Mardin esnafı kan ağlıyor
Bölgede yaşanan çatışmalardan dolayı büyük sıkıntılar yaşayan ve adeta kan ağlayan Mardin esnafı, bir bir kepenk kapatıyor.
Mardin’in ilçelerinde son dönemlerde yaşanan çatışmalı süreç, PKK’nin çukur siyaseti bölge ekonomisine adeta darbe vurdu. Geçen yıl bu dönemlerde dolup taşan Mardin genelindeki tarihi mekânlara şimdilerde ise kimse uğramaz oldu.
Tarihi ve mimari dokusuyla açık hava müzesi görünümdeki kentte gelen yerli ve yabancı turistlerin uğrak yerleri arasında yer alan Birinci Cadde, Bakırcılar Çarşısı ve Tarihi Çarşı esnafı, son günlerde Türkiye ve özellikle bölgede meydana gelen olayların ardından sıkıntılı günler yaşıyor. Şuana kadar bine yakın esnafın kepenk kapatarak dükkânını satılığa çıkardığı belirtiliyor
11 otel kapandı, 600 kişi işsiz kaldı
2014 yılında yaşanan 6-8 Ekim olaylarında büyük bir darbe alan Mardin turizmi, çukur siyasetiyle bitme noktasına geldi. Tarihi kentte şuana kadar 11 otel kapandı, 600'ü aşkın kişi işsiz kaldı.
İLKHA mikrofonunu uzattığımız Mardinli esnaf, olayların biran önce bitmesini ve eski günlerine tekrar kavuşmayı bekliyor.
“Bu sayıların artmasından endişe ediyoruz”
Mardin turizminin 6-7 Ekim Kobani bahaneli eylemlerinden beri sıkıntılı günler yaşadığına dikkat çeken Güngör, yaklaşık 14 aydır büyük sıkıntılar yaşadıklarını söyledi. Güngör, “Şuan kadar 11 otelimiz kapandı, geriye kalan otellerimiz ise küçülmek zorunda kaldılar ve şuan kapanma noktasına gelmişler. Turizm sektöründen çalışan 600’ü aşkın kişi işten çıkartıldı. 2016 yılında her hangi bir rezervasyon yok, herhangi bir kımıldama görmüyoruz. Bu yüzden bu sayının daha da artmasından endişe ediyoruz.” dedi.
“Rezervasyon alamıyoruz”
Güngör, “Turizm ve otelcilik sektöründeyiz. Bu olaylar nedeniyle hiçbir rezervasyon alamıyoruz. Son açıklanan pakette de Güneydoğu Anadolu Bölgesi’ne yansıyan bir şey yok. Şu an hem turizm hem de otelcilik sektörü çok ciddi anlamda sıkıntı yaşıyor. Önümüzdeki yıllardan da umudumuz yok. Bu konu ile ilgili Başbakanlık’a ve Kültür ve Turizm Bakanlığı'na sunduğumuz raporlarımız var. En kısa zamanda bir neticeye kavuşup turizmcilere ve otelcilere bir destek sağlanır.” ifadelerini kullandı.
“Huzurumuz kalmadı”
Yaşanan olaylar nedeniyle hem maddi hem de manevi anlamda etkilendiklerini söyleyen Esnaf Mehmet Yertüm, “Bölgemizde devam eden olaylardan dolayı hem maddi hem manevi anlamda etkilendik. Huzurumuz kalmadı. Biran önce bu olayların bitmesini temenni ediyoruz.” diye belirtti.
Engelli vatandaşlara iş imkânı sunmak amacıyla açtığı atölyeyi kapatmak zorunda kalan Türkiye Sakatlar Derneği Mardin Şube Başkanı ve aynı zamanda esnaf olan Hasan Anuk şunları söyledi: “Son bir yıldır siftah yapmadık dersek yeridir. Engelli arkadaşlarımıza iş imkânı sunduğumuz bir atölyemiz vardı. Bölgemizdeki olaylar yüzünden turizmin ve ticaretin gelişmesiyle 8 ay önce bu atölyeyi kapatmak zorunda kaldık. Turist gelmediği için şu an Mardin’de tüm oteller boş. Bu çatışmalardan dolayı tüm Türkiye’nin ekonomisi kötü yönde etkileniyor. Dolayısıyla bu sorun sadece Mardin’in değil tüm Türkiye’nin sorunudur. Temennimiz bu olayların bir an önce son bulup barış ortamının sağlanmasıdır.”
Esnaf “Borç listesini” camına asmış
Borcunu ödeyemeyen müşterilerinin isimlerini dükkanların camına asmak zorunda kaldıklarını söyleyen işletme sahibi Ferit Hançer, “10 yıl önce benden borç alan müşterilerim borcunu ödemeyince böyle bir yola başvurdum. Borcunu ödemeyen müşteriler arasında varlıklı vatandaşlar da var, bunlar arasında polis ve öğretmenler dahi var. Bu yüzden beni mahkemeye verip mahkemeyi kaybeden müşterilerim de oldu. Bu olaylar ticareti çok kötü etkiledi, sabahtan akşama kadar dükkânda siftah yapmadan oturuyoruz. Bu olaylardan önce işlerimiz çok iyiydi ama bu olaylardan kötü anlamda etkilendik. Tek temennimiz biran önce bu olayların son bulmasıdır.” diye konuştu.
Yaşanan olaylar yüzünden birçok esnafın işyerlerini kapatmak zorunda kaldığına değinen Abdulgaffur Özgün, “Bu olaylardan sonra işlerimiz çok düştü. Bu yüzden kepenk kapatıp işlerine son veren birçok esnaf arkadaşımız oldu. Bu olayların bitmesini ve rahata kavuşmayı temenni ediyoruz.” dedi.
“İki katlı işyerimi kapatmak zorunda kaldım”
Kirasını ödeyemediğinden dolayı 8 elemanıyla beraber işsiz kaldığını dile getiren Mesut Öztürk, “8 elemanımla beraber çalıştığım 2 katlı bir kafem vardı. 10 ay kira ödeyemediğim için kapatmak zorunda kaldım. Bu olayların artık bir neticeye vardırılıp son bulmasını temenni ediyoruz.” dedi.
Esnaf Rıdvan Garguli de “Esnaf perişan, kan ağlıyor. Daha fazla bu şekilde idare edemeyiz. Zor günler bizi bekliyor.” dedi. Otel işletmecisi olan Yusuf İshakoğlu, kendileri gibi birçok esnafın iflasın eşine geldiğini ifade ederek, “Mağdur durumdayız. Mağduriyetimizi giderecek derdimizi anlatacak hiçbir kurum yok.” şeklinde konuştu. (M. Salih Keskin, Mahsum Tunç- İLKHA)