kaynağı olan çileklerin zarar görmesiyle çiftçiler mağdur oldu. Dolu yağışını beklemediklerini ve yağışa hazırlıksız yakalandıklarını belirten çiftçiler, kısa süreli olmasına rağmen yağışın çok etkili olduğunu ve büyük bir zarar verdiğini ifade ettiler.

“Köylülerin tek geçim kaynağı çilektir”

Hanevler köyü muhtarı Ekrem Kurnaz, çilek yetiştiriciliğinin zahmet olduğunu ifade ederek iki yıl boyunca köylülerin büyük uğraşlarla çilek yetiştirdiğini belirtti.

Sabah 04.00`te kalkıp çapasını yaptığını ifade eden köy muhtarı Ekrem Kurnaz, aynı zamanda çilek tarlalarında domuzlara karşı nöbet tuttuğunu da söyledi. Kurnaz, “İlk defa böyle bir dolu yağışı oldu ve bütün çilek, üzüm bağları ve sebzeleri vurdu. Tüm bölgede her sene yaklaşık bir milyon TL hasat elde ederdik ama arık oda kalmadı.” dedi.

Köylüler yetkililerden yardım bekliyor

Dolu yağışıyla çilek yetiştirici ve satıcılarının mağdur olduğunu ifade eden Kurnaz, “Zarar tespiti için köye Maden İlçe Tarım Müdürlüğünden bir hasar tespit komisyonu geldi. Herkesin ismini aldılar, imza attılar. Köylerimizde sigortalı tarla sahipleri yok, olmuş olsaydı bunlara gerek kalmazdı. Vatandaşın mağdur olmaması için Cumhurbaşkanı, Başbakan ve valimizden yardım eli uzatılmasını istiyoruz.” diyerek yardım çağrısında bulundu.

“Elazığ`a giden çileklerin yüzde 80`nini karşılıyorduk”

Hanevler köyü sakinlerinden olan ve yağan dolu ile mahsullerinin neredeyse tamamının zarar gördüğü söyleyen Hüseyin Ünal ise tek geçim kayağının çilek olduğunu ifade ederek,  Elazığ merkeze giden çileklerin yüzde 80`ninin kendi köylerinden gittiğini ifade etti.  

Çileğin yetişmesi ve toplanmasının çok zahmetli ve eziyetli olduğunu söyleyen Ünal,  çileğin ilkbahar veya sonbaharda ekildiğini belirterek, “Geçim kaynağımızı çilekle yapıyoruz. Ekim işi başladıktan sonra ilk iki yıl boyunca verim alamayız, bu yüzden her gün otları ayıklama zorundayız. İki yıl sonra ancak normal bir şekilde verim alırız ama onunda çok zahmeti var, bunun için tüm aile fertlerimle beraber çalışıp bu seviyeye getiriyoruz. Çilekler Haziran ayının başlarında kızarmaya başlayınca kasalarla toplayıp; komisyoncular zahmetimizin karşılığını vermediklerinden dolayı, kendimiz Elâzığ`a götürüp satıyoruz. Gerçekten yetişmesinde de toplamasında da çok zahmet gerektiren ve eziyet veren bir iştir.” diye belirtti.

Özellikle üzüm bağı ile çileğin yüzde 90`nının zarar gördüğünü sözlerine ekleyen Ünal,  bundan sonra bu mahsullerin toparlanamayacağını ve güneşin çileğe vurmasıyla haşlandığını, bundan dolayı da tüketilemeyeceğini söyledi.

Daha önce Maden İlçe Tarım Müdürlüğünden hasar zarar tespiti için bir heyetin geldiğini belirten Ünal daha sonra, “Ben kendim Hasar Tespit Komisyonu ile görüştüm. Tapu sahiplerinin resmi olarak dilekçe vermelerini istemişler.  Devletin zararlarımızı karşılamasını bekliyoruz.” diyerek yetkilerden beklentilerinin olduğunu belirtti.

Başka bir köy sakini Selahattin Kaya da köylerinin geçim kaynağının çilek olduğunu belirterek, tarlalarının yağan şiddetli dolu nedeniyle büyük bir hasar gördüğünü söyledi.

“Bize yardım edilmese Suriyelilerin durumuna düşeriz”

Mehmet Hanifi Kurnaz isimli bir diğer çiftçi ise yağan dolu nedeniyle bütün meyve ve sebzelerinin zarar gördüğünü ifade ederek, şöyle konuştu: “Bizim de geçim kaynağımız sebze ve meyvelerimizdi.  60 bin TL`ye yakın bir zarar söz konusu, bize yardım edilmese Suriyelilerin durumuna düşeriz. Yetiştirdiğimiz çilekler doğal olup zahmeti çoktur. Bu sene elimizde bir şey kalmadı. Yetililerden yardım bekliyoruz.”

40 senedir çilek yetiştiriciliği ile uğraştığını ifade eden Ahmet Kurnaz da ilk defa böyle bir şeyle karşı karşıya kaldıklarını söyleyerek,  “Geçen sene çilekten 15 bin TL kar elde ettik. Ama bu sene elde avuçta bir şey kalmadı. Yetkiliklerden yardım bekliyoruz.” dedi. (Emrah Deniz, Yunus Sırat- İLKHA)
















































 

Bu haberler de ilginizi çekebilir