• DOLAR 32.468
  • EURO 34.748
  • ALTIN 2435.93
  • ...
Erdoğan: O kazanç haramdır
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

İstanbul`da Uluslararası 8. İş Sağlığı ve Güvenliği Konferansı`nda konuşan Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan, "İşçilerin ücretleri ve sosyal hakları kısıtlanarak işçiyi iş kazaları ve meslek hastalıklarından koruyacak önlemleri almayarak kazanç olmaz. Ve o kazanç bizim değerlerimizde haramdır" dedi.

Erdoğan'ın konuşmasından satır başları şöyle:

"İLO'nun da belirttiği gibi iş kazalarındaki kayıpların kahir ekseriyeti yani yüzde 98'i şayet gerekli tedbir alındığında, var olan düzenlemeler tam olarak uygulansa önlenebilir kazalardan kaynaklanıyor. Başlı başına bu rakamlar bile ortada üzerinde etraflıca düşünmemiz gereken, çok ciddi bir sorun olduğunu göstermektedir. Ben burada meselenin imkân, para, teknoloji veya düzenleme eksikliği olduğu kanaatinde değilim. Bu utanç verici manzaranın ortaya çıkmasının esas nedeni insana yönelik çarpık bakış açısıdır."

"İşçilerin ücretleri ve sosyal hakları kısıtlanarak işçiyi iş kazaları ve meslek hastalıklarından koruyacak önlemleri almayarak kazanç olmaz. Ve o kazanç bizim değerlerimizde haramdır. Bu kazanç değil çalmaktır, işçinin hakkını gasp etmektir."

"Biz insana makine gibi bir üretim aracı olarak bakmayız, bakamayız. İş kazalarının azaltılması, can kayıplarının önüne geçilebilmesi için öncelikle kendimizi düzeltmeli, insanı merkeze alan bir anlayışa geçmeliyiz. Sadece hükümetin veya işverenlerin hassasiyet göstermesiyle çözülebilecek bir sorun değildir. İşçilerin de bu konuda hassasiyet göstermesi gerekir. İşçimiz çok basit nedenlerin arkasına sığınarak bu tedbirleri uygulamıyor. Hava sıcak diye bareti takmıyor mesela. Bu konuda işçi kardeşlerimizin kendilerini düşünmesi gerekiyor."

"Bizim anlayışımızda insan 'homo economicus' değildir. İnsanı merkeze alan anlayışı iş hayatına hâkim kılmalıyız."

1 Mayıs mesajı

"Emekçileri kendilerine kalkan yaparak polise, kamu mallarına, dükkanlara saldırmanın işçi haklarıyla bir alâkası olabilir mi? Terör örgütü flamalarıyla yollara dökülmenin işçi bayramıyla ne ilgisi olabilir. Bu tavır her şeyden önce emekçi kardeşlerime yapılmış bir hakarettir. Bu tarz eylem ve söylemler en çok da bu bayramın gerçek sahibi işçilerimizi rencide etmektedir."

"Son yıllarda sendikalarımızın büyük bir kısmının 1 Mayıs'ı ruhuna ve manasına uygun biçimde, tam bir işçi bayramı olarak kutlamalarından memnuniyet duyuyorum. Bu manzarayı ülkemizin normalleşmesinin, olgunlaşmasının ve demokratikleşmesinin bir parçası olarak gördüğümü de özellikle belirtmek istiyorum."

"İşçinin alın terinden sömürerek kazanma anlayışını bir kenara koyun"

"Ben buradan başta devlet olmak üzere işverenlerimize sesleniyorum: Ne olur ücret takdirini yaparken işçinin alın terinden sömürmek suretiyle kazanma anlayışını bir kenara koyun. Bilin ki işçinin alın terinin hakkını vermek, sizin bereketinizi daha da artıracaktır, sizi daha da zengin kılacaktır."

Konferansta Erdoğan`ın yanı sıra, Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Binali Yıldırım, AB Bakanı Volkan Bozkır, Enerji Bakanı Berat Albayrak, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Süleyman Soylu ile İstanbul Valisi Vasip Şahin de vardı.

Anne şiiri ağlattı

Programda Anneler Günü nedeniyle kürsüye davet edilen İbrahim Sadri, "Hoşçakal anne" isimli şiirini okudu. Bu sırada duygulanan Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın gözyaşlarını tutamadığı görüldü.

Erdoğan konuşmasında bununla ilgili, "İbrahim Sadri kardeşimizin duygularımızı adeta tazeleyen şiiri, bizleri, özellikle annesi olmayanları çok daha farklı yerlere taşıyordu. Ben de bunlardan bir tanesiyim. Biliyorum ki şu anda annesini ebediyete uğurlamış olan tüm kardeşlerimin acısı aynıdır" dedi.

Kaynak: Al Jazeera, AA
 

Bu haberler de ilginizi çekebilir