• DOLAR 35.464
  • EURO 36.258
  • ALTIN 3065.16
  • ...
"Dev projeler 3 yılda biterken Bingöl Hastanesi 7 yıldır bitirilemiyor"
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

2010 yılında ihalesi yapılıp yapımına başlanan ve 3 yılda teslim edilmesi planlanan Bingöl Devlet Hastanesi bir türlü bitirilmiyor. Tam bir muammaya dönüşen hastane yapımının uzaması kentteki sağlık hizmetlerinde aksamaya neden oluyor.

Toplu Konut İdaresi (TOKİ) Başkanlığınca ihalesi yapılıp 12 Nisan 2010 yılında yapımına başlanan ve 7 bloktan oluşan 250 yataklı Devlet Hastanesi, 2013 yılında tamamlanıp teslim edilmesi gerekiyordu. 32 milyon 905 bin TL bedelle “Ensarioğlu İnşaat Taahhüt Ticaret A.Ş”nin ihalesini aldığı Bingöl Devlet Hastanesi, sözleşme gereği 25 Haziran 2013’te teslim edilmesi gerekirken adı geçen yüklenici firmanın ardı ardına ek süreler aldığı iddia edildi.

Hastane yapım sürecinde taşeron firmalar da sürekli değişirken ek süre alan yüklenici firmanın, hastane binasını bir türlü teslim etmemesi Bingöllülerin sağlık alanında yaşadığı mağduriyetlerin katlanarak devam ediyor.

Birçok sorunla boğuşan Bingöl, özellikle sağlık alanında yüksek miktarda bedeller ödeyerek, şifayı başka illerde arıyor. Hastalar doktor eksikliği, cihazlardaki teknik arızalar, mevcut hastanenin kapasite yetersizliği ve daha birçok nedenden sağlıkta gereken hizmeti alamazken büyük hayallerle 2010 yılında temeli atılan Bingöl Devlet Hastanesi yeni binası, sorun yumağından öteye gidememesi umutları söndürüyor.

Muş'ta aynı yıl yapımına başlanan 300 yataklı hastane 2014 yılında tamamlanırken Elazığ'da ise 2013 yılında yapımına başlanan bin 40 yataklı Bölge Hastane'nin açılışı kısa bir zaman içerisinde yapılacak ve 2 bin kişiye istihdam sağlayacak.

Bitirilemeyen hastane için ceza alınmaması için süre uzatımına gidildi iddiası

Edinilen bilgilere göre hastane ilk etapta 200 yataklı olarak başladı, ardından yeni bir kararla 250 yataklıya çıkarılarak hastanenin yeni şekli için 1 yıl süre uzatımına gidildi. Ayrıca hastanene trafosu için altı ay, sıva değişikliği için de altı ay uzatma verilerek bu sürenin uzatıldığı ve tüm bunların bir prosedüre uydurulduğu iddia ediliyor.

“7 yıldır bitirilemeyen yeni Hastane binasının birilerinin çıkar ve menfaatlerine kurban edildi”

Bingöl’de halkın her kesiminden tepkiler gelmeye devam ederken, 7 yıldır tamamlanamayan yeni Bingöl Devlet Hastanesi binasının birilerinin çıkar ve menfaatlerine kurban edildiğini vurgulayan Bingöllü İş adamı ve müteahhit Bayram Girişen,   Bingöl tarihinde görülmemiş bir hukuksuzluk ve mağduriyetle karşı karşıya olduklarını söyledi.

Girişen, Boğaz köprüsü gibi dev projelerin 3 yılda bitirildiğini ancak Bingöl Hastanesi’nin 7 yıldır bitirilmediğine işaret etti. Girişen, “Bu durum kabul edilir bir durum değildir. 2010 yılında ihalesi yapılmış yeni Bingöl Devlet Hastanesi binasının 2013 yılında teslim edilmesi gerekirken, teslim edilmedi. Bu hastaneyle birlikte ihale edilen çevre illerde bulunan hastaneler zamanında bitirilip ve şu anda hizmet verirken,  ancak yeni Bingöl Devlet Hastanesi binası hizmete açılmış değil.” dedi.

“Süre uzatımlarının hukuku hiçbir yanı yok”

Bingöl Devlet Hastanesinin 7 yıldır bitirilmediğini hatırlatan Girişen, yapılan süre uzatımlarının hukuki olmadığını bu yüzden bunun da belli bir kılıfa uydurulmaya çalışıldığını söyledi. Girişen, “İhale şartnamelerine baktığımızda, bir iş ihale edildiğinde 2010 yılında ihale edilmişse ve 2013 yılında teslimatı yapılıyorsa burada 1050 gün bir süresi olan bir işin eksikliklerinin tamamlanması için süre uzatımına gidilebilir. Nasıl gidilebilir? Mevcut iş ihalesinin şartnamesinde belirtilen iş gün sayısının (yüzde 10) kadar uzatılabilir. Buna göre burada ancak 105 gün süre uzatımı alabilirdi. Ancak burada 3 yıldan fazla bir uzatım söz konusu.  Bunu da anlamış değilim.” diye konuştu.

“Bingöl’de hizmet değil halka eziyet ediliyor”

Girişen hastane sorunların yanında Çapakçur köprüsünü yapımına başlanılmaması, 2010 tarihinde ihalesi yapılan Bingöl-Genç arasındaki 18 kilometrelik duble yolun halen bitirilmemesi gibi sorunlar da yaşadıklarını kaydetti.

Bu gibi yatırımların seçim döneminde siyasetçiler tarafından oy malzemesi olarak kullanıldığı ancak seçimden sonra verilen sözlerin unutulduğunu belirten Girişen, “Bingöl Devlet Hastanesinin bu halde olması Bingöl halkına yapılan bir zulümdür. Kabul edilir bir durum değildir. 267 bin nüfusu olan bu ilin sağlık alanda olduğu gibi başka alanlarda maalesef iyi bir hizmet alamıyor.Bakanı olan bir şehir bu sorunlarla boğuşmaması gerekirdi. Mevcut bu sorunlar bitmiş olması lazımdı. Burada yaşanan sorunların bir sebebi bürokrasi hantallığı ve duyarsızlık söz konusu.” şeklinde konuştu. (Nihat Kanat- İLKHA)

















Bu haberler de ilginizi çekebilir