• DOLAR 32.564
  • EURO 34.971
  • ALTIN 2449.447
  • ...

Türkiye-Irak Sanayicileri ve İşadamları Derneği (TISİAD) Genel Başkanı Nevaf Kılıç, Kürdistan Bölgesel Yönetimi ile Türkiye arasında çok önemli ekonomik adımların atıldığını belirterek, “Habur güçlendirilecek, yeni kapılar için çalışma yapılacak. Finans sektörü canlandırılacak ve ekonomide ortak mekanizma kurulacak.” dedi.

Nevaf Kılıç, önümüzdeki dönemde Irak ve Türkiye arasındaki ticaretin geliştirilmesi için Habur sınır Kapısı’nın güçlendirileceğini ve yeni sınır kapıları için çalışma yapılacağını söyledi. İki ülke arasındaki finans sektörü canlandırılacağını da söyleyen Kılıç, yeni alanlarda işbirliğine gidileceğini ve ekonomide ortak mekanizma kurulacağını açıkladı.

İki ülke arasındaki ticaret hacminin birkaç yıl öncesinde 12 milyar dolar olduğunu hatırlatan Kılıç, “Küresel kriz ve bölgesel şartların etkisiyle düşüş yaşandı. Geçen yıl ticaret hacmimiz 8.5 milyar dolara düştü. Ancak şimdi hayata geçirilecek olan ‘Kalkınma İşbirliği Programı’ ile iki ülke arasındaki işbirliği üst düzeye çıkacak. Böylece ticaret hacmimiz yükselecek ve Irak ile iş yapan işadamlarımız artık rahat bir nefes alabilecek.” şeklinde konuştu.

Irak'la ticaret hacmine bakıldığında bir sınır kapısının ihtiyacı karşılamadığını söyleyen Kılıç, “Habur Sınır Kapısı yetersiz kalıyor. Buranın kapasitesinin arttırılması için bir çalışma var ancak ne yapılırsa yapılsın ihtiyacı karşılamayacak. Onun için yeni kapıların açılmasını istiyoruz. Daha fazla kapı olursa ticaret hacmi de artar.” dedi. (İLKHA)