• DOLAR 35.492
  • EURO 36.275
  • ALTIN 3047.92
  • ...
25 yıldır para koleksiyonu yapıyor
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

Gaziantepli Esat Kaplan’ın 25 yıldan bu yana topladığı ve kendi çabalarıyla sergilediği para koleksiyonu görenlerin ilgisini çekiyor.

Yıllardır biriktirdiği tarihi paraları kiraladığı eski bir Antep evinde kendi imkanları ile kurduğu müzede sergileyen koleksiyoncu Esat Kaplan, müzesinin daha aktif ve daha refah bir ortamda sergilemek için yetkilerden destek beklediğini belirtti.

Geniş bir para koleksiyonuna sahip olan 49 yaşındaki Esat Kaplan, tamamen bir tesadüf ile başladığı koleksiyonculuğu çok sevdiğini söyleyerek, tarihi paraların desinatör, mimar, mühendis, arkeolog ve tarihçilere birçok şey anlattığını söyledi.

2009'dan bu yana Karagöz Mahallesi Hasırcı sokağında eski ve atıl durumda olan Antep evinde sergilemeye çalıştığını belirten Kaplan, kendi imkanları dahilinde bir şeyler yapmaya çalıştığını belirterek, 300 değişik ülkeye ait ‘Devri Alem Para Müzesi’ için kamu kurum ve kuruluşları ile özel sektöre destek çağrısında bulundu.

“Kendi imkanlarımızla bir müze kurmaya çalışıyoruz”

Müzesinde Osmanlı İmparatorluğu olmak üzere birçok medeniyete ait paranın bulunduğunu belirten Kaplan, “Ben burada kendi imkanlarımla para müzesini kurmaya çalışıyorum. Devri Alem Para Müzesi yaklaşık 10 yıldan bu yana aktiftir. İlk dört yılımızı biz gezici haline getirdik sergiler açtık. Sonra baktık talep çoğaldı, talebin çoğalması ile beraber sabit bir yere geçmeye çalıştık. Şuanda sabit bir yerimiz var. Ama binamız çok atıl bir bina. Kendi imkanlarımızla bir müze kurmaya çalışıyoruz.” dedi.

‘Devri Alem Para Müzesi’ için kamu kurum ve kuruluşları ile özel sektöre destek çağrısında bulunan Kaplan, “Geçtiğimiz günlerde Belediye Başkanımız buraya gelip onaracağını söyledi. Fakat ne zaman yapacakları meçhul. Biz burada paranın evrim teorisini araştırırken, aynı zamanda ise insanlarında hafızasını tazeliyoruz. Bununla ilgili de ilim dağıtıyoruz. Çünkü para çok önemli bir bilim dalıdır. Bu bilim dalını da yaygınlaştırmaya çalışırken, çocukların eğitimlerine katkı sağlıyoruz.”ifadelerini kullandı.

Paraların desinatör, mimar, mühendis, arkeolog ve tarihçilere de birçok şey anlattığını ifade eden Kaplan, “Aynı zamanda desinatörlük, kimya, iktisat ve işletmeleri de paralar üzerinde görebilirsiniz. Para bir evrim geçiriyor. Biz de bu evrimi gelecek nesillere aktarmak için şuanda paraları biriktiriyoruz. Burada koleksiyonumuzda milattan önce ve sonraya ait paralar var. Yaklaşık dünyada 300 devlet var. Bu devletlerin hemen hemen yüzde 90’ı bizde mevcuttur. Tabi ki hükümetin ve devletin buna sahip çıkmasını istiyoruz. Çünkü Ar-Ge yaparken burada mutlaka devlet desteğinin olması gerekiyor. Fakat biz burada yalnız kalıyoruz. Bizim gayemiz bilim dağıtmak ve bununla beraber ise hafızaları tazelemektir.” şeklinde konuştu.

“Bir tesadüf üzerine başlayan bir çalışmadır”

Devri Alem Gaziantep Para Müzesi’nde milattan öncesi ve sonrasına ait yaklaşık 3 ton kağıt ve metal para bulunduran Kaplan, tarihi paralar biriktirme ve koleksiyon oluşturma hobisinin Hollanda’da başladığını söyleyerek, “Ben işime aşığım seviyorum. Her gün yeni yeni insanlarla tanışıyorum. Bir tesadüf üzerine başlayan bir çalışmadır. Bundan dolayı ben mutluyum. Günü karla kapatan tek şahısım. Param yok ama kafam rahat. Aslında baktığın zaman çuvallarla param var.” diye konuştu.

Para koleksiyonu müzesini günlük olarak 100-150 civarında kişinin ziyaret ettiğini de sözlerine ekleyen Kaplan, ziyaretçilerin bir kısmından ücret aldığını bir kısmından da ücret almadığını belirterek, insanların tarihini bilme adına kurumlara bağlı müzelerin de ücretsiz olması gerektiğini savundu. (İbrahim Koçyiğit- İLKHA)

















Bu haberler de ilginizi çekebilir