• DOLAR 35.443
  • EURO 36.354
  • ALTIN 3063.15
  • ...
"Van Gölü Havzası zengin bir popülasyona sahip"
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

Yaklaşık 3 yıldır YYÜ Yaban Hayvanları Koruma ve Rehabilitasyon Merkezi’ni kurduklarını ve bu süre zarfında Doğa Kuruma Milli Parklar 14. Bölge Müdürlüğü’ne bağlı illerden kendilerine birçok kuş türünden yaban hayvanının geldiğini belirten Van Yüzüncü Yıl Üniversitesi (YYÜ) Yaban Hayvanları Koruma ve Rehabilitasyon Merkezi Müdürü Doç. Dr. Lokman Aslan, yaban hayvanlarının tedavisini yaptıktan sonra tekrar doğaya saldıklarını belirtti.


YYÜ Yaban Hayvanları Koruma ve Rehabilitasyon Merkezi’nde yaptıkları çalışmaları İLKHA’ya anlatan Doç. Dr. Lokman Aslan, Van Gölü Havzasının, sulak alanları yönünden zengin bir coğrafyaya sahip olduğunu belirterek, buna bağlı yaban hayvanlarının sayısının çok fazla olduğuna dikkat çekti.

Yaban Hayvanları Koruma ve Rehabilitasyon Merkezi kurulmadan önce, yaban hayvanlarının bakım ve tedavisini gönüllü olarak yaptıklarını ifade eden Aslan, “YYÜ Yaban Hayvanları Koruma ve Rehabilitasyon Merkezi bundan 3 yıl önce kurumlaşarak YYÜ’de kurulmuş bir merkezdir. Merkezimiz kurulmadan önce yaban hayvanların bakımını gönüllü olarak yürütmekteydik. Merkezimiz kurulunca kurumsal bir nitelik kazandık.” dedi.

Van Gölü Havzası'nın yaban hayvanları yönünden çok zengin bir popülasyona sahip olduğuna dikkat çeken Aslan,  “Yaban hayvanları dediğimiz zaman hiç insan eli değmemiş yabanda yaşayan hayvanlar akla gelir. Van Gölü Havzası yaban hayvanları yönünden çok zengin bir popülasyona sahip. Bu yönde memelisi, sürüngeni, kanatlısı suda yaşayan ve dağda yaşayan her türlü yaban hayvanı mevcuttur. Sulak alanlarının çok olması, yerleşimin ve tehlikenin az olması nedeniyle, burada yaban hayvanların sayısı çok fazladır. Bu da bir yönde bizim için bir şans durumundadır. Çünkü yaban hayvanının fazla olması çalışmaların fazla olmasını gerektiriyor.” ifadelerini kullandı.

“Tedavi için çevre illerden yaban hayvanı gönderiliyor”

Doğa Kuruma Milli Parklar 14. Bölge Müdürlüğü’ne bağlı iller ve yahut çevre illerden yaralı ve bakımsız yaban hayvanlarının kendilerine ulaştırıldığını belirten Aslan, kendilerine gelen yaralı yaban hayvanlarının tedavisini yapıp tekrar doğaya saldıklarını söyledi.

Aslan, “Yaban Hayvanları Koruma ve Rehabilitasyon Merkezi’ni kurduktan sonra çalışmalarımızı kurumsal nitelikte yaban hayvanlarıyla ilgilenen bütün kurumları bir arada çalıştırmak ve yahut bir organizasyon sağlamakla çalışmalarımıza başladık. Doğa Kuruma Milli Parklar 14. Bölge Müdürlüğü’ne bağlı Hakkâri, Bitlis, Van ve çevre illerdeki Batman gibi yerlerde bize yaban hayvanı gönderilmektedir. Bizler de getirilen yaban hayvanlarını tedavi edip tekrar doğaya kazandırmaktayız. Yani bize gelen hayvanlar ya Doğa Kuruma Milli Parklar vasıtasıyla ya da YYÜ Yaban Hayvanları Merkezi’nde bakımsız, güçten düşmüş veya yuvadan düşerek kanatları kırılmış tüm hayvanlara baktığını bilen vatandaşlarımız yoluyla da gelmektedir. Bu konuda bilinçlenmiş halkımız, ya bizlere telefonla haber veriyor biz gidip alıyoruz, ya da Doğa Kuruma Milli Parklar bu konuda duyarlı olannlar gidip getiriyor, veyahut vatandaşlar gidip bizzat bize getiriyorlar.” diye konuştu.

Şu an Yaban Hayvanları Koruma ve Rehabilitasyon Merkezi’ne yaralı olarak kendisine getirilen doğan, kaya kartalı, saz delicesi ve bir baykuşun tedavilerinin devam ettiğini ifade eden Aslan, “Kendimizce her yıl Haziran, Temmuz aylarında sulak alanları kontrol ederiz. Bu sulak alanlarda Adır Adası ve Çarpanak Adası’ndaki martıların üremeye bağlı sorunları, Erçek Gölü Havzası’ndaki sulak alanlarında yaşanan sorunlar Doğa Kuruma Milli Parklar ve bu konuyla ilgilenen birimlerle acil eylem planlarını da belirledik ve bu faaliyetler doğrultusunda çalışmaktayız. Şu an geçici olarak kurduğumuz ve  ileride tam kapasiteli rehabilitasyon merkezimiz yapılacak. Faaliyet gösterdiğimiz alanlardaki kafeslerde hasta yaban hayvanları mevcuttur. Şu durum itibariyle bir tane doğan, bir tane kaya kartalı, iki tane saz delicesi, bir tane baykuş tedavi görmektedir. Bu yaban hayvanları sağlığına kavuştuktan sonra doğaya salınacaktır.” ifadelerini kullandı.

“Van’da nesli tehlikede olan yaban hayvanları var”

Aslan, son olarak şu ifadeleri kullandı; “Van’da yaşadığı tespit edilmiş yaban hayvan türü olarak nesli tehlikede olan hayvanlar var. Burada endemik olarak bazı türler var. Nesli tehlikede birçok kuş türü bu yörede bulunmaktadır. Örneğin; sakallı akbaba ve tel kuyruk gibi nesli tükenmekte olan birçok yaban hayvanı Van Gölü havzasında veya sulak alanlarda yaşamaktadır. Zaten Doğa Kuruma Milli Parklar ile beraber Ornitolog arkadaşlarımızla beraber bunların korunması için gerekli bütün çalışmaları yapmaktayız.” dedi. (Yılmaz Sönmez-İLKHA)









Bu haberler de ilginizi çekebilir