"Sigara genç nüfus üzerinde büyük risk taşımaktadır"
'31 Mayıs Dünya Tütünsüz Günü' dolayısıyla açıklamalarda bulunan Gaziantep İl Sağlık Müdürü Dr. Sadettin Yazı, sigaranın genç nüfusu üzende çok büyük risk taşıdığını belirtti.
Tütün kullanımının birçok sağlık sorununa yol açan, önlenebilir hastalık ve ölüm sebepleri arasında en önde gelen risk faktörü olduğunu belirten Gaziantep İl Sağlık Müdürü Dr. Sadettin Yazı, sigara içmenin dünya çapında bir problem olmakla birlikte tahmini 3 yetişkinden birinin sigara kullandığını söyledi.
Günümüzde sigaranın zararlarının herkes tarafından bilinmekte olduğunu belirten Yazı, “Dünya Sağlık Örgütünün istatistiklerine göre sigara içmek dünya çapında bir problem olmakla birlikte tahmini 3 yetişkinden biri sigara kullanmaktadır. Sigara, başta kanser olmak üzere birçok hastalığın primer sebebi olarak görülmekte ve özellikle genç nüfus bu konuda çok büyük risk taşımaktadır.” dedi.
"Sigara dünyanın en önemli sağlık sorunlarından biridir"
‘31 Mayıs Dünya Tütünsüz Günü’nün Dünya Sağlık Örgütü’ne (DSÖ) üye ülkelerce, 1987 yılından bu yana tüm dünyada kutlanan bir gün olduğunu hatırlatan Yazı, şöyle devam etti:
“Bugünün aslında temel amacı ise mevcut neslin ve gelecek nesillerin tütün kullanımının yol açtığı harap edici sağlık problemlerinden korunmasını sağlamak ve aynı zamanda tütün kullanımı ve maruz kalımının yol açtığı sosyal, çevresel ve ekonomik gibi birçok zararlarının önüne geçmek üzere toplumu bilgilendirerek konuyla ilgili toplumsal farkındalığı arttırmaktır. Bilindiği üzere tütün kullanımı, tüm dünyada çok yaygın bir bağımlılık türüdür. Tütün ve dumanında bulunan maddeler insan sağlığını olumsuz yönde etkilemektedir. Tütün ve tütün ürünlerinin kullanımının sebep olduğu birçok olumsuz etkilerinden dolayı dünyanın ve ülkemizin en önemli halk sağlığı sorunlarından biridir.”
Tütün kullanımının ölüme neden olan en önemli risk faktörlerinden birisi olmakla beraber önlenebilir bir ölüm nedeni olduğunu da kaydeden Yazı, “Aslında Tütün kullanımına son verildiği takdirde, tütün kullanımının beraberinde getireceği riskler de ortadan kalkacaktır. Sadece tütün kullanmak değil, dumanına maruz kalmak bile bu hastalıkların oluşmasına sebep olabilmektedir. Özellikle çocuklar, çevresel tütün dumanına maruz kaldığında erişkinlere göre daha ciddi sağlık riskleri ile karşı karşıya kalmaktadır. Zararları çok iyi bilinmesine rağmen, dünya nüfusunun önemli bir bölümü maalesef ki ısrarla tütün kullanmaya devam etmektedir.” şeklinde konuştu.
"Sigarayı bırakın ve hayata sağlıklı bir şekilde bağlanın"
Yazı, “Ülkemizde ise tüm dünyanın örnek aldığı nitelikte etkin ve başarılı tütün kontrol programları uygulanmaktadır. Bu kapsamda uygulamaya konulan 'Dumansız Hava Sahası Denetim Sistemi' ile tütün kullanımı ile ilgili ihlaller daha hızlı ve daha etkin bir şekilde değerlendirilmektedir. İlimizde de dumansız hava sahası denetim sistemi çerçevesinde denetimler yoğun bir şekilde devam etmektedir. Bugün sigarayı bırakmak ve dumansız hayata başlamak için bir dönüm noktası olabilir. Bu amaçla ‘31 Mayıs Dünya Tütünsüz Günü’nde sigarayı bırakın ve hayata sağlıklı bir şekilde bağlanın.” çağrısında bulundu. (İbrahim Koçyiğit-İLKHA)