• DOLAR 32.455
  • EURO 34.829
  • ALTIN 2438.673
  • ...
"Çeçen cinayetlerinin arkasında Rus istihbaratı ile Kadirov var"
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

Kocaeli’nin merkez İzmit’in ilçesi Körfez İlimtepe Mahallesi’nde Çeçenistan uyruklu Mühendis Ruslan İsrapilov’un katledilmesiyle ilgili değerlendirmelerde bulunan İMKANDER Başkanı Murat Özer, cinayetin arkasında Rus istihbaratı ile Rusya’nın güdümünde hareket eden kukla Kadirov rejimi olduğunu belirtti.  

İnsanı Müdafaa ve Kardeşlik Derneği (İMKANDER) Başkanı Murat Özer, Çeçen Müslümanlara yapılan suikastlar ve son olarak İzmit’te şehid edilen Ruslan İsrapilov (46) cinayetiyle ilgili İLKHA’ya açıklamalarda bulundu.

Özer, “Çeçenistan’daki Rus destekli Kadirov rejimi Türkiye’deki cinayetlerine bir yenisini ekledi. Aslında kendisi bir savaşçı değildi. Sadece Çeçenistan’da normal hayatını sürdürmeye gayret eden birisiydi, ama Kadirov’un insan haklarına aykırı uygulamalarına, İslam’a yönelik baskı politikasına, Rus destekli politikalarına karşı çıkan birisiydi. Sosyal medya üzerinden muhalefet etmeye çalışan, sadece bu sebeple Çeçenistan’da yakalanıp gözaltına alınmış, neticede iki parmağı kesilmiş birisiydi. Daha sonra ailesiyle beraber Türkiye’ye sığınmak zorunda kalmıştı. Ancak onu Türkiye’de takip ettiler, peşini bırakmadılar. En nihayetinde gece evinden dışarı çağırarak şehit ettiler.” dedi.

Rus istihbaratı ve Kadirov’a bağlı milisler son birkaç yıldır çok süratli bir şekilde faaliyet yürütüyor

Bundan önce de Türkiye’de sekiz cinayet işlendiğine dikkat çeken Özer, sözlerine şöyle devam etti: “Bu işlenen cinayetlerin arkasında Rus istihbaratı olduğuna ve Rusya’nın güdümünde hareket eden Kadirov rejimi olduğunu açık bir şekilde inanıyoruz. Bir kısmı mahkeme sürecine de evrilmiş durumda. Bu cinayetlerden sonra da yakalanmış bulunan iki Rus istihbarat elemanı, şu anda cezaevinde. Kadirov rejimine bağlı bir milis, geçtiğimiz günlerde otel odasında silahıyla beraber yakalandı. Türkiye’de son birkaç yıldır, çok süratli bir şekilde faaliyet yürütmeye devam ediyorlar. Bu konuda hiçbir şekilde hız kesmiyorlar. Mahkeme süreçleri ne yazık ki istediğimiz şekilde ilerlemedi. Rusya’yla görüştüğü açıkça belli olan bir istihbarat elemanı, Milli İstihbarat Teşkilatı (MİT)  tarafından çekilen görüntülerde açıkça pazarlık yaparken, Çeçenistan Enformasyon Bakanı Movlana Udugov’u şehit etmek için beş yüz bin Avroya anlaştığı videolarla sabit bulunan kişi ve bu üç yıllık yargılamanın neticesinde salıverildi. Çünkü sadece adli bir cinayet vakasından yargılanıyordu ve o cinayet vakasıyla ilgili mahkeme somut delillere ulaşılamadığı kanaatine vardı. Hâlbuki bizce somut deliller vardı. Cinayet anını gösteren video da mevcuttu.”

“Türkiye’de bunların ciddi anlamda işbirlikçileri olduğunu görüyoruz”

Türkiye’deki Çeçen cinayetleriyle ilgili yargı sürecinin adilane bir şekilde ilerlemediğini söyleyen Özer, “İki Rus istihbarat elemanı üç yıldır gıyabında yargılanıyorlar. Rusya bu konuyla alakalı olarak da herhangi bir işlem yapmadı, bunlar benim vatandaşım değil deyip reddetti. Şu anda yakalanmış olan iki Rus istihbarat elemanı ise üzerlerinde Rus İnterpolüne ait kimlikler bulunmasına rağmen, Rusya tarafından kendilerinin tüccar oldukları iddia ediliyor. Hâlbuki bundan önce Başakşehir’de şehit edilen Abdulvahid Edilgiyev’in şehadetinde, keşif heyetinde bulundukları açık bir şekilde kameralarla ortaya konulmuş durumda. Ne yazık ki Türkiye’deki yargı sürecine çok fazla güvenmiyorum. Türkiye’de bunların ciddi anlamda işbirlikçileri olduğunu, bu işbirlikçilerin hem siyasi anlamda, hem de yargı alanında yapılan uygulamalardan dolayı uzantıları bulunduğunu görüyoruz, hissediyoruz, anlayabiliyoruz.” 

“Katillere gerekli cezalar verilmediği için suikastlar devam ediyor”

Türkiye’nin Rus hükümetine, Kadirov rejimine güçlü bir şekild mesaj vermesi gerektiğini söyleyen Özer, “Türkiye’deki mahkemelerde yargılamaları yaparak o istihbarat elemanlarına, katillere gerekli cezaları vermediği için bunlar katliamlara devam edecekler. Bu katliamlarını sürdürürken de muhakkak Türkiye’den de işbirlikçiler bulacaklar. Türkiye’ye sığınmış olan Müslüman kardeşlerimizin öldürülmesinin önüne geçebilmenin tek bir yolu var; Türkiye’deki siyasi irade masaya yumruğunu vuracak. Kendi topraklarımda her ne sebeple olursa olsun, bu tarz cinayetler işlenmesine asla müsaade etmeyeceğim diyecek. Türkiye halkına dönerek diyecek ki işbirlikçiler de aynı şekilde cezalandırılacaktır. Tıpkı Rus istihbarat elemanları ve Kadirov’un teröristleri yargılanıp hak ettikleri cezayı aldığı gibi, onlara destek veren çevreler de kim olursa olsun muhakkak surette cezalandırılacaktır. Açık ve net bir mesaj verilirse bu katliamlar durur. Aksi halde bu şekilde katledilmeler devam eder diye düşünüyorum.” ifadelerini kullandı.   (Mehmet Tahir Özsoy/Muhsin Şenol-İLKHA)





Bu haberler de ilginizi çekebilir