Gaziantep'te 'Ahilik Haftası' kutlandı
Gaziantep'te 29'uncu 'Ahilik Haftası' düzenlenen programla kutlandı.
Her yıl Mayıs ayında çeşitli etkinliklerle kutlanan ‘Ahilik Haftası’ kutlamaları bu yıl Gaziantep’te 250 yıllık bir tarihi olan Almacı Pazarı’nda düzenlendi.
Gümrük ve Ticaret Bakanlığı ve Gaziantep Esnaf ve Sanatkârlar Odaları Birliği tarafından düzenlenen ‘Ahilik Haftası’ etkinlikleri Gaziantep Valiliği himayesinde yerel kurum ve kuruluşlarla işbirliği içinde düzenlendi.
Törene, Gaziantep Valisi Ali Yerlikaya, Gaziantep milletvekilleri, Büyükşehir Belediye Başkanı Fatma Şahin, İlçe Belediye Başkanları, Gaziantep Esnaf ve Sanatkarlar Odası Başkanı Ömer Küsbeoğlu, Oda Başkanları, Almacı Pazarı esnafı ile vatandaşlar katıldı.
‘Ahilik Haftası’ kutlamaları esnaf ve vatandaşların da eşlik etmesiyle Karagöz Caddesi’nden Almacı Pazarı meydanına kadar mehter takımı eşliğinde yüründü. Tören Gaziantep İl Müftüsü Ahmet Çelik’in yaptığı dua ile başladı.
Törende bir konuşma yapan Gaziantep Valisi Ali Yerlikaya, ahilik kültürünün tanıtılması ve gelecek kuşaklara aktarılması amacıyla gerçekleştirilen ‘Ahilik Haftası’nı geçen yıl aldıkları bir karar ile bu yıl Gaziantep’in tarihi çarşısı olan Almacı Pazarı’nda kutlamanın sevincini yaşadıklarını söyledi.
Tarihi Almacı Pazarı’nın birçok usta ve esnafa ev sahipliği yaptığını ve yapmaya devam ettiğini belirten Yerlikaya, “Türkiye’nin yaşayan, bilinen ve dünya tarihinde bildiği en kadim şehirde yaşıyoruz. Bu şehir gazi şehir, yani Gaziantep’tir. Gaziantep’in Ahi-Evran olan sizler ve bütün ahilerle beraber bunu gelmiş ve geçmiş bütün Anteplileri görmüş, şahitlik etmiş ve onlara bağrını açmış Almacı Pazarı’nda bu Ahi-Evran törenini yapmalıyız dedik. Bu yıl burada bir araya geldik.” dedi.
“Birlikte rahmet vardır”
Daha sonra kürsüye gelen Büyükşehir Belediye Başkanı Fatma Şahin de babası Mustafa Kıymık’ın da bir zamanlar bu pazarda esnaf olduğu bilgisini paylaşarak, “Ahilik bambaşka bir teşkilattır. Aslında göçle Anadolu’ya gelen esnafın ayakta kalması için, o zamanda ticaret Yahudi ve Ermenilerin elinde idi. O yüzden bizim inancımız diyor ki ‘Rızkın 10’da 9’u ticarettedir.’ Esnaflarımızın ayakta kalmaları, güçlenmeleri ve rekabet etmeleri gerekiyor. O yüzden ne olacak, örgütlenecek. Birlik ve beraberlik olacak. Çünkü birlikte rahmet vardır. Teşkilatçılık Ahi-Evran o yapıdan kaynaklanıyor.” diye konuştu.
Şahin, “O gün eğer o karar verilmemiş olsaydı, bu rekabeti yöneltmemiz ve İpek Yolu aksında gelen tüccarları buraya çekmemiz mümkün değildi. O gün eğer o karar verilmemiş olsaydı, biz çıraklık, kalfalık ve ustalık kültürünü burada yerleştiremezdik. Bugün ticaret ve sanayi odalarımız olmayacaktı. Bu büyüklüğün gelmesini sağlayan işte bu yapıdır. Üç-beş kuşak bizi büyüten bu günlere getiren bu yapıdır. ‘Ahi olmak için ahlaklı olacaksın’ diyor. Bundan dolayı hayırda bir yarış vardır.” ifadelerini kullandı.
İnsan olmanın, insanlığa yapılan yatırımın en önemli merkezinin ahilik geleneğinin olduğunu belirten Şahin, “Para bize mutluluk getiriyor mu? Allah (cc) için herkes bunu kendisine sorsun. Eğer bizler bu değerleri kaybedersek, çocuklarımıza ve torunlarımıza bu değerleri götüremezsek bizim dünyada hiç kimseden farkımız kalmayacak. Yok, olup gideceğiz. Ahiliktir nedir, demeyin. İnsan olmanın, insanlığa yapılan yatırımın en önemli merkezidir. Bu değerleri kaybetmememiz gerekiyor. Hz. Ali (r.a) ‘İşin hilesi, hilesizliktir’ diyor. Çocuklarımıza yardımlaşmayı, dayanışmayı, kardeşliği, birlik ve beraberliği ile sahabe kültürünü anlatmamız gerekiyor.” şeklinde konuştu.
Yoğun ilgi gösterilen kutlamalarda yılın ahisi seçilen 40 yıllık bakır ustası Celal Açık ve Gaziantep’teki yılın ahilerine Vali Yerlikaya tarafından plaket verildi. Protokoldekilerin kaftan giydiği törende renkli görüntüler oluştu.
Tören, vatandaşlara ahilik pilavı ve helva ikramının ardından, tarihi Bakırcılar Çarşısı içerisinde Ahi Sokağı’nın açılışının yapılması ile sona erdi.
Törende ayrıca, Çeled Uşakları tiyatro ekibi ‘Ahilik Haftası'nı anlatan bir tiyatro gösterisi sergiledi. (İbrahim Koçyiğit- İLKHA)