• DOLAR 35.443
  • EURO 36.354
  • ALTIN 3063.15
  • ...
"Problemler yerel yönetimlerden kaynaklanıyor"
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

Batman’ın şehir merkezinden geçen T.C Devlet Demiryollarının (TCDD) ile ilgili İLKHA'ya açıklamada bulunan Batman Çevre ve Şehircilik İl Müdürü Tarık Yaşar, şehir merkezinde geçen demiryolu problemi zamanında yerel yönetimlerin müdahale etmemelerinden kaynaklandığını ve bu konuda alternatif projeler geliştirilebileceğini söyledi.

Demiryolu problemi Batman ilk kurulduğunda beri olduğunu ifade eden Yaşar, “Batman, 1950’li yıllarda Beşiri'ye bağlı İluh adıyla anılan bir köy iken petrol bulundu ve TPAO kuruldu. TPAO’nun kurulmasıyla dükkânlar, konutlar ve çarşı oluştu İluh günden güne gelişti kasaba ve sonra il oldu. TPAO, TÜPRAŞ ve BOTAŞ vardı. Bunların ürünlerini götürüp getirmek için tren raylarına ihtiyaç vardı. Raylar o kurumlar için yapıldı. Tren rayları etrafında şehir kuruldu tren rayları şehir içinde kaldı. Bu sefer rayların şehir içinden geçmemesi gerektiğini söylüyorlar. Problem zamanında yerel yönetimlerin müdahale etmemelerinden kaynaklanıyor. Yerel yönetimler yerelle yüzgözdürler ama bu onlara yanlış yapma hakkı tanımıyor. Bu konuyla ilgili alternatif projeler geliştirilebilir.” dedi.   

Batman şehir merkezindeki caddeler hakkında ise Yaşar, şunları söyledi: “Şehir içinde bulunan Diyarbakır Caddesi zamanında karayollarına bağlı olmasaydı 1’inci ve 2’nci caddeler gibi 10 metrelik bir cadde kalacaktı. İmarda herkes 10 metre caddeden çekiyor. Adam benim arsamdı niye 10 metre çekeyim 5 metre çekiyor. Öbür komşusu daireleri tam olsun diye 2 metre çekiyor. Zamanında keşke bütün yollar karayollarına ait olsaydı. Batman’ın tüm yolları korunacaktı. Yerel yönetimler kilit noktalardadır.”

Kentte bulunan su arıtma tesisi biyolojik olması gerektiğine dikkat çeken Yaşar, “Belediyenin atık su arıtma tesisi var ve fizikseldir. Normalinde biyolojik olması lazım önümüzdeki Temmuz ayına kadar bir proje yapmaları lazımdır. 5 yıldır ‘hazine kredi onayımızı imzalamıyor’ diyorlar. Normalde gidip İlbak’tandan kredi alabilir. Yani bir iş yapılmak istenilirse karşında kim durursa dursun o işin arkasında halk olduğu için o iş yapılabilir.” ifadelerini kullandı.

“Belediye çevre adı altında bir bütçe oluşturabilir”

Şehir merkezindeki hurdacıların ve lastikçilerin görüntü kirliğine neden olduğunu ifade eden Yaşar, “Onlara ve çalışmalarına saygımız sonsuzdur, ama görüntüsü açısından şehir dışına çıkarılabilir. Hurda lastikleri birçok firma bedava topluyor. Yalnız atık lastiği olanlar lastiklerini para ile satmak istiyorlar. Biri alıp kamyonete nakliye parasını verecek. Fabrikasına götürüp ürüne dönüştürecek. Para ile aldığı vakit onun karı gidecek dolayısıyla kullanamayacak. Burada belediye çevre adı altında bir bütçe oluşturabilir. Özellikle Hasankeyf Kavşağı'ndan sonra imarı gelişmediği için şehrin görünüşünü bozacak bir sürü işyeri var. Şehrin imarı geliştiği vakit kiralar yükseldiğinden otomatikman buralardan çekilecekler. Bunlar için belediye küçük sanayi siteleri oluşturabilir. Nasıl oto galeri yapıyorsa lastikçilerin tamamını bir alanda toplayabilir. Kimin lastikçiye ihtiyacı varsa Batman’da bir noktada toplatılan lastikçiye gider lastik ihtiyacını giderir. Şehri temizleme açısında belki de Türkiye’de bir ilk olur.” şeklinde konuştu.

“Yeşil alanlar yerel yöneticiler tarafından hep ötelendi”

Batman’da görüntü kirliliğinin birçok sebebi olduğunu vurgulayan Yaşar, Batman’da görüntü kirliliği açısından tabelalar almış başını gittiğini söyledi.

Yaşar, “Batman’da yeşil alan sorunu var. Park yapılması gereken yerler AVM veya bina inşa ediliyor. Bir yerde kar varsa hani belediyede para kazanacak hizmet verecek. Ama her şey para değildir. Bu gün AVM veya bina yerine park olsa ömür boyu yeşil alan kalacak.  Yeşil alanlar yerel yöneticiler tarafından hep ötelendi. Şehir küçük bir alanda bir yeşil alan imara açıldığı vakit 2 kilometreyi aşmayacak şartıyla bir yeşil alan olması gerekirken daha sonra konut ve ticari alana dönüştürme imkânı oluyor. Yapılacak bir kentsel dönüşümle İluh ve İpragaz gibi mahallerin etrafı yeşil alana dönüştürülebilir. Problemlerin çoğu birbirine ilintilidir. Yeşil alandan tutun görüntü kirliliği niteliksiz yapılar halkın duyarlı olması yerel yönetimlerin biraz daha etkili olması hepsi iççice girmiş bir zincirin halkaları gibi bir halka kopuk olursa o yerel yönetim sınıfta kalır.” diyerek yeşil alanların çoğaltılması gerektiğini vurguladı. (M.Sait Çelik – İLKHA)  

















Bu haberler de ilginizi çekebilir