• DOLAR 32.589
  • EURO 35.059
  • ALTIN 2459.626
  • ...
`Mabetlere saldırı insanlık değerlerine ihanettir`
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

Mardinli gençler, her pazar önceden belirlenen bir camide sabah namazında bir araya gelip, buluşma geleneğini sürdürüyor. Mardinli gençler bu kez tarihi Kasımiye Medresesi`nde bir araya geldi.

‘Sabah Namazı Buluşması`na Diyanet İşleri Bakan Yardımcısı Prof. Dr. Yavuz Ünal, Mardin İl Müftüsü Dursun Ali Coşkun, bazı sivil toplum kuruluşlarını temsilcileri ile çok sayıda vatandaş katıldı.

Sabah namazı öncesi camiye gelen bazı vatandaşlar Kur`an-ı Kerim okurken bazılarının da sünnet namazı kıldığı görüldü. Ezanın okunmasının ardından program Kur`an-ı Kerim tilavetiyle başladı. Ardından Diyanet İşleri Bakan Yardımcısı Prof. Dr. Yavuz Ünal, sabah namazını kıldırdı.

Sohbetlerin gerçekleştiği etkinlikte katılımcılara çay ve simit ikram edildi.

“Mardin`de olmanın sevincini yaşıyorum”

Namazın ardından İLKHA`ya konuşan Diyanet İşleri Bakan Yardımcısı Prof. Dr. Yavuz Ünal, 23 yıl aranın ardından ‘23. İlahiyat ve İslami İlimler Fakülteleri Dekanları Toplantısı` nedeniyle Mardin`de olmanın sevincini yaşadığını söyledi. Dekanlar toplantısına hem Ordu Üniversitesi İlahiyat Fakültesi Dekanı hem de Diyanet İşleri Bakan Yardımcısı olarak katıldığını anımsatan Ünal, toplananın çok verimli geçtiğini söyledi.

“Hayatımda kıldığım en anlamlı sabah namazlarından biriydi” 

Diyanet İşleri Bakan Yardımcısı Ünal, “Buraya 23`üncü Dekanlar Toplantısı için geldik. Yapılan toplantı aslında Türkiye`deki gelişmeleri dini anlamada değerlendirilmesi açısından çok önemli bir toplantıydı. Bu toplantının Mardin gibi medeniyetlerin beşiği olan tarihi bir kentte olması toplantıya ayrı bir önem kattı. Yaklaşık olarak 25 yıl önce gelip ziyarette bulunmuş bir kardeşiniz olarak benim için hayatımda kıldığım en anlamlı sabah namazlarından biriydi. Hatta taş taşıyan hamalların bile ruhunun burada yapılan duadan okunan Kur`an`dan haberdar olduğunu düşünüyorum. Allah mekânlarını cennet eylesin. Bu mekânı tekrar hayata kazandıran büyüklerden Allah razı olsun. Katılarak burayı şenlendiren değerli mümin kardeşlerimden Allah razı olsun. Çünkü tarihi bir mekânın hayata kazandırılmasıydı. Bu açıdan son derece anlamlı bir namaz oldu. Cemaatle kılına namaz önemlidir ama burada kılınan namaz o namazlardan onlarca daha önemli ve daha fazla sevaplıdır. Katılan mümin kardeşlerimizden Allah razı olsun.” dedi.

“10 tane tarihi camii ciddi zarar gördü”

Bölgede yaşanan olaylar nedeniyle hasar gören camilerin hasar tespitinin yapıldığını ve yaklaşık 10 tane tarihi caminin ciddi hasar gördüğünü kaydeden Ünal, mabetlere yapılan saldırının insanlık değerlerine ihanet olarak görülmesi gerektiğini söyledi. Ünal, “Mabetlerin her hâlükârda masum ve dokunulmaz olduğu ve saygı duyulması gerekir. Zaten çatışmalar istenilen bir şey değil. Özellikle mabetlerin bu noktada daha özenli olarak korunması gerekiyor. En azından saldırıdan uzak tutulması gerekiyor. Mabetlere saldırılması sadece bir savaşın ve terör olayından ötesinde bir insanlık değerine ihanet olarak görülmesi gerekiyor. Bu noktada bir hasar tespiti yapıldı. Mümkün olduğu kadar kısa sürede tadilatı yapılacak camilerin tadilatı yapıldı. Büyük ciddi anlamda hasar gören camilerle alakalı öyle zannediyorum ki 9-10 tane ciddi anlamda zarar gören tarihi cami var. Bunların da bir an önce ıslahı ve yeniden inşası açısından gerekli bütün çalışma ve hazırlıklar yapılmakta. İnşallah en kısa sürede hayata ve müminlere tekrar kazandırılıp ibadet mahalline tekrar dönüştürülecek.”

Diyanet İşleri Bakan Yardımcısı Ünal, son olarak şunları söyledi; “Burada olmak benim için çok anlamlıydı, 25 yıl sonra Mardin`i tekrar görmek inşallah daha güzel günlerde tekrar tekrar burada bulunmayı arzu ediyorum.”

“Buluşmalarımız uzun bir süredir devam ediyor”

‘Sabah Namazı Buluşmaları` hakkında İLKHA muhabirine bilgi veren Mardin İl Müftüsü Dursun Ali Coşkun, uzun bir zamandır sabah namazı buluşmasının devam ettiği söyledi. Müftü Coşkun, “Bugün sabah namazımızı tarihi Kasımiye Medresesi eda ettik. 23. İlahiyat ve İslami İlimler Fakülteleri Dekanları Toplantısı nedeniyle Mardin`de bulunan Diyanet İşleri Bakan Yardımcısı Prof. Dr. Yavuz Ünal başta olmak üzere bazı dekan kardeşlerimiz de katıldılar. Bu buluşmalarımız uzun bir süredir devam ediyor. Özelikle Peygamber Efendimiz (s.a.v.) erdemli gençlerden bahsederken hayatını ibadetle geçiren gençlere işaret ediyor.” dedi.

“Bu buluşma; Allah`ın ipine daha çok sarılmamıza vesile olsun”

Son zamanlarda bölgenin ve gençlerin farklı bir şekilde anıldığını belirten Coşkun, “Biz arzu ediyoruz ki; gençlerimiz Allah`a ibadetle anılsın. Bu sabah namazı buluşmamız daha çok kenetlenmemize, Allah`ın ipine daha çok sarılmamıza, daha çok birlik olmamıza, saflarda omuz omuza durarak kardeşliğimiz daha çok pekişmesine yüce Allah vesile kılar, nasip eder.” diye konuştu. (Mehmet Salih Keskin/M.Hüseyin Temel – İLKHA)
















 

Bu haberler de ilginizi çekebilir