'Hareketli Hayat' kapsamında 6 bin bisiklet dağıtıldı
Van Halk Sağlığı İl Müdürlüğü ve Van İl Milli Eğitim Müdürlüğü aracılığıyla "Türkiye Sağlıklı Beslenme ve Hareketli Hayat Programı" kapsamında Van'da şu ana kadar yaklaşık 6 bin adet bisiklet dağıtıldı.
Sağlık Bakanlığı tarafından, Van Halk Sağlığı İl Müdürlüğü ve Van İl Milli Eğitim Müdürlüğü aracılığıyla “Türkiye Sağlıklı Beslenme ve Hareketli Hayat Programı” kapsamında bugün 2 bin 500 adet olmak üzere, toplam 6 bin adet bisiklet dağıtıldı.
İpekyolu Merkez Anadolu İmam Hatip Lisesi bahçesinde düzenlenen bisiklet dağıtım törenine Van Valisi İbrahim Taşyapan, Tuşba Kaymakamı Musa Sarı, Tuşba Belediye Başkanı Fevzi Özgökçe, kurum amirleri, okul müdürleri ve çok sayıda öğrenci katıldı.
Sağlıklı yaşama teşvik projeleri kapsamında, Ülke genelinde ve Van’da Sağlık Bakanlığı’nın koordinasyonunda bisikletler dağıttıklarını belirten Van Valisi İbrahim Taşyapan, “Tabi bisiklet konusu sadece bu projenin bileşenlerinden bir tanesidir. Sağlıklı yaşam yürüyüşleri, koşuları, kültürfizik hareketleri ve bunların toplumsal olarak yapılabilmesi için, bisiklet sürmek de bunlardan bir tanesidir. Bu bisiklet sürme alışkanlığını çocuklarımıza kazandırmak, gençlerimizi teşvik etmek, gelişen ulaşım teknolojileri sayesinde insanlarımızın hareketsizliğini bir nebze giderebilmek amacıyla Sağlık Bakanlığımız tarafından böyle bir proje yürütmektedir.” dedi.
“Yerel yönetimlere büyük görevler düşüyor”
Daha güvenli ve daha rahat bisiklet sürülebilmesi için yerel yönetimlere büyük görevler düştüğüne dikkat çeken Taşyapan, “İlimizde şu ana kadar dağıtılan bisiklet sayısı 6 bin civarındadır. Daha önce 3 bin tane ilkokullara dağıtımını yaptık, şu an da 2 bin 500 tane bisikleti liselerimize dağıtıyoruz. Tabi ki bu bisikletler bilinçli sürülsün diye gençlerimize verilmektedir. Van ilimizde bisiklet sürmek açısından uygun bir mekândır. Genelde çok engebeli bir yerleşim olmadığı için Van’ımızın bütün mahallelerinde hemen hemen bisiklet sürüle bilinir. Tabi ki burada yerel yönetimlerimize de büyük görevler düşmektedir. Bu bisikletlerin sürülebilmesi için de alanların yapılması daha güvenli ve rahat bir şekilde kaldırımlarda, kaldırımların yanında bisiklet yollarının yapılması gerekmektedir.” diye konuştu.
“Bisiklet sürmeyi teşvik etmemiz lazım”
İlkokul çocuklarının ve liseli gençlerin bisiklet sürme alışkanlıklarını geliştirmek açıcından çalışmalar yapılması gerektiğini öneren Taşyapan, son olarak şunları kaydetti:
“Bütün gelişmiş ülkelerde, gelişmiş büyükşehirlerde bildiğiniz üzere bisiklet yolları ayrılmıştır. Onların ayrı trafik kuralları vardır ve hem yayalar, hem de trafiği kullananlar bunlara riayet ederler. Onun için bisiklet sürmeyi teşvik etmemiz lazım. Hem fiziksel hareket sağlamakta hem de ulaşımda ücretsiz bir şekilde gideceğimiz yere ulaşabiliyoruz. Onun için ben Sağlık Bakanlığı’nın bu güzel projesinin devam ettirilmesini ve ilkokul çocuklarımızın, liseli gençlerimizin bu bisiklet sürme alışkanlıklarını geliştirerek hem sağlıklarına katkıda bulunmalarını, hem de gidecekleri yerlere güvenli bir şekilde ulaşmalarını diliyorum. Projede emeği geçen başta Sağlık Bakanlığımız olmak üzere, bütün sağlık kurumlarımızın çalışanlarına ve bu projeye destek veren Milli Eğitim Müdürlüğümüze ve okul müdürlüklerimize teşekkür ediyorum. Buradaki katılımcılara sağlıklı hareketli ve hem bedenini hem de ruhunu zinde tutan davranışlar içinde bulunmalarını diliyorum.”
Daha sonra törende bir konuşma yapan Van Halk Sağlığı Bulaşıcı Olmayan Hastalıklar Programlar ve Kanser Şube Müdürü Büşra Tapan Soğanda ise “Bu kadar önemle üzerinde durduğumuz fiziksel aktivitenin beden sağlımız üzerindeki önemli etkilerini şu başlıklar altında toplayabiliriz. Kas kuvvetinin korunması ve arttırılmasını sağlayarak kas tonusunun korunması ve düzenlenmesine yardımcı olur. Kalbi güçlendirerek kalbe olan kan akışını arttırır ve kalp krizi geçirme riskini azaltır. Ayrıca geçirilmiş kalp krizleriyle başa çıkma oranını arttırır. Düzenli aktivite yapan bireyler sigara bağımlılığından kurtulma konusunda aktif bireylerden daha başarılıdırlar. Düzenli fiziksel aktivite insülin aktivitesinin kontrolünü sağlayarak şeker hastalığının ve kan şekerinin kontrolüne yardımcı olur. Vücudun su, tuz, mineral kullanımının dengelenmesine yardımcı olur. Enerji gereksinimini yağları yakarak karşılama alışkanlığı getirerek metabolizmayı hızlandırır ve kilo alımını önler.” şeklinde konuştu.
Yapılan konuşmaların ardından 2 bin 500 öğrenciye bisikletleri verildi. (Yılmaz Sönmez-İLKHA)