600 yataklı hastanenin sorunları çözüm bekliyor
'Çalışan Gazeteciler ve STK'lar Buluşması' toplantısında konuşan Harran Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesi Başmüdürü, geçtiğimiz günlerde faaliyete giren 600 yataklı Harran Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesinin ciddi anlamda doktor ve personel açığı yaşadığını söyledi.
Şanlıurfa Sebze ve Meyve Komisyoncuları Derneği (ŞASEMKOM) Başkanı Faruk Akbaş’ın organize ettiği ‘Çalışan Gazeteciler ve STK’lar Buluşması’ toplantısının ikincisi düzenlendi. Toplantıda Şanlıurfa’daki birçok sorun dile getirilerek yetkililerden çözüm istendi.
Birçok farklı sorunun gündeme getirildiği toplantının ana konusu Şanlıurfa’daki sağlık sorunları oldu. Geçtiğimiz günlerde faaliyete giren Harran Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesinin Başmüdürü Abdullah Göçmez, hastanenin yaşadığı sorunları dile getirerek bu sorunların çözülmesini istedi.
Hastanenin personel eksikliği olduğunu belirten Göçmez, “Şanlıurfa’nın sağlık yükünü kaldırabilecek tek hastanedir. Bu sıkıntıları sıralamak gerekirse öncelikle bu hastanemiz 300 yataklıyken bile kıt kanaat bir personel sayısıyla hizmet vermeye çalışırken şu an da 600 yataklı hastanede aynı 300 kişilik personel sayısıyla devam ettirmeye çalışıyoruz. Dolayısıyla ciddi manada personel açığımız var. Bu personel açığını taşeron olarak tamamlayabilme şansımız yoktur. Başbakanlık Personel Başkanlığına eksik olan personeller ile ilgili talebimizin minimum düzeyde karşılanabilmesi için yazı gönderdik. Bir an önce onaylanıp bu açığımızı kapatmamız lazımdır.” dedi.
Üniversite hastanelerindeki bir profesör doktorun sağlık bakanlığında çalışan bir asistan ile aşağı yukarı aynı maaşı almasının kendilerini olumsuz etkilediğini dile getiren Göçmez, şöyle devam etti:
“Diğer bir sıkıntımız ise doktor açığımız vardır. Üniversite hastanelerindeki bir profesör doktor, sağlık bakanlığından çalışan bir asistan ile aşağı yukarı aynı maaşı alıyor. Bazen de daha az maaş alıyor. Dolayısıyla üniversite hastanesini her doktor tercih etmez. Çünkü maddi olarak çok büyük kaybı var. Şimdi bir uzman doktor sağlık bakanlığında çalışırken bizim hastaneye geçtiği zaman maaşının yüzde ellisi gidiyor. Bu noktada mutlaka bir iyileştirme yapılması gerekiyor.”
Hastaların şehrin 30 kilometre dışında olan hastaneye ulaşmada sıkıntı yaşadığını ifade eden Göçmez, merkez ilçelerden direk üniversiteye çalışacak hatların çıkarılması gerektiğini söyledi.
Hastaneye gelenlerin kullanmak zorunda kaldığı Harran Üniversitesi Kavşağı'nın yetersiz kaldığına dikkat çeken Göçmez, “Hastane üniversitenin içinde olduğundan hem araç sayısı arttı hem de hastaneye giden köprü çift yönlü kullanılmaya başlandı. Hâlbuki o köprü tek yöne göre yapılmıştı. Viranşehir, Ceylanpınar ve oradaki köylerden gelen hastalar da hastaneye gelip oradan çıkıyorlar. O küçücük köprü bütün o yükü kaldırmak zorunda kaldı. O köprünün bir an önce değiştirilmesi gerekiyor. Bunun çok büyük bir aciliyeti vardır. Daha önceleri karayollarına başvuruda bulunduk ama çözemediler. Daha sonra bölge müdürünü aradılar. O da ‘yapacağım’ dedi ama maalesef yapılmadı.” şeklinde konuştu.
Hastası yoğun bakımda ya da serviste kaldığı için uzun süre hastane bölgesinde kalmak zorunda kalan vatandaşların büyük mağduriyet yaşadığını belirten Göçmez, dışarıdan gelen insanların yemek yiyip kalabilecekleri bir yerin yapılması gerektiğini söyledi.
Buluşma toplantısına AK Parti Manisa Milletvekili Hüseyin Tanrıverdi, Şanlıurfa Milletvekili Halil Özcan, Şanlıurfa Büyükşehir Belediye Başkanı Nihat Çiftçi, Eyyübiye Belediye Başkanı Mehmet Ekinci, AK Parti İl Başkanı Zeynel Abidin Beyazgül, Harran Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesi Başhekimi Hasan Karsen, Harran Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesi Başmüdürü Abdullah Göçmez, Şanlıurfa’da faaliyet gösteren birçok Sivil Toplum Örgütü ve basın mensupları katıldı. (Ramazan Casuk, Mustafa Gül-İLKHA)