• DOLAR 34.547
  • EURO 36.015
  • ALTIN 3005.461
  • ...
"Mera alanının daraltılması hayvancılığı olumsuz etkiler"
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

Çınar'a bağlı Sevindik (Xecîta) köyünde yapımı devam eden katı atık tesisinin mera alanına kurulmasını değerlendiren Dicle Üniversitesi Ziraat Fakültesi Zootekni Bölüm Başkanı Doç. Dr. Muzaffer Denli, mera alanlarının farklı amaçlar için kullanılmasının mera alanlarını daraltarak hayvancılığı olumsuz etkileyebileceğini belirterek, mera alanı daraltılan çiftçilerin mağduriyetinin kendilerine kaba yem temini sağlanması suretiyle giderilmesi gerektiğini ifade etti.

“Çiftçilerimize alternatif mera alanı sunulması gerekir”

Hayvanların meraya çıkmamaları durumunda beslenme ve verim düşüklüğü yaşayabileceğini dile getiren Denli, “Mera, büyükbaş ve küçükbaş hayvancılığı için önemli bir yere sahip. Mera alanının daraltılması hayvancılığı bu yönde olumsuz etkiler. Büyükbaş ve küçükbaş hayvancılık bölgemizde genellikle meraya dayalı olarak yapılmaktadır. Eğer mera alanlarını daraltacak şekilde büyük bir alana bu katı atık tesisi kurulmuşsa hayvancılıkla alternatif mera alanı sunulması gerekir. Çünkü hayvanlar kaba yem gereksinimlerinin büyük bir kısmını bu meralarda sağlamaktadırlar. Meraları farklı amaçlar için kullanılmış çiftçilerin mağduriyetinin kısa vade de kaba yem temini ile giderilebileceğini ancak uzun vade de mutlaka mevcut mera alanlarının ıslah edilmesi ve zenginleştirilmesi gerekir.” dedi.

“Mera alanlarının mera amaçlı kullanmakta fayda var”

Mera alanlarının başka amaçlar için kullanılmaması gerektiğine dikkat çeken Denli, meraların farklı amaçlar için kullanılması durumunda hayvancılıkla uğraşan ve çiftçilerin mağduriyetinin giderilmesi gerektiğini kaydetti.

Denli şöyle devam etti: “Mera alanlarının mera amaçlı kullanmakta fayda var. Ülkemizde mera alanları farklı amaçlar ile kullanılabiliyor. Bu da hayvancılık yapan üreticimizi zor duruma düşürmektedir. Bir yerde eğer mera başka bir amaç için kullanılacaksa, çiftçilerin meradan alacakları yemlerin temin edilmesi veya yeni meralar oluşturulması lazım. Bunlar biliyorsunuz doğal meralar. Yem bitkilerinin yetiştiriciliği özendirilecek şekilde yetkililer çiftçilere destek verebilirler. Yem bitkilerinin daha fazla yetişmesi için teşvik edebilir ve farklı başka desteklerde bulunabilirler. Bu şekilde çiftçinin mağduriyeti giderilebilir.”

“Hayvancılıkta özellikle küçük üreticilerimiz desteklemeliyiz”

Kırsal kalkınmaya da değinen Denli devamla, “Hayvancılık özelde ilimiz genelde bölgemiz ekonomisi için önemli lokomotif görev yapan bir tarım koludur. Hayvancılıkta özellikle küçük üreticilerimiz desteklemeliyiz, küçük üreticilerimizi desteklediğimizde kırsal kalkınmayı sağlayabiliriz. Çiftçilerimizi biraz daha bilinçlendirmeliyiz. Yatırımlarda öncülük etmeliyiz. Bilimsel esaslar göz önüne alarak yatırımların yapılmasını sağlamalıyız. Bölge ve il bazında yapılacak hayvancılık yatırımlarında fizibilite çalışması mutlaka yapılması lazım ve bu çalışmaların sonuçları dikkatte alınarak yeni yatırımlar planlanmalıdır. İlgili bileşenler ve birimler arasında mutlaka dayanışma sağlanıp, fikir alışverişinde bulunulması lazım. Yapılacak ve mevcut yatırımların sürdürülebilir olması lazım. Bunun içinde olaya çok yönlü bakmak lazım. Bilimsel bilgiler ışığında yatırımlar yapılması lazım. Tabi Pazar koşulları ülkemiz ve çevre komşularımız bazında bulunan ticari ilişkilerimizi dikkate alarak üretim projeksiyonları yaparak üretim yapmalıyız.” ifadelerini kullandı. (M. Hüseyin Temel, Emrah Deniz – İLKHA) 























Bu haberler de ilginizi çekebilir