• DOLAR 34.287
  • EURO 37.506
  • ALTIN 2931.032
  • ...
Roboski Katliamına Bir Tepki de Van`dan
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 
VAN - Erciş ilçesinde faaliyetlerini sürdüren Erciş İhya Der, Başak Der, Eğitim Bir Sen, Diyanet Sen ve Eğitim Sen Şırnak`ın Uludere ilçesine bağlı Gülyazı Köyü ile Ortasu (Roboski) Köyünde katledilen 35 vatandaş için basın açıklaması düzenledi.
 
Yaptıkları basın açıklamasıyla tepkilerini dile getiren STK` lar,olayın biran önce aydınlığına kavuşturulmasını istediler.STK` lar adına basın açıklamasını okuyan Erciş Başak Der üyelerinden Muhlis Baran yaşanan katliama tepki gösterdi.
 
Her Devirde Bu Katliamlara Şahit Olduk
Benzer katliamların her devirde yaşandığını dile getiren Baran "Bizleri buraya toplayan alışılmadık, yaşanmadık bir acı değil. Cumhuriyetin kurulmasından bu yana her devirde de bu katliamlara şahit olduk. Hala da görüyoruz.Arşivler indiriliyor,raflar boşaltılıyor,davalar yeniden gündeme getiriliyor ama o raflar tez zaman zarfından tekrar dolduruluyor.Çünkü her zaman yerine başka katliamlar ekleniyor" dedi.

 

Bu Durum Olayın Vahametini Açık Bir Şekilde Gösteriyor
Açıklamanın devamında Baran, "Türk Silahlı Kuvvetleri (TSK) tarafından F-16 uçaklarla yaşları 12 ile 28 arasından değişen 35 vatandaşımız terörist adı altından sınır ticareti yaptıkları esnada hunharca katledilmişlerdir. Ardından TSK cesetleri ortalığa bırakarak geri dönmüştür. Bunun akabinde cesetler, olay yerine gelen yakınları tarafından atlara ve eşeklere yükleyerek kaldırılmıştır. Ardından TSK hiçbir şey olmamış gibi kaide alınmayan bazı dezenformasyonlarla kendilerini savunmuşlardır. Bu durum olayın vahametini açık bir şekilde gösteriyor" ifadelerini kullandı.

 

Olay Tamamen Bir Katliamdır, Bu Örtbas Edilemez
Öldürülenler için "kaçakçı" ifadesinin kullanılmasının çirkin bir ifade olduğunu dile getiren Baran "Cinayetin meşrulaştırılmaya çalışılmasının kabul edilemeyeceğini belirtmek isteriz. Olay tamamen bir katliamdır. Bu örtbas edilemez. Şunu da belirtmek isterim ki,Kürt Sorununun çözümü yüksek teknolojili silahlar kullanılarak değil ancak adaletle, hukukla, merhametle, kardeşlikle ve anlayışla olur.Çözümün silahlara sarılarak halledildiğini vurgulayanlara Uludere`yi örnek gösterebiliriz" ifadelerini kullandı.

Failleri Hesap Verinceye Kadar Durmayacağız, Susmayacağız
Açıklamada Hükümet`te de yüklenen Baran "Hükümet tarafından bu konu hakkında geç açıklama yapılmıştır.Bir an önce açıklamada bulunmalılar" dedi.Ayrıca Baran "Hükümet, Bize suçluların cezalandırılacağını bildiriyorlar, ancak onlara da aynı taktiği uygulamakta ısrar ediyorlar.O saatlerde insanların ne yaptıklarından haberleri var mı?Kaçakçılığın iğreti vurgusu,hukuk devletiyle davet edilen güven duygusuna,tahkikatı tahribata çevirmenin operasyonel bir hata olduğunu göstermiyor mu?Kaçakçılık olayının gündeme taşımasının katliamı ne kadar meşrulaştırabilir?Bizler halkların hafızasının, unutmamanın, affetmemenin en büyük silah olduğuna inananlarız. Adaletin ancak bedelin ödenmesiyle, hakkın sahibine teslim edilmesiyle mümkün olduğunu biliyoruz. Andolsun ki bu katliamın failleri hesap verinceye kadar durmayacak, susmayacak şahitliğimizi sürdüreceğiz" şeklinde konuştu.

 

Bu Katliamı Lanetliyoruz
Öldürülenlerin sayısı itibariyle toplu bir katliam niteliği taşıdığı sonucuna varıldığını belirtilen Baran "Bu amaçla hükümetin olayı derhal açıklığa kavuşturması gerektiği, medyanın "resmi kurumların yaptığı açıklamalar dışında" katliama basın etiği çerçevesinde yaklaşması ve kamuoyuna gerçekleri tarafsız bir yaklaşımla aktarması hususunda duyarlı olması gerektiğine inanıyoruz. İliklerimize kadar yasını tuttuğumuz bu katliamı lanetliyoruz ve bu olayın faillerinin derhal ortaya çıkarılması ve gerekli cezanın verilmesini istiyoruz" dedi.
(Burhan Teke-İLKHA)
 

Bu haberler de ilginizi çekebilir