Kırım Tatarlarına 72 yıldır bitmeyen baskı
Bugün Kırım Tatarlarının sürgünün 72. yılı... Sürgünün yıldönümünde üzerlerindeki baskı devam ediyor... Birleşmiş Milletler Mülteciler Yüksek Komiserliği (UNHCR) Rusya`nın Kırım`ı ilhakının ardından, Kırım`da kötüleşen insan hakları ihlallerine dikkati çekerek Rusya`ya azınlıkların haklarını koruması, ayrımcılık ve şiddete maruz kalmalarını engellemesi çağrısında bulundu.
BM Mülteciler Yüksek Komiserliği (UNHCR) sözcülerinden Rupert Colville, Kırım Tatar sürgününün 72. yılı nedeniyle yaptığı açıklamada, son iki yılda Kırım Tatarlarına yönelik artan zulmü belgelediklerini söyledi.
Kırım Tatar Milli Meclisi temsilcilerinin ve destekçilerinin sindirildiğine, saldırıya uğradığına ve tutuklandığına işaret eden Colville, sözlerini şöyle sürdürdü:
"Kırım Tatar Meclisinin 26 Nisan'da 'sözde Yüksek Mahkeme' tarafından yasaklanmasından derin endişe duyuyoruz. 'Mahkemenin' Meclisi aşırı bir örgüt ilan etmesinin Kırım Tatarlarını daha fazla hak ihlaline ve toplu cezalandırmaya maruz bırakacağından endişeliyiz."
Colville, Rusya'nın Kırım'ı ilhak etmesinin ardından son iki yılda Tatar azınlığın temsilcisi olan Meclis'in üyelerinin düzmece suçlarla hapse atıldığını, yıldırıldığını ve gözlerinin korkutulduğunu söyledi.
Kırım Tatarlarının Nisan 2014'ten beri keyfi arama ve tutuklamalara maruz kaldığını, 1 Nisan'da çoğu Kırım Tatarı 35 kişinin hukuki sürece aykırı bir şekilde polis merkezine götürülerek parmak izleri ve DNA örneklerinin alındığını ve geçen yıl Kırım Tatarlarına ait medya kuruluşlarının kapatıldığını anlatan Colville, "Kırım üzerinde fiili kontrol sağlayan Rusya'nın azınlıkların haklarını koruması, ayrımcılık ve şiddete maruz kalmalarını engellemesi gerekiyor." dedi.
Colville, Rus yetkililere, Kırım Tatar Meclisine uygulanan yasağı kaldırması çağrısında da bulundu.
Karadeniz'de statejik bir yarımada olan Kırım, 16 Mart 2014`te yapılan ve yaklaşık 250 bin Müslüman Kırım Tatarı'nın boykot ettiği referandum sonucuna dayanarak Rusya tarafından ilhak edilmişti.
Sürgünün 72. yıldönümü
Kırım`ın yerli halkı olan Tatar Türkleri, Sovyetler Birliği Lideri Stalin`in emriyle 1944 yılında ülkelerinden sürüldü. Tatarların, ülkeyi işgal eden Nazi askerlerine yardım ettiği iddia edildi.
8 Mayıs sabahı başlayan sürgünde yaklaşık 250 bin Tatar sürgün edildi. Sürgün edilenlerin % 45`i hastalık, açlık ve soğuk yüzünden öldü.
Sağ kalanlar Sovyet işçi kamplarında zorla çalıştırıldı.
Sovyetler, toprakları içinde kalan Müslüman ve Türk halkların neredeyse tamamına benzer zulümler uyguladı.
Bugünkü Gürcistan sınırları içinde kalan Ahıska`da yaşayan Türklerin de neredeyse tamamı Orta Asya ve Sibirya`ya sürüldü.
Tatarlar sürgünün soykırım olarak tanınmasını istiyor.
Bugün, Rusya nüfusunun yaklaşık % 5`ini ülkenin dört bir tarafına dağıtılan Tatar Türkleri oluşturuyor.
Kaynak: Reuters, AA